De aici pleacă negocierile – Kremlinul exclude vehement cedarea teritoriilor ocupate în Ucraina: 'Absolut incontestabil' / Poziția lui Trump
Dimensiune font:
Kremlinul a insistat joi asupra faptului că anexarea revendicată de Rusia a teritoriilor ucrainene pe care le ocupă este "nenegociabilă", în condiţiile în care eforturile se înmulţesc în culise în vederea începerii negocierii unui acord de pace în Ucraina.
"Teritoriile care au devenit entităţi ale Federaţiei Ruse sunt înscrise în constituţia ţării noastre, fac parte integrantă din ţară. Este absolut incontestabil şi nenegociabil", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, într-un briefing pentru jurnalişti.–
Rusia revendică din septembrie 2022 anexarea a patru regiuni din Ucraina pe care le ocupă parţial: cele din Doneţk şi Lugansk, în est, şi cele din Zaporijia şi Herson, în sud.
Ea a anexat de asemenea în martie 2014 peninsula ucraineană Crimeea după o scurtă intervenţie militară şi un referendum privind alipirea la Rusia denunţat drept ilegal de Kiev şi de occidentali.
Rusia ocupă de asemenea teritorii în regiunea Harkiv, în nord-estul Ucrainei.
Ucraina ocupă la rândul său mai multe sute de kilometri pătraţi în regiunea frontalieră rusă Kursk şi preşedintele Volodimir Zelenski a evocat în trecut ideea unui "schimb de teritorii" cu Moscova, ceea ce Kremlinul a refuzat.
Donald Trump promite Ucrainei că o va ajuta în discuţiile cu Rusia să recupereze cât mai mult din teritoriul ocupat
Preşedintele american Donald Trump a declarat că Rusia va trebui să accepte "concesii" în negocierile cu Ucraina, dar i-a transmis în acelaşi timp preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că "poate să uite" de aderarea Ucrainei la NATO.
"Vom face tot ce putem pentru a face cea mai bună înţelegere pentru ambele părţi, vom încerca din răsputeri să facem o înţelegere bună astfel încât ei (Ucraina) să poată recupera cât mai mult (teritoriu) posibil", a spus Trump în faţa presei la Washington la începutul unei şedinţe de guvern.
Preşedintele american a avertizat că nu va oferi Ucrainei nicio garanţie de securitate dincolo de ceea ce el consideră a fi garanţiile implicite ce rezultă din exploatarea în comun a resurselor minerale ucrainene şi crearea unui fond pentru această acţiune de colaborare economică, el urmând să semneze cu Zelenski vineri un acord în acest sens.
În opinia lui Trump, aceasta va fi "un fel de garanţie de securitate" automată pentru Ucraina, întrucât lucrătorii americani vor fi prezenţi în Ucraina pentru exploatarea zăcămintelor minerale ale acestei ţări după ce războiul cu Rusia se va fi încheiat.
Deşi Trump şi Putin au iniţiat discuţii menite să conducă la un acord de pace în Ucraina, Rusia temperează entuziasmul şi atrage atenţia că, cel puţin deocamdată, nu se aşteaptă la schimbări majore în relaţiile sale cu Washingtonul. "Nimeni nu se aşteaptă ca soluţiile să fie facile şi rapide", a indicat joi Dmitri Peskov. "Preşedintele Trump vorbeşte în numele său, dar este dispus să-i asculte pe ceilalţi. Aceasta este foarte important", a remarcat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau