Klaus Iohannis, pe lista pentru noul secretar general al NATO. Ungaria se va opune numirii președintelui României
Dimensiune font:
Cursa pentru funcția de secretar general al NATO este pe cale să înceapă, ținând cont că mandatul lui Jens Stoltenberg se va termina în septembrie. Mai multe nume sunt vehiculate pentru acest post, iar pe listă se află și numele lui Klaus Iohannis.
O decizie privind noul secretar general al NATO este greu de luat, pentru că cele 30 de state membre din Alianța Nord-Atlantică trebuie să cadă de acord asupra unui nume. Viitorul secretar va trebui să găsească un echilbru ținând de necesitățile Ucrainei, dar și de cele ale NATO. Acest lucru trebuie făcut în timp ce organizația se va menține în afara conflictului. Un diplomat de rang înalt a spus că este nevoie de „un aer proaspăt”, dând de înțeles că nu îl mai vrea pe Jens Stoltenberg în funcție.
În același timp, alți aliați ar putea să nu își asume riscuri și să îl voteze în continuare pe secretarul general în exercițiu. Un alt diplomat european a spus că există trei variante. Prima dintre ele este ca Stoltenberg să fie numit la conducerea NATO. Mandatul său a fost prelungit în luna martie a anului trecut după declanșarea războiului din Ucraina. Fostul prim-ministru norvegian a fost numit secretarul general al NATO în 2014.
Cea de-a doua posibilitate este ca noul secretarul să fie prim-ministrul olandez Mark Rute, omologa sa din Estonia Kaja Kallas sau ministrul apărării britanic Ben Wallace. Ultima variantă presupune ca la conducerea NATO să fie aleasă prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte, preşedinta slovacă Zuzana Caputova sau preşedinta actuală a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Klaus Iohannis, pe lista pentru noul secretar general al NATO
Unii diplomați s-au gândit la varianta ca la conducerea NATO să fie ales un oficial din Europa de Est. Această variantă a fost luată în calcul chiar înainte de declanșarea conflictului armat de Rusia. Unii oficiali din această parte a Europei au susținut că războiului a crescut posibilitatea ca noul secretar să fie din Estonia sau Lituania. „De ani întregi, ţările din flancul estic avertizează în legătură cu ameninţarea din partea Rusiei”, a transmis un diplomat din țările baltice.
Statele din zona baltică se află pe primele locuri în ceea ce privește creșterea cheltuielilor militare. Un alt nume care se află pe această listă este cel al președintelui României, Klaus Iohannis. Jurnaliștii de la Politico spun că liderul de la Cotroceni ar primi un vot negativ din partea Ungariei. Guvernul de la Budapesta și-ar dori la conducerea alianței o femeie. În același timp, alta state nu văd cu ochi buni numirea unei femei la conducerea NATO, informează Politico.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau