E alertă maximă și-n Europa! Drogul criminal, găsit și în dosarul Pascu, se răspândește ca fulgerul pe continent
Dimensiune font:
Europa trebuie să se pregătească pentru valul de fentanil, transmite comisarul Afacerilor Interne al UE, după avertismentul lansat de Blinken din SUA! Drogul Fentanyl a fost descperit și în „cazul Pascu”, de la Constanța.
UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, un drog sintetic, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, pentru POLITICO, în urma unui avertisment al secretarului de stat american Antony Blinken, potrivit căruia Europa fie are o problemă nedescoperită cu drogurile sintetice, fie va fi lovită de una în curând.
Fentanilul, un drog sintetic estimat a fi de 50 de ori mai puternic decât heroina, este cauza a zeci de mii de decese prin supradozaj în SUA în fiecare an. În cadrul unui eveniment paralel cu Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite privind amenințările la adresa sănătății și securității reprezentate de drogurile sintetice, Joe Biden a îndemnat aliații să ia în serios amenințările cauzate de fentanil, a declarat Johansson.
Avertismentul americanilor
"Când am vorbit cu secretarul Blinken, el a spus așa despre drogurile sintetice: 'Ori este o problemă pe care o aveți, pe care nu știți că o aveți, ori este o problemă pe care o veți avea'", a spus Johansson într-un interviu acordat POLITICO. Statele Unite vor să acționeze ca un avertizor, a spus ea, "pentru ca alții să nu aibă aceeași problemă ca și ei".
Fentanilul și alte droguri sintetice nu reprezintă încă cea mai mare preocupare a UE, a declarat Johansson - canabisul fiind cel mai frecvent consumat drog, iar cocaina fiind drogul al cărui consum crește cel mai rapid.
Riscul pentru Europa
Dar, spre deosebire de SUA, unde drogurile sintetice sunt introduse ilegal din țări precum Mexic, Europa are capacitatea de laborator de a produce droguri sintetice, ceea ce ar putea declanșa rapid o criză, a spus Johansson.
"Capacitatea de a produce fentanil în UE este aici, o avem", a spus Johansson. "Asta înseamnă, bineînțeles, [că] în momentul în care decid să înceapă să facă asta și cred că există o cerere, ar putea să se declanșeze foarte repede".
Context
Un total de 434 de laboratoare de producție ilicită de droguri de sinteză au fost distruse în UE în 2021, potrivit Raportului european privind drogurile 2023.
Experții de la agenția antidrog a UE au avertizat la începutul acestui an că interzicerea cultivării macului de către talibanii din Afganistan ar putea reduce drastic oferta de heroină în Europa și ar crea posibilitatea unei creșteri a opioidelor sintetice.
"Trebuie să fim foarte vigilenți și foarte pregătiți", a declarat Johansson.
UE consolidează deja mandatul agenției sale antidrog, care se ocupă atât de aspectele de sănătate, cât și de cele de securitate ale drogurilor ilicite, și îi acordă "mult mai multă putere și resurse duble", potrivit lui Johansson.
Un plan de acțiune al UE împotriva traficului de droguri, anunțat de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în discursul său privind starea Uniunii Europene, va fi lansat până la sfârșitul acestui an, a confirmat Johansson.
Fentanylul a pătruns în România
Problema e că deja Fentanylul a pătruns deja pe piața drogurilor din România.
Chiar recent DIICOT a dezvăluit un alt caz scandalos! Peste 10.000 de comprimate ce conțin ca substanță activă Fentanyl, aproximativ 700 comprimate Oxycodonă, 1200 de fiole de morfină, 380 plasturi ce conțin ca substanță activă Fentanil și comprimate de codeină au fost vândute ilegal de un angajat al unei firme de profil, potrivit DIICOT. Conform surselor judiciare, bărbatul vizat de acuzații este farmacist și a furat pastilele dintr-un important lanț de farmacii din România
Un microgram de Fentanyl ucide un om
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau