Guvernul de la Budapesta a declarat stare de urgență din cauza războiului, imediat după ce miniștrii au depus jurământul
Dimensiune font:
În Ungaria a fost decretată Stare de Urgență, imediat după ce miniștrii noului cabinet al lui Viktor Orbán au depus jurământul.
„Războiul a fost o amenințare constantă pentru țară, iar sancțiunile de la Bruxelles au dus la o imensă tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor”, a comentat Viktor Orbán, subliniind că lumea se află în pragul unei crize economice.
Actuala Stare de Urgență va permite guvernului maghiar „să răspundă imediat și să protejeze țara și cetățenii prin toate mijloacele posibile”, a spus premierul, potrivit Bloomberg.
Președintele Ungariei, Novak Katalin, a declarat că:
„Astăzi am semnat amendamentul la Legea fundamentală votat de Parlament, care permite luarea rapidă a deciziilor guvernamentale în vremurile războiului care se desfășoară în vecinătate.
Modificarea extinde posibilitatea aplicării situațiilor de urgență în caz de conflict armat, situație de război sau dezastru umanitar într-o țară vecină.
Răspunsurile maghiare la pandemie au confirmat, de asemenea, că într-o criză neașteptată, sunt necesare decizii și acțiuni rapide, decisive. Ungurii vor să trăiască în siguranță, asta trebuie să asigure liderii țării. În ordinea juridică specială, Guvernului i se oferă posibilitatea - doar în contextul situației de urgență - să ia decizii importante care necesită intervenție urgentă. Parlamentul funcționează constant chiar și în perioadele de urgență și își îndeplinește sarcina de inspecție.
Este responsabilitatea calificată a Guvernului să funcționeze în conformitate cu utilizarea situației de urgență. Ungaria vrea pace, de aceea eu personal lucrez pentru ca efectele războiului să afecteze cât mai puțin viața de zi cu zi a familiilor maghiare!”
Viitorul Ungariei și Poloniei va fi decis în reuniunea Consiliului Afacerilor Generale al Uniunii Europene de pe 30-31 mai
Consiliul va desfăşura o audiere privind Ungaria în cadrul procedurii de la articolul 7 alineatul (1) din Tratatul Uniunii Europene (TUE). Potrivit art. 7 din TUE, la propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul poate să constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă de către un stat membru a unor valori precum demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept, respectarea drepturilor omului, pluralismul, nediscriminarea etc.
Consiliul audiază statul membru în cauză şi îi poate adresa recomandări sau sancțiuni.
Consiliul va verifica cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile. În cazul în care s-au constatat încălcări ale valorilor UE, enumerate mai sus, Consiliul poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau