Cum să alegi rezistența potrivită și cum să-i verifici parametrii?
Dimensiune font:
Cea mai utilizată componentă electronică pasivă este așa-numita rezistența. Rezistențele se găsesc în aproape orice sistem și dispozitiv electronic sau electric. Cum să alegi corect rezistența și cum să-i verifici parametrii pe baza codului de culori?
Cum se aleg corect rezistențele?
Înainte de a lua decizia de a cumpăra, trebuie stabilite cu exactitate propriile nevoi și trebuie definite clar necesitățile respectivului sistem, circuit sau dispozitiv. Indiferent dacă scopul nostru este de a prototipa, repara sau măsura, rezistența achiziționată trebuie să se potrivească cu exactitate nu numai în ceea ce privește valoarea sa, ci și ceilalți parametri tehnici importanți.
Producătorii de rezistente electronice realizează produse numai în cadrul unor serii specifice. Datorită acestui fapt, pe piață nu poate fi găsită o rezistența cu orice fel de parametrii principali, precum puterea nominală și rezistența nominală. Numărul de rezistențe este limitat, iar parametrii lor sunt definiți cu exactitate în tabelele seriilor de rezistențe, care sunt furnizate de fiecare producător în parte.
În momentul în care decideți să cumpărați rezistența, este necesar să aveți în vedere construcția și tipul acesteia, iar în același timp să faceți alegerea pe baza tabelelor seriilor de rezistențe. În aceste tabele se găsesc cei mai importanți parametri ai rezistențelor: seriile de rezistențe, toleranța, coeficientul de temperatură și puterea nominală.
Seriile de rezistențe se împart în serii principale și de precizie. Primele apar în trei serii de valori: E6, E12 și E24. Seria E6 are o toleranță a rezistenței în intervalul +/- 20% și permite alegerea rezistențelor cu o valoare de la 1 la 6,8 ohmi. Seria E24 este cea mai precisă dintre seriile principale și are toleranța de +/- 5% la o rezistență de la 1 până la 9,1 ohmi. În total, există 9 serii de precizie, iar toleranța lor variază de la +/- 2% la +/- 0,5%.
Tabelul codurilor de culori – cum se decodifică valorile rezistențelor?
Pentru a facilita descifrarea parametrilor prin care se caracterizează rezistența, producătorii pun codul de culori pe stratul exterior al suprafeței acesteia. Folosind douăsprezece culori, prin numărul și ordinea acestora, este posibilă codificarea precisă a celor mai importanți parametri ai rezistențelor: rezistența nominală, toleranța și coeficientul de temperatură.
Pe piață se regăsesc rezistențe cu diferite coduri de culori: formate din 6, 5, 4 și 3 linii. De exemplu, cu ajutorul codului de 5 linii, rezistența cu valoarea nominală de 220 ohmi și toleranța de +/- 0,25% va fi codată (de la stânga) astfel: două linii roșii, două linii negre și la capăt o linie albastră mai groasă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau