Donald Trump, tot mai aproape de a fi pus sub acuzare
Dimensiune font:
Decizia de a-l pune sau nu sub acuzare pe fostul președinte Donald Trump în legătură cu mita oferită în numele său în timpul campaniei prezidențiale din 2016 aparține unui mare juriu din Manhattan, care audiază probe în secret, de câteva săptămâni. O hotărâre contra lui Trump, care candidează din nou la Casa Albă în 2024 și este creditat, deocamdată, cu prima șansă, ar fi un moment fără precedent în istoria americană, devenind primul caz penal împotriva unui fost președinte al SUA. Forțele de ordine se pregătesc pentru proteste și violențe de stradă, după ce Trump și-a îndemnat susținătorii să demonstreze înaintea unei posibile inculpări.
Punerea sub acuzare a lui Trump ar constitui evenimentul culminant al unei saga derulate ani de zile, care cuprinde infidelitate conjugală, afaceri financiare sordide și, acum, prima acuzație penală din istorie împotriva unui fost președinte american.
Un astfel de scenariu ar testa, de asemenea, un Partid Republican deja divizat în privința susținerii lui Trump în lupta pentru Casa Albă, de anul viitor, din cauza eforturilor disperate ale miliardarului de a contesta rezultatul alegerilor pierdute în 2020. Deocamdată, numeroși lideri republicani din Congres au făcut scut în jurul celui pe care sondajele îl creditează în prezent cu prima șansă în bătălia prezidențială din 2024 și au amenințat cu investigații asupra anchetatorilor lui Trump.
La rândul lui, fostul președinte neagă orice abatere și a calificat ancheta procuraturii din Manhattan drept o acțiune motivată politic.
Miezul anchetei
Marele juriu investighează implicarea lui Trump într-o plată de 130.000 de dolari făcută în 2016 actriței porno Stormy Daniels pentru a o împiedica să facă publică o întâlnire sexuală pe care aceasta susține că a avut-o cu miliardarul american cu ani în urmă.
Avocatul lui Trump, Michael Cohen, a plătit-o pe Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford, prin intermediul unei firme-fantomă, înainte ca aceasta să fie rambursată de fostul președinte al SUA, a cărui companie, „Trump Organization”, a înregistrat plata drept „cheltuială legală”.
Anterior, la începutul anului 2016, Cohen aranjase, de asemenea, ca fostul fotomodel „Playboy” Karen McDougal să primească 150.000 de dolari de la editorul tabloidului „The National Enquirer”, care apoi a mușamalizat povestea ei. Trump neagă că ar fi făcut sex cu vreuna dintre cele două femei.
Apoi, compania lui Trump a majorat rambursarea lui Cohen în privința plății lui Daniels pentru a amortiza plățile fiscale, susțin procurorii federali, care au depus acuzații penale împotriva avocatului, în 2018, în legătură cu sumele de bani primite. În total, Cohen a primit 360.000 de dolari, plus un bonus de 60.000 de dolari.
Cohen a pledat vinovat de încălcarea legii federale privind finanțarea campaniilor electorale în legătură cu plățile. Procurorii federali afirmă că plățile au reprezentat un ajutor ilegal, nedeclarat, pentru campania lui Trump. Ei au refuzat să depună însă acuzații contra lui Trump însuși.
După toate aparențele, echipa procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, încearcă să afle dacă fostul președinte american sau altcineva a comis infracțiuni în statul New York, prin aranjarea plăților sau prin modul în care acestea au fost contabilizate pe plan intern de către „Trump Organization”.
Departamentului de Justiție interzice punerea sub acuzare, la nivel federal, a unui președinte în exercițiu. La doi ani de la încheierea mandatului, Trump nu se mai bucură de acest scut juridic, iar cazul din New York nu este, oricum, o anchetă federală. Altfel spus, miliardarul american poate fi pus sub acuzare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau