De ce unii pacienţi fac forme severe de COVID-19?
Dimensiune font:
Simptomele persoanelor infectate cu virusul variază de la uşoare la foarte grave. Liderul studiului, Jean-Laurent Casanova, un investigator al Institutului Medical Howard Hughes, îţi spune că cel puţin 3,5% dintre pacienţii cu forme severe au mutaţii la nivelul genelor implicate în apărarea antivirală, iar 10 % dintre pacienţii cu boli severe creează autoanticorpi. Aceştia atacă sistemul imunitar, în loc să atace virusul.
Aceste două lucrări oferă prima explicaţie a motivului pentru care COVID-19 poate fi atât de sever la unele persoane, în timp ce majoritatea celorlalţi infectaţi cu acelaşi virus au simptome uşoare.
„Fiecare dintre noi are un pachet genetic unic, în ADN-ul nostru. Dacă genele pe care le avem dobândesc mutaţii pot apărea diferite reacţii la stimuli din exterior. De asta avem aşa de mulţi pacienţi cu tablouri clinic diferite, cu forme diferite de boală. Se pare că aceşti anticorpi prezentaţi în studiu afectează nişte proteine, interferonii, care au rol de semnal în infecţii. În momentul în care aceşti anticorpi distrug interferonul se pierde acel semnal, nu mai este activată acea cale a imunităţii”, îţi spune Anamaria Dobrotă, medic infecţionist.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau