Funeraliile "Doamnei de Fier", pe 17 aprilie. Cine a iubit-o, cine dansează pe mormântul ei
Dimensiune font:
Marea Britanie se pregătea marţi să prezinte un ultim omagiu "controversat" baroanei Margaret Thatcher, al cărei deces a reaprins "pasiunile" cu privire la moştenirea sa şi la funeraliilor ce i se vor face săptămâna viitoare, în data de 17 aprilie, după cum a anunţat presa din regat. Moartea ei a provocat deopotrivă tristeţe celor care au apreciat-o, şi bucurie celor care au urât-o pentru măsurile pe care le-a luat în timpul mandatelor sale de premier.
Sicriul în care se află corpul neînsufleţit al baroanei Margaret Thatcher, fost premier britanic, a fost luat în noaptea de luni spre marţi de la Hotelul Ritz, din Londra, unde fostul lider al conservatorilor britanici a murit luni dimineaţa. Baroana Thatcher a locuit la Ritz după spitalizarea ei, la sfârşitul lui decembrie, când a fost operată la vezică şi a murit luni dimineaţa în acest hotel, de infarct, la vârsta de 87 de ani. Ea suferea de câţiva ani de necruţătoarea boală Alzheimer.
Funeraliile Doamnei de Fier vor avea loc miercuri, 17 aprilie, la Catedrala Saint Paul din Londra, la care vor participa regina Elizabeta a II-a împreună şi a prinţului consort, ducele de Edinburgh, potrivit unui comunicat oficial al Palatului Buckingham, dat publicităţii marţi, scrie presa britanică. Aceasta mai precizează că premierul conservator David Cameron va asista şi el, alături de numeroase personalităţi politice, la ceremonia care nu va avea caracter de funeralii de stat, ci de "funeralii ceremoniale" porivit terminologiei oficiale, cum au fost cele organizate pentru prinţesa Diana şi regina-mamă Elizabeth.
Opozanţii lui Thatcher cer "privatizarea" funeraliilor celei care a luptat împotriva statului-providenţă
Un editorialist al publicaţiei Daily Mail, precum şi mulţi dintre simpatizanţii "Doamnei de Fier" se arătau indignaţi de faptul că fostul premier britanic nu va avea parte de funeralii de stat. "Ar fi o insultă adusă istoriei să i se refuze această onoare femeii care a salvat Marea Britanie. Ea a ajuns la putere atunci când această ţară era în ruine pe plan economic şi transformat-o în putere mondială", a scris editorialistul.
Deputaţi conservatori au pledat, de asemenea, pentru organizarea de funeralii naţionale, în mesaje postate pe Twitter, iar pe Internet au început să apară şi petiţii care cer ca banii contribuabililor să nu fie utilizaţi, recomandând "privatizarea" funeraliilor celei care a luptat împotriva statului-providenţă.
Însăşi Margaret Thatcher nu îşi dorea aşa ceva. Potrivit purtătorului ei de cuvânt, Tim Bell, Margaret Thatcher nu dorea "funeralii naţionale, şi nici familia". Ea nu vrea să-i fie expus corpul în mod public şi nici să i se organizeze o "paradă aeriană", pentru că Thatcher, susţinătoarea unui stat sărac, spunea că toate acestea ar fi "nişte bani risipiţi".
Cu toate acestea, unii au fost chiar obraznici în comentariile lor. Astfel, un navigator pe Internet a scris că "cel mai bun mijloc de a-i aduce un omagiu lui Maggie ar fi delocalizarea funeraliilor sale în China"...
Publicaţia britanică Daily Mirror a avut şi ea curiozitatea de a face un sondaj în rândul cititorilor săi pentru a afla dacă este "normal" ca "femeia care a divizat naţiunea" să aibă parte de aceleaşi funeralii ca Lady Diana, estimând la 8 milioane de lire sterline (peste 9,3 milioane de euro) costul ceremoniei, plătite în parte de stat şi în parte de familie.
Beţii, dans şi vandalism în regat
În noaptea de luni spre marţi, sute de opozanţi ai fostului premier britanic au năvălit pe străzile din Londra şi din alte oraşe ale ţării pentru a organiza macabre "petreceri pentru moartea lui Thatcher", relatează Daily Mail. Au băut şampanie până în zori, au dansat conga şi au strigat "Maggie, Maggie, Maggie - Moarte Moarte, Moarte" pe străzuile capitalei britanice.
Către ora 5:00 dimineaţa, cei mai mulţi dintre petrecăreţii londonezi erau beţi-morţi şi deveniseră agresivi. Au spart vitrinele magazinelor în care au aruncat cu diferite obiecte şi au aruncat înspre clădiri cu "bombe de vopsea". A fost nevoie de intervenţia Poliţiei Metropolitane pentru a-i potoli.
În Liverpool, petrecăreţii au aprins şi au aruncat artificii şi rachete de semnalizare în gara Lime Street. În bristol, şapte poliţişti au fost răniţi în confruntările cu manifestanţii anti Thatcher, după ce forţele de ordine interveniseră să calmeze aproximativ 200 de petrecăreţi care băuseră peste măsură la petrecerile de stradă şi deveniseră violenţi.
rtv.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau