Empatia, detectată în creier cu ajutorul inteligenței artificiale
Dimensiune font:
Empatia poate fi detectată la persoanele al căror creier este în repaus, cu ajutorul inteligenței artificiale.
Cercetătorii UCLA au descoperit că este posibil să evalueze capacitatea unei persoane de a simți empatie studiind activitatea creierului în timp ce aceasta se odihnește, mai degrabă decât în timp ce este angajată în sarcini specifice.
În mod tradițional, empatia este evaluată prin utilizarea chestionarelor și a evaluărilor psihologice. Rezultatele acestui studiu oferă o alternativă pentru persoanele care pot avea dificultăți în completarea chestionarelor, cum ar fi persoanele cu boli psihice severe sau autism, a declarat autorul principal Dr. Marco Iacoboni, profesor de psihiatrie și științe bio-comportamentale la Școala de Medicină David Geffen la UCLA.
„Evaluarea empatiei este adesea cea mai grea pentru populațiile care au cea mai mare nevoie de ea", a spus Iacoboni. "Empatia este o piatră de temelie a sănătății mintale și bunăstării. Promovează comportamentul social și de cooperare prin preocuparea noastră pentru ceilalți. Ne ajută, de asemenea, să deducem și să prezicem sentimentele, comportamentul și intențiile celorlalți."a declarat acesta pentru Science Daily.
Iacoboni a studiat mult timp empatia la om. Studiile sale anterioare au implicat testarea empatiei la persoanele prezentate cu dileme morale sau urmărirea cuiva cu durere.
Pentru studiul curent, publicat în Frontiers in Integrative Neuroscience, cercetătorii au recrutat 58 de participanți de sex masculin și feminin cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.
Datele de activitate ale creierului în repaus au fost colectate folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională sau fMRI, o tehnică noninvazivă pentru măsurarea și cartografierea activității creierului prin mici modificări ale fluxului de sânge. Participanților li s-a spus să-și lase mintea să rătăcească în timp ce își păstrează ochii în continuare, privind un punct de fixare pe un ecran negru.
Ulterior, participanții au completat chestionare menite să măsoare empatia. Aceștia au evaluat modul în care afirmații precum „Am adesea sentimente tandre și de îngrijorare pentru oameni mai puțin norocoși decât mine" și „Încerc uneori să-mi înțeleg mai bine prietenii imaginându-mi cum arată lucrurile din perspectiva lor", le-au descris pe o scară de cinci puncte din „ nu bine "la" foarte bine ".
Cercetătorii au dorit să măsoare cât de exact pot prevesti dispoziția empatică a participanților, caracterizată drept disponibilitatea și capacitatea de a înțelege situația altuia, analizând scanările creierului.
Previziunile au fost făcute analizând activitatea de odihnă în rețele specifice de creier, pe care studiile anterioare au demonstrat-o sunt importante pentru empatie. Cercetătorii au folosit o formă de inteligență artificială numită învățare automată, care poate descoperi date pe care analizele tradiționale ar putea să nu le aibă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau