Drepturile și obligațiile unui detectiv particular în România
Dimensiune font:
Legea care privește exercitarea profesiei de detectiv particular este Legea nr. 329 din 8 iulie 2003. Conform acesteia, detectivul are mai multe drepturi și obligații de care trebuie să țină cont.
Ce drepturi are un detectiv particular
Atunci când este solicitat de un client pentru a obține anumite informații de interes pentru acesta, un detectiv are dreptul să facă investigații în legătură cu persoanele, bunurile, faptele, datele și împrejurările care fac obiectul respectivei activități, respectând drepturile și libertățile cetățenilor, dar și dispozițiile legale.
De asemenea, dacă în investigația sa, detectivul particular are nevoie de informații de la autoritățile publice, le poate solicita pe cele care, potrivit legii, nu sunt clasificate și nu aduc atingere dreptului la viață intimă, familială și privată ori altor drepturi și libertăți fundamentale ale persoanei vizate.
Obligația principală: păstrarea secretului profesional
Scopul activităților unui detectiv particular trebuie să fie acela de a afla adevărul în cauza pentru care a fost angajat. Pentru aceasta, el trebuie să fie vigilent și conștiincios, astfel încât să-și desfășoare misiunea într-un mod profesionist.
Conform legii, detectivul trebuie să folosească metode și mijloace de investigare prin care să nu aducă atingere normelor de drept sau drepturilor și libertăților cetățenești. Mai precis, subiectul urmărit nu poate fi fotografiat în propria casă, chiar dacă în acest fel poate fi dovedită infidelitatea și rezolvat rapid cazul.
Una dintre condițiile cele mai importante în meseria de detectiv particular este aceea privind păstrarea secretului profesional. Încă de la primele detalii ale colaborării cu un client, detectivul trebuie să asigure confidențialitatea tuturor informațiilor. Legea spune chiar că este obligat să păstreze secretul profesional chiar și după încetarea calității de detectiv particular, cu privire la actele, faptele, datele și împrejurările despre care a luat cunoștință în timpul desfășurării activității, excepție făcând cazurile expres prevăzute de lege.
Totodată, o obligație importantă pentru detectivii particulari este aceea de a nu abuza de calitatea lor decât în interesul serviciului.
Ce investigații sunt interzise
Chiar dacă se poate bucura de o oarecare libertate în exercitarea profesiei, detectivul particular are și anumite interdicții, de care trebuie să țină seama pe toată durata activității sale. Legea nr. 329 din 8 iulie 2003 prevede că unui detectiv particular îi este interzisă efectuarea de investigații în următoarele situații:
a)activitatea personalului reprezentanțelor diplomatice și consulare sau a organizațiilor internaționale cu statut similar;
b)activitatea persoanelor, desfăşurată permanent ori temporar, cu orice titlu, în interesul autorităţilor publice, instituţiilor sau altor persoane juridice de interes public ori în serviciile de interes public;
c)datele confidenţiale cu privire la convingerile politice, religioase, filozofice sau sindicale şi la exprimarea acestor convingeri, la orientarea sexuală, sănătatea, originea socială ori etnică a unei persoane;
d)cauzele penale aflate în lucru la organele judiciare;
e)activităţile specifice desfăşurate de instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
Meseria de detectiv particular este provocatoare și numai acele persoane care dețin și calitățile necesare îi pot face față. Printre acestea se numără: vigilență, inteligență, atenție la detalii, rapiditate în găsirea soluțiilor, păstrarea confidențialității, prudență.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau