Cum era să rateze DNA flagrantul în cazul polițistului care ar fi cerut 1,1 milioane de euro
Dimensiune font:
Detalii incredibile se regăsesc în dosarul de mare corupție al polițistului judiciarist economic Marius Aurelian Fleancu, cel care ar fi cerut 1,1 milioane de euro unui om de afaceri cercetat la PICCJ cu promisiunea că va interveni la doi procurori din cadrul Parchetului instanței supreme pentru „rezolvarea” dosarului bărbatului, scriu jurnaliștii de la stiripesurse.ro.
Totul se întâmpla în perioada stării de urgență declarate de președintele statului, Klaus Iohannis, când populația era blocată în case iar instituțiile publice aveau activitățile mult diminuate.
Între altele detaliile din caz arată cum Fleancu promitea intervenții și chiar măsluirea directă sau distrugerea unor probe esențiale astfel încât, la „calculul” final al dosarului să rezulte o exonerare de răspundere penală pe numele afaceristului.
Până la acest moment, însă, anchetatorii DNA au avut de trecut un hop necalculat. Nehotărârea ofițerului Fleancu de a primi suma uriașă de bani cerută de la omul de afaceri, pentru promisiunile enumerate anterior.
Despre suma uriașă cerută de polițistul Fleancu în acest dosar de corupție procurorul șef al DNA, Crin Bologa, afirma după arestarea preventivă a polițistului că a reprezentat o premieră pentru DNA.
Mai precis, explica magistratul șef al Direcției, premiera a constat în colectarea unei sume atât de mari într-un timp foarte scurt, din fondurile de flagrant ale mai multor unități de parchet între care și fondul de flagrant al Parchetului ICCJ.
Anchetatorii s-au mișcat foarte rapid cu documentația necesară unei astfel de operațiuni de colectare, timpul de la momentul anunțării intenției de a primi suma și până la oferirea ei efectivă fiind unul foarte scurt, de mai puțin de o zi.
Sumele de bani au fost centralizate, inseriate, catalogate, fotografiate judiciar cu seria la vedere si apoi marcate, pentru reușita flagrantului, toate aceste proceduri dar și altele făcându-se în cele nici 24 de ore.
Potrivit actelor din dosar în 30 aprilie Cristian Nicolae Ploaie, suspect în dosarul lui Fleancu, și intermediarul acestuia din urmă, „s-a deplasat la biroul lui Savin Bogdan Mihail (omul de afaceri cu dosar la PICCJ căruia ofițerul Fleancu i-a cerut suma de bani - n.r) din București, calea Floreasca unde a primit de la acesta suma de 1.250.000 euro, din care 1.100.000 euro reprezentând suma pretinsă de Fleancu”.
”S-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante, ocazie cu care asupra suspectului Ploaie Cristian Nicolae a fost identificată suma de 1.250.000 euro compusă din 4.356.000 de lei (echivalentul a 900.000 euro la un curs de 4,84 de lei/1 euro) și suma de 350.000 de euro”, arată anchetatorii în actele dosarului.
„Întrucât la data de 01.05.2020 inculpatul Fleancu Marius Aurelian a stabilit o întâlnire cu Ploaie Cristian Nicolae, organele de urmărire penală au pus la dispoziție acestuia din urmă suma de 1.100.000 de euro compusă din 4.356.000 de lei (echivalentul a 900.000 euro) și 200.000 euro pentru a o remite lui Fleancu Marius Aurelian.
Întâlnirea dintre Fleancu Marius Aurelian și Ploaie Cristian Nicolae a avut loc în 1 mai, orele 13:05, pe bulevardul Obregia nr. 31, sector 4, în vehiculul lui Ploaie Cristian Nicolae.
În cadrul acestei întâlniri înregistrată audio-video, Ploaie Cristian Nicolae a vrut să-i remită lui Fleancu Marius Aurelian suma de 1.100.000 euro primită de la Savin Bogdan Mihail în ziua anterioară, precizându-i că este compusă din 200.000 euro și restul în lei”, se arată în dosar.
„Când a auzit că suma pretinsă de el și primită de Ploaie Cristian Nicolae nu este în întregime în euro, această monedă fiind în proporție foarte mică, Fleancu Marius Aurelian a fost foarte deranjat și i-a spus pe un ton imperativ lui Ploaie Cristian Nicolae că nu aceasta a fost înțelegerea și prin urmare să ducă banii înapoi lui Savin Bogdan Mihail și să îi ceară să îi schimbe în valuta cerută de el.
În cadrul acestei discuții, Fleancu Marius Aurelian nu numai că recunoaște pretinderea sumei de 1.100.000 euro prin intermediul suspectului Ploaie Cristian Nicolae, dar și înțelegerea anterioară pe care a avut-o cu acesta pentru a intra în posesia sumei și face dovada faptului că relația dintre el și Ploaie Cristian Nicolae, era una de deplină subordonare a lui Ploaie Cristian Nicolae față de inculpatul Fleancu Marius Aurelian”, explică procurorii în dosarul transmis instanței de judecată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau