De ce vrea un oraș din estul Ucrainei să își schimbe numele în New York
Dimensiune font:
Ce are în comun un oraș lovit de război din estul Ucrainei cu orașul New York? Aproape la orice nivel, absolut nimic. Nu există zgârie-nori, nici taxiuri galbene și nici muzee de renume, dar asta nu i-a oprit pe localnici să încerce să își schimbe numele, notează Euronews.
O comisie parlamentară a aprobat ca orașul Novhorodske, din apropiere de Donețk, să își schimbe numele, dar acum soarta numele rămâne la mâna parlamentarilor care trebuie să decidă.
Așezarea a fost fondată de coloniștii germani și a fost găsită pe hartă pentru prima dată în 1846 cu numele de New York. A crescut prin adăpostirea câtorva persoane pentru a deveni centrul mai multor așezări germane.
Se spunea că acești coloniști erau foarte religioși și duceau o viață retrasă. Au avut propriile școli și s-au îmbogățit, producând alimente și mașini agricole.
Germanii au început să părăsească Ucraina mai întâi după Revoluția Rusă și apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când au fost forțați de sovietici.
Numele orașului a fost schimbat din New York în Novhorodske în 1951.
”Nu știm de ce s-a schimbat numele, dar credem că a fost din cauza situației politice din timpul Războiului Rece ", a spus Nadiya Gordiuk, profesor pentru copii cu nevoi speciale. „Nu putea rămâne numit New York”.
Novhorodske a devenit un oraș industrial prosper și a continuat să crească până când Uniunea Sovietică sa prăbușit la începutul anilor 1990.
După trei decenii, orașul se află într-o stare disperată. Industria s-a prăbușit și orașul se află aproape de prima linie a unui război care a ucis în jur de 13.000 de oameni.
Acum locuitorii speră că schimbarea numelui îi vor ajuta să atragă turiști și să le dea speranța unui nou început.
Pe vremea coloniștilor germani, strada principală a fost numită Gartenstraße (strada Grădinii) și este vizibilă și astăzi cu mai multe case vechi de cărămidă, o veche fabrică de hârtie doborâtă în război și câteva clădiri vechi ale școlii din timpul coloniștilor germani. Acestea sunt atracțiile pe care localnicii speră să le atragă vizitatorilor.
În apropiere se încheie construirea un nou centru cultural. Va acționa ca un mic muzeu cu fotografii ale coloniștilor germani și hărți vechi, dezvăluind modul în care orașul a crescut de-a lungul anilor, de la doar o mână de coloniști la un oraș de dimensiuni semnificative.
Pentru alții, este vorba de a reîntoarcerea orașului la originile sale. Kristina Șevcenko este liderul grupului de tineri din oraș, Initiative Youth of the New York ucrainean. Ea a ajutat la refacerea cimitirului coloniștilor germani, care se află pe un vârf de deal cu vedere la Novhorodske.
"Sperăm că noul nume va atrage atenția asupra orașului nostru și avem multe planuri de a-l restabili pentru un viitor mai bun", a spus ea, adăugând că schimbarea numelui este mai degrabă întoarcerea la rădăcini decât să fie o replică a New York City.
Ea spune că nu-i place numele Novhorodske, deoarece reprezintă influența rusă și sovietică asupra orașului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau