Informație 'bombă' lansată de americani: crește încrederea în Putin în unele părți din Europa, în timp ce Zelenski e în scădere
Dimensiune font:
Încrederea globală în președintele ucrainean Volodimir Zelensky a scăzut într-un grup larg de țări, inclusiv în Europa, potrivit unui sondaj al americanilor de la Pew Institute, informează The Hill. Interesant este că încrederea în Vladimir Putin are un trend ascendent.
Contextul sondajului: Sondajul Pew Research Center, specializat în cercetarea sondajelor internaționale, a fost realizat cu puțin timp înainte ca președintele american Joe Biden să găzduiască summitul NATO de la Washington, care va marca cea de-a 75-a aniversare a alianței, în timpul căruia sprijinul continuu pentru Ucraina va fi pe primul loc pe ordinea de zi. Peste 44 000 de persoane din 36 de țări au fost intervievate în America de Nord și de Sud, Europa, Asia, Orientul Mijlociu și Africa.
Rezultatele contrastează cu o ușoară îmbunătățire a opiniei globale față de președintele rus Vladimir Putin, în special în rândul tinerilor, deși încrederea generală în liderul rus rămâne scăzută.
Sondajul Pew subliniază faptul că sprijinul pentru Ucraina este în scădere în rândul aliaților săi occidentali și că eforturile de a-l izola pe Putin eșuează după doi ani de război.
Respondenții la sondaj au fost întrebați, de asemenea, ce părere au despre NATO, opinia medie fiind favorabilă alianței, dar a scăzut în SUA, Spania, Regatul Unit și Suedia - care a intrat în alianță abia în martie.
În general, o medie de 46% dintre respondenți au declarat că nu au încredere în Zelensky pentru a „face ceea ce trebuie”, comparativ cu 40% care au declarat că au încredere.
"Am început să întrebăm despre el abia de la izbucnirea războiului în 2022, iar atunci a primit o favorabilitate sau o încredere destul de ridicată", a declarat Moira Fagan, cercetător asociat la Pew Research Center, specializat în cercetarea sondajelor internaționale. "Dar de atunci, a scăzut și în multe cazuri de aliați europeni, încrederea în Zelensky a scăzut semnificativ în ultimul an."
Polonia – cel mai drastic declin
Polonia a înregistrat cel mai drastic declin al opiniei sale față de Zelensky și Ucraina, o reflectare a tensiunilor care au avut loc între Varșovia și Kiev cu privire la disputele comerciale și de frontieră. Polonia găzduiește, de asemenea, între un milion și două milioane de refugiați ucraineni.
Sondajul Pew a constatat că scăderi mai mici, dar semnificative ale încrederii în Zelensky au avut loc și în Australia, Franța, Germania, Olanda, Spania, Africa de Sud, Coreea de Sud, Suedia și SUA.
Fagan a declarat că o posibilă explicație este oboseala în unele dintre aceste țări, legată de răspunsurile unor respondenți, care consideră că sprijinul țărilor lor pentru Ucraina este "suficient" sau "prea mult". Aceste răspunsuri reflectă, de asemenea, diferențele tot mai mari între partide în ceea ce privește opiniile referitoare la sprijinul acordat Ucrainei, conservatorii și cei care se identifică ca fiind de dreapta fiind mai critici față de asistența acordată Kievului.
"Știm, de asemenea, că este mai puțin probabil ca persoanele care susțin partidele populiste de dreapta să își fi exprimat încrederea în Zelensky, decât persoanele care nu susțin partidele populiste de dreapta din Europa", a continuat Fagan, arătând că succesul tot mai mare al acestor partide în recentele alegeri parlamentare europene este legat de atitudinile reflectate în sondaj.
Constatările anterioare ale Pew au arătat că, în rândul respondenților americani, există o diviziune puternică între republicani și democrați în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, reflectând criticile parlamentarilor republicani care se opun sprijinului militar și economic al SUA pentru Ucraina.
Diferență față de luna mai
În rândul respondenților la rezultatele sondajului publicat în luna mai, 49% dintre republicani și cei care înclină spre republicani au declarat că SUA oferă prea mult sprijin Ucrainei, comparativ cu 16% dintre democrați sau cei care înclină spre democrați.
"Acesta este un aspect în legătură cu care vedem diviziuni partizane uriașe în Statele Unite și aceste diviziuni partizane devin tot mai mari, în special în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina", a declarat Fagan.
Putin crește în sondaj
Pe de altă parte, deși o medie de 65% dintre respondenți au o părere negativă despre Putin de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, opiniile s-au "încălzit ușor" în mai multe țări, au scris autorii sondajului.
În majoritatea țărilor chestionate, adulții mai tineri au mai multe șanse decât persoanele în vârstă să aibă o opinie favorabilă despre Rusia, au scris autorii. În Peru, de exemplu, 63% dintre adulții sub 35 de ani au spus că au o părere pozitivă despre Rusia, comparativ cu 31% dintre adulții cu vârsta de 50 de ani și peste.
În Germania, încrederea în Putin a crescut cu 9 puncte, iar opiniile favorabile față de Rusia au crescut cu 5 puncte din 2023, se arată în sondaj.
Argentinienii au înregistrat, de asemenea, o viziune mai favorabilă față de Rusia, o creștere cu 11 puncte și o încredere cu 9 puncte mai mare în Putin în ultimul an
„Proporția în creștere a populiștilor de dreapta care au încredere în Putin în mai multe țări, inclusiv Franța, Germania, Ungaria, Olanda, Suedia și Marea Britanie”, au scris autorii sondajului. Cu toate acestea, o mare parte din lume rămâne în mare parte negativă față de Rusia și Putin, a explicat Fagan, și a catalogat schimbările drept „modeste în general”. „Părerile despre Putin și Rusia, un fel de pereche, sunt încă mult mai negative decât pozitive în întreaga lume. Există unele variații regionale și acolo, unde obțineți mai multă negativitate în Europa, puțin mai multă favorabilitate în părți din Asia Pacific, America Latină, de exemplu.”
Raportarea la NATO
Atitudinile față de NATO sunt în general pozitive în mare parte din lume, a constatat sondajul, cu creșteri surprinzătoare înregistrate în Turcia și Ungaria, a adăugat Fagan. „Turcia în special, care este o țară care din punct de vedere istoric nu a fost destul de favorabilă față de NATO, favorabilitatea e dublată de la ultimul sondaj în Turcia în 2019”, a spus ea. Patruzeci și doi la sută din Turcia aprobă NATO, față de 21 la sută în 2019. (Sondajul a fost suspendat în timpul pandemiei).
Și Ungaria a arătat, de asemenea, o viziune din ce în ce mai pozitivă față de NATO, mai mult de 8 adulți din 10 spunând că alianța este importantă pentru securitatea țării lor. Acest lucru ar putea părea în contradicție cu antagonismul premierului ungar Viktor Orbán față de Europa și Ucraina și cu sprijinul pentru Putin și fostul președinte Trump. „Ceea ce este izbitor acolo este că [Ungaria] a crescut din punct de vedere statistic, semnificativ mai favorabil față de NATO în ultimul an”, a spus Fagan. „Prin contextul contribuțiilor la război, Ungaria se clasează pe ultimul loc între toate cele 13 țări membre NATO pe care le analizăm în ceea ce privește contribuția relativă la efortul de război al Ucrainei, dar ei nu văd organizația foarte nefavorabil. Deci este un echilibru interesant.”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau