Dosarele CIA despre OZN-uri au fost declasificate. Arhiva, un amestec de rapoarte ridicole şi informaţii secrete încă cenzurate

CIA-au-fos

Dimensiune font:

| 24-01-2021 11:31

 Sute de dosare CIA care totalizează mii de pagini de rapoarte strict secrete despre aşa-numitele OZN-uri au fost recent declasificate şi puse la dispoziţia publicului de către un site privat din SUA. Documentele arată, pe de o parte, dubla îngrijorare a spionilor americani referitoare la aceste apariţii misterioase, despre care nu ştiau dacă aparţineau ruşilor sau, pur şi simplu, marţienilor. Informaţiile sensibile legate de aceste apariţii sunt, însă, în continuare cenzurate. Pe de altă parte, arhiva abundă de dosare secrete ridicole, care au ca unică sursă de ştiri articole conspiraţioniste sau banale comentarii din presa locală ori rapoarte despre simple traduceri şi monitorizări de presă.

Dosarele CIA despre OZN-uri au fost publicate de Black Vault un site american privat care conţine cea mai mare arhivă de documente declasificate a instituţiilor guvernamentale din SUA.

Arhiva este momentan pusă la dispoziţia publicului larg în formă brută, nestructurată complet şi cu doar câteva dosare fişate unitar. CIA susţine că aceasta e întreaga sa colecţie de date, informaţii şi rapoarte despre fenomenul farfuriilor zburătoare şi al fenomenelor aeriene neidentificate (UAP - Unidentified Aerial Phenomena, în limba engleză) observate în întreaga lume începând cu anii '50 şi până la finele anilor '90.

Dosar declasificat: în 1976, unui director-adjunct din CIA i s-a arătat ceva legat de un OZN. Ce anume? Asta a rămas secret

Unul dintre cele mai interesante documente din arhivă, conform fondatorului Black Vault, John Greenewald Jr., se referă la un eveniment petrecut în aprilie 1976 când directorului-adjunct al Departamentului de Ştiinţă şi Tehnologie din CIA „i s-ar fi arătat ceva” legat de apariţia unui OZN.

 

 

După ce a urmărit îndeaproape chestiunea, directorul a sugerat ca treaba respectivă să continue”. Porţiunile din document despre „ceva”-ul văzut de angajatul CIA şi sugestiile sale despre cum ar trebui să continue „treaba” sunt însă cenzurate.

Acel „ceva” şi acea „treabă” ar putea fi orice: O sursă secretă. Un aparat fabricat de americani. Sau de ruşi. Un balon meteorologic. Un fenomen fizic. Absolut nimic esenţial. Sau o farfurie zburătoare încărcată cu refugiaţi marţieni. 

Misterul persistă şi în 2020. Iar singurul lucru cert este că documentelele CIA au fost  declasificate, dar numai după ce fuseseră, în prealabil, cenzurate, iar paragrafele cu informaţii sensibile conştiincios mâzgălite cu markerul negru.

dosar CIA despre fenomen OZN observat în aprilie 1976
Dosar CIA cenzurat parţial, despre un fenomen OZN observat în aprilie 1976. Foto: Captură Twitter/The Black Vault

Agenţia Centrală de Informaţii a SUA a refuzat să facă vreun comentariu.

„Simplu spus, publicul are dreptul să ştie”, a declarat, pentru Vice Motherboard, John Greenwald Jr., care de 25 de ani, de la vârsta de 15 ani, a început să studieze acest fenomen şi să solicite informaţii, în baza legii americane privind accesul neîngrădit la informaţii de interes public.

„Acces simplu şi facil la materiale importante, pentru ca oamenii să vadă exact ce se întâmplă şi să poată să tragă singuri concluzii legate de ce se întâmplă”, a adăugat fondatorul Black Vault, site care până în prezent a acumulat 2,2 milioane de pagini de documente şi arhive puse la dispoziţie, de-a lungul timpului, de CIA, NSA, Pentagon, Forţele Aeriene ale SUA ori alte instituţii guvernamentale.

Cum a ajuns fostul lider al sârbilor bosniaci, căutat pentru crime de război, să fie băgat de CIA în aceeaşi oală cu extratereştrii

Arhiva CIA despre OZN-uri conţine, în acelaşi timp, sute de alte documente care, în marea lor majoritate, sunt simple monitorizări ale presei internaţionale sau ale buletinelor de ştiri din diverse ţări unde au fost semnalate diverse fenomene misterioase.

În urma unei astfel de monitorizări, bazată, cel mai probabil pe anumite cuvinte-cheie, s-a ajuns la situaţia absurdă în care un raport CIA despre Radovan Karadzic, fostul lider al sârbilor bosniaci, condamnat la 40 de ani de închisoare pentru genocid şi crime de război, să fie trecut în secţiunea despre extratereştri şi OZN-uri.

Raportul CIA este, de fapt, traducerea unui editorial din „presa sârbo-croată”, în care autorul comentează ironic, la un moment dat, faptul că „Pentagonul care e în stare să comunice cu extratereştrii” e incapabil să-l găsească pe Karadzic şi să-l aresteze.

extras raport CIA despre Radovan Karadzic
Extras raport CIA despre un articol din „presa sârbo-croată” despre Radovan Karadzic. Captură foto: Black Vault

Cuvântul „extratereştri” a fost astfel suficient ca întreaga poveste să fie asimilată fenomenelor SF şi poveştilor despre marţieni.

De asemenea, multe alte informaţii „secrete” ale CIA despre extratereştri, marţieni ori farfurii zburătoare au ca unică sursă un articol de fapt divers dintr-un ziar local în care se vorbeşte despre apariţii inexplicabile de obiecte zburătoare.

picioare ale unor siluete neidentificate pe sigiliul CIA de la intrarea în sediul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA
Sigiliul CIA din sediul central al agenţiei, din Langley, Virginia, SUA. Foto: Getty Images

Un exemplu este raportul desecretizat referitor la o aparent misterioasă explozie produsă la miezul nopţii, în aprilie 1991, într-un orăşel din Rusia. În acest caz, documentul e o monitorizare şi traducere a presei din Rusia care a analizat toate posibilele scenarii şi ipoteze referitoare la posibila sursă a exploziei: muniţii neexplodate din al Doilea Război Mondial, azotat de amoniu, o bombă misterioasă, un meteorit sau extratereştrii care, conform unor martori oculari, se aflau prin trecere în zonă în momentul deflagraţiei.

Un alt document clasificat drept secret de stat e un document CIA din 1991 în care e tradus un articol cu tentă conspiraţionistă din revista Komsomolskaia Pravda, cu titlul:

A fost, cu adevărat, Gagarin în spaţiu?

Fostul şef de la CIA care a cerut să se cerceteze de ce s-a apropiat planeta Marte de Pământ

Privite acum, unele rapoarte CIA din perioada Războiului Rece sunt de-a dreptul ridicole. Este cazul unui document datat 26 martie 1956 în care directorul adjunct al Departamentului Ştiinţific al CIA, Robert Amory, se arată intrigat de un articol din revista franceză Match despre apariţia unei farfurii zburătoare.

Amory se întreabă dacă şi Forţele Aeriene ale SUA sunt la fel de preocupate de astfel de fenomene aeriene „străine”.

extras dosar CIA despre OZN-uri
Extras dosar CIA despre OZN-uri şi planeta Marte. Captură foto: Black Vault

„Am fost, de asemenea, informat că anul viitor planeta Marte se va afla la cea mai apropiată distanţă de Pământ din ultima perioadă. Cred că e nevoie să ne concentrăm mai mult asupra acestui subiect, măcar pentru a putea veni cu argumente la adresa unor astfel de relatări spectaculoase”, a spus oficialul CIA.

Răspunsul Aviaţiei Militare, ţinut secret 70 de ani: OZN-urile nu sunt nici ale noastre, nici ale ruşilor şi nici ale marţienilor

Conform unui document declasificat din august 1952, CIA a solicitat părerea Forţelor Aeriene ale SUA referitoare la farfuriile zburătoare şi la fenomenele aeriene neidentificate.

Într-un răspuns detaliat pe 30 de pagini, reprezentanţii Aviaţiei Militare au negat cu tărie că respectivele apariţii ar fi maşini zburătoare aparţinând SUA ori URSS-ului (în acea perioadă a existat o temere în rândul publicului american referitoare la ipoteza că ruşii ar fi dispus de tehnologii şi aparate de zbor superioare americanilor).

De asemenea, aviatorii militari au negat, la fel de hotărât, că OZN-urile ar fi de provenienţă marţiană.

„Există această teorie, a omuleţilor de pe Marte şi a călătorilor interplanetari. Chiar dacă am putea admite că există viaţă în Univers şi că, de asemenea, călătoriile în spaţiu ar fi posibile, nu există nicio dovadă care să susţină, în prezent, această teorie”, se arată în răspunsul experţilor Aviaţiei Militare.

În final, reprezentanţii USAF au venit ei înşişi cu o a patra ipoteză: OZN-urile sunt ori obiecte zburătoare comune, reale, făcute de mâna omului, dar care nu sunt atent observate, ori fenomene naturale puţin cunoscute de către observatori.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

COMUNA GROPNITA, JUDET IASI, sat BULBUCANI, tel/ fax 0232.414124, email: primariagropnita@gmail.com organizează licitație (etapa 2) în vederea concesionării spaţiilor din Dispensarul medical, aflate in domeniul public al comunei Gropniţa, judetul Iasi, în vederea amenajării de Cabinete medicale individuale şi Farmacie. Spațiile din Dispensarul Uman sunt identificate astfel: 3. Spaţiul nr. 3 - suprafaţă totală de 37,10 mp, situat la parterul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 16,55 mp-Administraţie+spaţiu de 3,75 mp-Oficiu+spaţiu de 8,80 mp-Hol+spaţiu de 4,20 mp-Depozitare+spaţiu de 3,80 mp-G.S.) 4. Spaţiul nr.4 - suprafaţa totală de 44,97 mp din care: 27,40 mp spaţii cabinete+17,57 mp spaţii comune, situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu de 18,45mp-Camera pentru tratamente+ spaţiu de 8,95 mp-Centru personal); 5. Spaţiul nr. 5- suprafată totală de 32,47 mp din care: 14,90 mp spaţiu cabinet+17,57 spaţii comune ,situat la etajul clădirii Dispensarului medical (spaţiu 12,25 –cabinet stomatologie + 2,65 mp-Sterilizare). Concesionarea se face conform OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Hotărârii Consiliului Local nr. 110 / 18.12.2020. Informații privind documentația de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. Documentația de atribuire se poate ridica de la sediul Primariei comunei Gropnita, Compartimentul achiziții publice. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar este de 50 lei, se poate achita in numerar la casieria Primăriei comunei Gropnița. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 21.03.2021, ora 12:00. Ofertele se depun la sediul Primariei, data-limita de depunere a ofertelor: 26.03.2021, ora 10:00, intr- un exemplar. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 26.03.2021, ora 11:00 la sediul Primăriei comunei Gropnița, judetul Iasi. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iasi, strada Elena Doamna, nr. 1A, CP 700398, tel 0232260600, fax 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro
MAE: Toate persoanele care intră în Republica Moldova, plasate în izolare pentru 14 zile / Categoriile exceptate
06/03/2021 01:03

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că autorităţile din Republica Moldova au revizuit condiţiile de intrare pe teritoriul tării, in contextul pandemiei de Covid-19. Astfel, potrivit informaţii ...

Țara numită ”paradisul fără Covid”: Mergem fără măști. Lucrurile sunt aproape normale aici
05/03/2021 20:30

Să mergi pe stradă fără mască, să vezi un meci, pe stadion, alături de prietenii tăi, să stai la o bere, fără stres, la terasă cu colegii. Pentru multi, sună, mai nou, a fictiune, dar aceste lucrur ...

Scandal în Suedia pe tema adopțiilor. Există bănuieli că mulți copii ar fi fost luați forțat de lângă părinții lor biologici
05/03/2021 16:26

Suedia a anunţat luni că va lansa o anchetă asupra manierei in care au fost realizate adopţiile internaţionale pană la jumătatea anilor 1990, pe fondul sporirii temerilor că numeroşi copii ar fi putu ...

O profesoară pensionară a lăsat peste 25 de milioane de euro moștenire unor spitale și organizații caritabile
05/03/2021 14:30

O profesoară italiană iesită la pensie a lăsat mostenire peste 25 de milioane de euro unor spitale si organizatii caritabile, uluindu-i pe locuitorii orasului in care a trăit care n-aveau nicio idee despre ...

Cu ce se ocupau, de fapt, patru români care se dădeau drept cerșetori în Austria
05/03/2021 13:00

Patru romani cu varste cuprinse intre 19 si 33 de ani au fost arestati in Austria, la Niklasdorf, pentru comiterea mai multor spargeri si furturi cu un prejudiciu total de peste 65.000 de euro. Romanii le-au da ...

Numărul victimelor bombei atomice de la Hiroshima, mai mare decât fusese declarat anterior
05/03/2021 10:39

Raportul a fost elaborat ca parte a unui proiect de cercetare realizat in ultimii 30 de ani de autorităţile oraşului privind victimele bombardamentului, concentrandu-se pe schimbările demografice din u ...

Vremea se schimba radical in cateva ore. Cod galben de ninsori si viscol Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
05/03/2021 10:00

  VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pagina cu ...

Papa Francisc, prima vizită în Irak
05/03/2021 08:48

Papa Francisc a plecat vineri intr-o vizită de trei zile in Irak, zonă de război care nu este preponderent crestină. Înainte de vizita Papei au avut loc atacuri cu rachete impotriva bazelor militare a ...

FOTO/VIDEO - Imagini de groază de la cutremurul din 4 martie 1977
04/03/2021 09:00

În seara de vineri, 4 martie 1977, la ora 21.22, Romania a fost zguduită de un puternic cutremur cu o magnitudine de 7.2 pe scara Richter, avand epicentrul in Muntii Vrancei. Era al doilea mare seism din ...

Scandal în Spania - surorile regelui Felipe al VI-lea s-au vaccinat peste rând
04/03/2021 08:00

Vaccinarea anti-COVID-19, despre care au relatat mai multe media, a surorilor regelui spaniol Felipe al VI-lea, in timpul unei călătorii la Abu Dhabi, a provocat o polemică in Spania, unde partidul Podem ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei