Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980
Dimensiune font:
Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate.
În urmă cu 43 de ani, în 29 noiembrie 1980, 53 de oameni au murit în cel mai grav accident minier petrecut în ultima jumătate de secol în Valea Jiului. Victimele tragediei din Mina Livezeni au fost comemorate la Petroșani, în curtea minei Livezeni, de mineri și foști mineri, localnici și de oficialitățile din Hunedoara.
Tragedia din mina Livezeni: 53 de morți
În 29 noiembrie 1980, două explozii succesive în subteran au dus la moartea a 53 de mineri, salvatori minieri şi militari în termen care lucrau în mină, iar alte 77 de persoane au fost grav rănite.
Potrivit mărturiilor vremii, prima explozie s-a produs în seara de 29 noiembrie 1980, prinzând în subteran zeci de mineri. La faţa locului au venit imediat reprezentanţii Combinatului Minier şi ai statului. Salvatorii minieri au intrat în subteran, însă unii dintre ei au fost surprinşi de o altă explozie, la fel de puternică.
„În ziua de 29 noiembrie, la mina Livezeni, din bazinul carbonifer Valea Jiului, s-a produs un grav accident ca urmare a unei explozii de gaze în subteran. S-au luat măsuri pentru salvarea şi îngrijirea accidentaţilor, evacuarea personalului aflat în subteran, precum şi pentru sprijinirea tuturor familiilor celor care au avut de suferit datorită accidentului. Ca urmare a accidentului şi-au pierdut viaţa 49 de persoane, iar 26 au fost rănite”, a fost primul bilanț al tragediei, publicat în ziarul România Liberă (1 decembrie 1980).
O comisie formată din reprezentanți ai Partidului Comunist Român şi oficiali ai Guvernului a fost formată pentru a investiga cauzele dezastrului şi pentru a adopta măsurile necesare pentru a îmbunătăţi siguranţa şi securitatea în muncă, informa presa vremii.
În mai 1981, comisia de partid și de stat care a investigat accidentul colectiv a oferit primele concluzii.
„Din analiza prezentată, a rezultat că accidentul s-a produs pe fondul unor grave încălcări ale normelor tehnice și tehnologice de exploatare în subteran a cărbunelui, precum și a celor de protecție și disciplină a muncii. Acumulările periculoase de metan au fost posibile datorită faptului că, la punerea în funcțiune a unui abataj frontal, s-a modificat soluția din proiectul aprobat, fără a se elabora un nou proiect de aeraj și fără a se executa lucrările care să asigure debitul de aer necesar pentru prevenirea și diluarea acestor acumulări. De asemenea, s-a montat în subteran, contrar normelor de tehnica securității, un cablu electric fără decuplare automată în caz de defecțiune. Acest cablu s-a deteriorat și a produs scântei electrice care au aprins metanul, declanșând explozia”, informa comisia de anchetă.
Șefii minei au fost eliberați din funcții, unii dintre ei fiind puși sub urmărire penală, iar conducerea combinatului minier din Valea Jiului, dar și funcționari din ministerele Muncii și Minelor, Petrolului și Geologiei au fost sancționați.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau