Importante schimbări aduse de noul Cod de procedură civilă, din februarie

default

Dimensiune font:

| 09-01-2013 13:00

 

 

 

 

După ce a fost amânat în mai multe rânduri, din februarie, noul Cod de procedură civilă ar trebui să intre în vigoare. El ar putea genera o adevărată revoluţie în sistemul juridic românesc. Despre cele mai importante modificări vorbesc patru avocaţi de la patru case de top din România

 

 

După ce a fost amânat în mai multe rânduri, din februarie, noul Cod de procedură civilă ar trebui să intre în vigoare. El ar putea genera o adevărată revoluţie în sistemul juridic românesc. Despre cele mai importante modificări vorbesc patru avocaţi de la patru case de top din România



Noul Cod prevede, pentru întâia oară, principiile care guvernează procedura civilă. Noul Cod de procedură civilă reprezintă o schimbare fără precedent în epoca modernă, conţinând un volum uriaş de noutăţi legislative. Subliniez însă că, prin simpla schimbare a legii, sunt create premisele necesare, însă nu sunt atinse dezideratele respective. Ce obiective urmărite de legiuitor pot fi sau nu pot fi îndeplinite face tema unei alte discuţii, complicată şi pe alocuri dureroasă. Eu îmi exprim speranţa că vor exista cel puţin câteva efecte imediate, şi, pe termen mediu şi lung, schimbări spectaculoase... Experienţa ultimilor zece ani arată că toate schimbările spectaculoase în materie de procedură civilă au generat «cutremure» în practică. În atare condiţii, trebuie ca noul Cod să se aplice, urmând ca, în funcţie de feedback şi de rezultate, să se modifice sau să se adapteze chestiunile care trebuie schimbate.


Intrarea în vigoarea a noului Cod de procedură civilă va produce, fără îndoială, un puternic impact social, impact care va fi resimţit pozitiv asupra mediului de afaceri, prin creşterea calităţii şi eficienţei activităţii jurisdicţionale şi reducerea duratei procesului civil fără a afecta drepturile fundamentale ale părţilor implicate.

Normele noului cod vor determina, în general, o scurtare a duratei procesului civil prin restructurarea procesului civil şi eliminarea unor termene intermediare inutile. Astfel, stabilirea unei faze scrise prealabile stabilirii primului termen de judecată va elimina posibilitatea amânării judecării cauzei pentru comunicarea întâmpinării şi a răspunsului la întâmpinare. Reducerea duratei procesului civil, însă, nu se poate realiza decât printr-o creştere a responsabilităţii părţilor în exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor procesuale. Astfel, modificările aduse la procedura de citare, stabilirea unor sancţiuni clare pentru nerespectarea termenelor procedurale vor impune în sarcina tuturor părţilor un comportament vigilent şi prudent în legătură cu litigiile în care sunt implicate.
Aceste noutăţi, dar şi reglementarea mai clară a căilor de atac, cu consacrarea apelului ca singură cale de atac ordinară cu caracter devolutiv vor determina, totodată, o degrevare a rolului instanţelor, fapt care va influenţa pozitiv atât durata procesului, cât şi calitatea actului de justiţie.
Un alt efect spre care tinde noul Cod de procedură civilă este acela al unificării practicii judiciare. Pentru aceasta au fost aduse modificări în reglementarea recursului în interesul legii, lărgindu-se categoria de persoane care pot sesiza Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi instituind reguli care detaliază procedura de soluţionare.



Noul Cod de procedură civilă, alături de noul Cod civil, reprezintă un pas important în reformarea sistemului judiciar în materie civilă în România. În acest sens, în ceea ce priveşte noul Cod de procedură civilă, este de aşteptat ca principalele efecte să fie legate de creşterea calităţii actului de justiţie, urmare a clarificării unor prevederi legale şi, totodată, ca urmare a definirii mijloacelor necesare asigurării unei practici unitare. Nu mai puţin importante sunt şi regulile procedurale cu impact asupra duratei de soluţionare a disputelor, în general, şi măsurile reglementate în vederea îmbunătăţirii predictibilităţii actului de justiţie.
În esenţă, se poate afirma că noua reglementare este superioară vechiului Cod de procedură civilă prin definirea clară şi detaliată a principiilor procesului civil şi codificarea unor principii consacrate până la această dată doar în doctrină şi în jurisprudenţă. Toate acestea contribuie la crearea unui cadru legal procesual civil uniform şi mai coerent, cu o logică a structurii mai atent construită.

Ansamblul reglementărilor noului Cod de procedură civilă este dominat de imperativul asigurării judecării cauzelor cu celeritate, concentrându-se, în primul rând, asupra identificării unor soluţii preventive, cum ar fi reducerea termenelor de judecată, dar şi asupra identificării unor posibile remedii, cum este crearea instituţiei contestaţiei privind tergiversarea procesului. Totodată, măsuri precum eliminarea recursului în cauze cu o anumită frecvenţă în practică, înlocuirea recursului cu apel în anumite cauze şi proceduri, precum şi stabilirea unui termen maxim până la care trebuie să aibă loc primul termen de judecată în anumite cazuri, toate acestea vor avea drept efect reducerea duratei procesului într-un număr semnificativ de cauze şi/sau impact financiar asupra sistemului judiciar.




Dezideratele cele mai importante ale noului Cod de procedură civilă constau în modernizarea actului de justiţie şi, respectiv, asigurarea soluţionării proceselor civile într-un termen mai scurt decât în prezent. Din punct de vedere tehnic, cele mai spectaculoase schimbări în procedură civilă sunt cele ce ţin de reglementarea judecării cauzei în prima instanţă, care va „arăta“ cu totul altfel decât în procedura actuală. Ne referim aici în special la reglementarea fazei scrise, preliminara înmânării citaţiei părţii adverse, efectuarea cercetării judecătoreşti în camera de consiliu, administrarea probelor de către avocaţi şi încurajarea comunicării directe între aceştia a actelor de procedură.

De asemenea, este de aşteptat ca reformarea substanţială în materia executării silite prin reglementările Cărţii a V-a (Despre executarea silită), precum şi inovaţiile şi precizările legislative aduse în materia unor proceduri speciale, cum ar fi măsurile asigurătorii şi provizorii, cererile posesorii, procedura ordonanţei de plată, evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fără drept etc., să creeze condiţiile asigurării executării prompte şi eficiente a titlurilor executorii şi un grad de respectare a legii civile mult mai ridicat decât sub vechea reglementare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei