Dronele care ucid civili în Ucraina sunt construite din piese fabricate în Statele Unite, Europa și China
Dimensiune font:
Dronele iraniene pe care Rusia le folosește pentru a ataca obiective militare și civili în Ucraina sunt construite aproape în întregime din piese fabricate de companii cu sedii în Statele Unite, Europa și Asia, potrivit unui raport publicat marți de un grup de cercetare în domeniul armelor, anunță ustoday.new.
Majoritatea pieselor studiate de cercetători, inclusiv semiconductori și alte componente electronice avansate, aveau marcaje care indicau că au fost fabricate în ultimii ani, în timp ce Iranul se afla sub sancțiuni menite să îl priveze de astfel de materiale, se arată în raport. O rachetă lansată cu ajutorul unei drone părea să fi fost fabricată chiar recent, în luna mai.
Nu este clar cum au ajuns piesele în Iran. Marcajele de pe componente identifică de obicei compania care a vândut piesa, dar nu neapărat anul sau locul de fabricație. Iranul a negat că a furnizat Rusiei echipamente militare de la invadarea Ucrainei în februarie, dar constatările grupului infirmă această afirmație.
Raportul a fost publicat de Conflict Armament Research, un grup independent cu sediul în Marea Britanie care identifică și urmărește armele și muniția folosite în războaie. La începutul lunii noiembrie, o mică echipă de investigatori ai săi a vizitat Kievul, capitala Ucrainei, la invitația serviciului de securitate ucrainean./p>
Rusia și Ucraina au folosit mai multe tipuri de drone în război, inclusiv modele fabricate de Statele Unite, China și Turcia. Unele sunt drone de supraveghere, dar modelele mai mari pot transporta rachete și grenade pentru a ataca ținte la sol.
Echipa Conflict Armament Research a analizat rămășițele a trei modele de drone avansate ale Iranului - Shahed-131 și Shahed-136, care sunt proiectate să se prăbușească în ținta lor și să explodeze la impact, și Mohajer-6, o dronă cu dispozitiv de supraveghere armată.
"În trei modele de UAV, am văzut mai mult de 500 de componente diferite", a declarat Damien Spleeters, care a condus investigația grupului. "Am identificat peste 70 de producători din 13 țări diferite, iar aproximativ 82% dintre aceste componente au fost fabricate în Statele Unite."
Majoritatea componentelor pe care echipa a putut să le identifice pe baza anului de fabricație au fost fabricate în 2020 și 2021, a spus dl Spleeters. Potrivit oficialilor americani, dronele iraniene au început să sosească în Rusia în luna august. Soldații ucraineni au declarat că trupele rusești au folosit Shahed-136 pentru a distruge obuzierele furnizate de SUA și infrastructura civilă, cum ar fi centralele electrice din întreaga țară.
În septembrie, administrația Biden a anunțat noi sancțiuni împotriva companiei iraniene care produce dronele Shahed, după ce trupele rusești au folosit armele pentru a ținti civili. Marea Britanie și Uniunea Europeană au sancționat aceeași companie în octombrie.
Faptul că atât de multe componente ale acestor arme au provenit din Statele Unite și din țările Uniunii Europene, în ciuda diferitelor sancțiuni împotriva Iranului, a declarat dl Spleeters, arată cât de ineficiente au fost aceste acțiuni. "De multe ori, când vorbesc cu autoritățile de reglementare, este vorba despre cât de dificil este să reglementezi aceste lucruri, deoarece sunt peste tot", a spus el. "Dar unele dintre lucrurile pe care le-am găsit sunt de o calitate destul de ridicată".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau