Inundații devastatoare în Congo. 5000 de persoane sunt sinistrate
Dimensiune font:
Într-o tabără improvizată pentru persoanele strămutate în urma inundaţiilor din Republica Democrată Congo (RDC), Cyprien Seka îşi priveşte îngrijorat unul dintre cei trei copii dormind pe podeaua unui cort aglomerat, întrebându-se dacă vor putea vreodată să revină acasă în siguranţă, relatează vineri Reuters.
Ploile torenţiale au umflat fluviul Congo până la cel mai înalt nivel din ultimii 60 de ani, la sfârşitul lunii decembrie, forţând aproximativ 500.000 de persoane să fugă din calea apelor în creştere.
"A trecut aproape o lună de când ne-am părăsit casele din cauza inundaţiilor... Suferim", a declarat Cyprien Seka în tabăra ridicată pe terenul unei biserici catolice de la periferia capitalei Kinshasa.
Ca multe alte familii, cea a lui Seka şi-a pierdut aproape toate bunurile în goana din calea apelor.
În condiţiile în care unele zone sunt în continuare inundate, circa 2.400 de persoane stau înghesuite de săptămâni în acest complex.
Mulţi dintre cei afectaţi sunt nevoiţi să doarmă afară, pe pământ, din cauza lipsei de spaţiu în corturile comune.
"Noaptea este îngrozitor aici", povesteşte o bunică în vârstă de 55 de ani, Pansel Moto Pamba. "Mulţi sunt împrăştiaţi, înghesuiţi... e sufocant, nu poţi respira", a adăugat ea arătând spre rogojina uzată pe care stă întinsă.
Şaisprezece dintre cele 26 de provincii din RDC sunt afectate de consecinţele inundaţiilor care au ucis cel puţin 221 de persoane, au avariat zeci de mii de locuinţe şi au expus comunităţile deja vulnerabile unui risc crescut de malarie şi tifos, potrivit autorităţilor congoleze şi organizaţiei Medecins Sans Frontieres.
Amploarea situaţiei a subliniat nevoia urgentă de îmbunătăţire a gestionării şi răspunsului la inundaţii, în special în jurul capitalei, a declarat hidrologul Raphael Tshimanga de la Universitatea din Kinshasa. "Teama este enormă pentru Kinshasa, care primeşte fluxul cumulat al întregului bazin al fluviului Congo", a explicat el, adăugând că nivelurile ridicate ale defrişărilor agravează impactul ploilor abundente.
Republica Democrată Congo a înregistrat în 2022 a doua cea mai ridicată rată de pierdere a suprafeţei împădurite din lume, după Brazilia, conform Global Forest Watch. Situaţia a exacerbat riscul de inundaţii deoarece coronamentul şi rădăcinile copacilor dintr-o pădure captează apa de ploaie şi reduc debitele râurilor, a precizat Tshimanga.
Alte inundaţii ar putea ameninţa cele 83 de milioane de persoane care trăiesc în apropierea unui curs important de apă din bazinul fluviului Congo, care se întinde de-a lungul Africii centrale.
"Ceea ce am văzut probabil se va înrăutăţi... În ceea ce priveşte estimările, am intrat într-o perioadă umedă, când este posibil să vedem mai multe astfel de evenimente rare", a adăugat Tshimanga.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau