Încă un stat european anunță intrarea în valul 5 al pandemiei COVID, după două zile în care a înregistrat peste 10.000 de infectări
Dimensiune font:
După ce Germania a anunțat că a intrat în valul 5 al pandemiei Covid, cu un număr de 50.196 de cazuri noi raportate joi, 11 noiembrie, un prag pe care nu l-a mai depăşit de la începutul pandemiei, şi 235 de morţi din cauza covid-19, și Franța anunță un nou val și o explozie a îmbolnăvirilor.
Franța se confruntă cu începutul celui de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus, a declarat ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, citat de Reuters.
Ministrul francez a confirmat că țara sa se află acum la începutul celui de-al cincilea val al pandemiei, la fel ca „mai multe alte țări vecine”, adăugând că circulația virusului se accelerează, în timpul unui interviu acordat televiziunii TF1.
„Mai multe țări vecine se află deja într-un al cincilea val al epidemiei de Covid, ceea ce trăim în Franța arată clar ca începutul celui de-al cincilea val”, a transmis Veran.
Declarația a venit în a doua zi consecutivă cu peste 10.000 de cazuri de Covid-19 în Hexagon.
Autoritățile au anunțat noi măsuri pentru creșterea ratei de vaccinare, iar din decembrie, a treia doză a vaccinului anti-Covid devine obligatorie pentru persoanele de 65 de ani și peste, pentru păstrarea certificatului verde, a anunțat președintele Emmanuel Macron, scrie Digi24.
Care este situația în România
Președintele Centrului de Inovație în Medicină, doctorul Marius Geantă, a explicat că în situația în care ne aflăm în prezent, dacă nu vom conștientiza greșelile acestui val nu vom exclude un altul.
”Valul 5 al pandemiei va veni - singura necunoscută este când anume. Rata de vaccinare (încă scăzută în Romania), proprietățile virusului (varianta delta, care se răspândește mult mai repede decât alfa, ar putea fi înlocuită de o alta variantă încă și mai transmisibilă) și comportamentul oamenilor (mobilitatea persoanelor este la nivelul pre-pandemic în Romania, restricțiile sunt ușoare și conformarea redusa) sunt cei 3 factori de care depind momentul, amplitudinea și durata valului 5.
Dacă nu se va schimba ceva fundamental măcar în privința unuia dintre cei 3 parametri menționați (vaccinare, varianta virusului, comportamentul oamenilor) valul 5 ar putea să însemne o nouă presiune pentru sistemul de sănătate.
Suntem în punctul în care trebuie să învățăm, ca societate și ca sistem de sănătate publică, lecțiile valului 4 (după ce nu am învățat lecțiile valului 3) și să acționam printr-un mix de masuri care să includă, pe lângă vaccinare, și testarea, promovarea purtării măștii, realizarea de anchete epidemiologice și implementarea unui sistem de supraveghere genomică a circulației virusului”, a precizat medicul Marius Geantă
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau