De ce nu se mişcă preţul acţiunilor OMV Petrom nici măcar după cel mai mare profit din România?
Dimensiune font:
Investitorii aşteptau profitul istoric de 10 mld. lei al Petrom, dar posibila taxă de solidaritate de 6 mld. lei îi ţine în expectativă.
La două săptămâni de la anunţarea celui mai mare profit net înregistrat vreodată în România, de 10 mld. lei pentru Petrom (simbol bursier SNP), acţiunile companiei încă nu au o direcţie clară la Bursa de Valori Bucureşti sau cel puţin una pe măsura unui rezultat care egalează evaluarea bursieră a BRD, întrucât posibila plată a taxei de solidaritate şi perspectivele pentru S1/2023 îi fac pe investitori să rămână uşor în expectativă.
Cu un profit istoric de 10 mld. lei pentru 2022, de trei ori mai mare faţă de anul precedent, adus pe fondul scumpirilor de la pompele de alimentare, cotaţia SNP a urcat cu 2,8% din 2 februarie 2023 încoace, pe o bursă în creştere cu 1,4% prin prisma indicelui principal BET. Avansul este de două ori mai mare decât creşterea BET, însă dacă nici măcar cel mai mare profit din România nu mişcă substanţial bursa, ce o poate face? „Petrom a anunţat un profit record pentru 2022, însă nu trebuie să uităm că obişnuise deja investitorii cu un an excepţional din punctul de vedere al profitabilităţii. Dacă ne uităm în T3, a raportat un profit de circa 4,5 mld. lei. Ca atare, profitul din T4 de 1,15 mld. lei a venit în aşteptările pieţei, ceea ce n-a mai produs volatilitate în cazul cotaţiei şi ulterior am văzut o evoluţie destul de stabilă“, spune Alin Brendea, director de operaţiuni al Prime Transaction, în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi. Cea mai mare companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 29,9 mld. lei, a avut în 2022 rezultate financiare record.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau