Foametea face ravagii în Kenya, Somalia și Etiopia. 13 milioane de oameni sunt în pericol
Dimensiune font:
Treisprezece milioane de persoane din Kenya, Somalia şi Etiopia se confruntă cu o foamete gravă în contextul în care Cornul Africii trece prin cea mai puternică secetă din ultimele decenii, a transmis Programul Alimentar Mondial (PAM). Nu a mai avut loc un sezon ploios corespunzător de trei ani, iar regiunea trece prin cea mai puternică secetă de după 1981, a precizat această agenţie a ONU.
Seceta a distrus culturile şi provoacă o mortalitate „anormal” de ridicată în rândul animalelor, obligând familiile din mediul rural care trăiesc din creşterea animalelor şi din agricultură să îşi abandoneze gospodăriile.
Sursele de apă şi păşunile sunt puţine, iar previziunile privind precipitaţiile sub medie pentru lunile viitoare nu fac decât să agraveze situaţia, a declarat Michael Dunford, director regional al PAM pentru Africa de Est.
„Recoltele sunt distruse, animalele mor, iar foametea creşte, în contextul în care perioadele secetoase recurente afectează Cornul Africii”, a adăugat el. „Situaţia cere o acţiune umanitară imediată” pentru a evita repetarea unei crize ca cea din Somalia din 2011, când 250.000 de persoane au murit de foamete în timpul unei secete prelungite.
Ajutorul alimentar este distribuit de-a lungul unei fâşii aride din Kenya, Etiopia şi Somalia, unde rata malnutriţiei este ridicată şi unde circa 13 milioane de persoane riscă să sufere de foamete în primul trimestru din acest an.
Aproximativ 5,7 milioane de persoane au nevoie de un ajutor alimentar în sudul şi sud-estul Etiopiei, unde o jumătate de milion de copii şi mame suferă de malnutriţie.
În Somalia, numărul persoanelor clasate ca suferind de foamete gravă ar urma să crească de la 3,5 milioane la 4,6 milioane până în mai, dacă nu sunt luat măsuri urgente.
În sud-estul şi nordul Kenyiei, unde a fost declarată stare de urgenţă din cauza secetei în septembrie, alte 2,8 milioane de persoane au nevoie de ajutor.
Conform PAM, 327 de milioane de dolari sunt necesare pentru a acoperi nevoile imediate în cursul următoarelor şase luni şi pentru a ajuta comunităţile rurale să devină mai rezistente în faţa şocurilor climatice recurente.
În 2011, absenţa ploilor a dus la cel mai secetos an de după 1951 în regiunile aride din Kenya, Somalia, Etiopia, Djibouti şi Uganda.
Potrivit experţilor, evenimentele meteorologice extreme se produc cu o frecvenţă şi o intensitate sporite din cauza schimbărilor climatice, iar Africa plăteşte cel mai mare preţ, deşi este continentul care contribuie cel mai puţin la încălzirea planetei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau