Laura Codruța Kovesi sesizează Comisia Europeană
Dimensiune font:
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a anunțat joi că analizează posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România, din cauza legii votate recent de Parlament care transpune o directivă europeană privind avertizorii de integritate. Actul normativ a eliminat raportarea anonimă a faptelor de corupție. De asemenea, Kovesi critică întârzierea considerabilă a autorităților de la București privind alocarea personalului pentru biroul EPPO din România. „Procurorul-șef european a reținut că la 29 iunie 2022 Camera Deputaților din România a adoptat în cele din urmă o lege care vizează transpunerea Directivei privind protecția avertizorilor. Pe baza analizei preliminare a legii și, în special, a modificărilor aduse proiectului de lege la 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acesteia de către plen, procurorul-șef european evaluează dacă unele dintre aceste dispoziții ar fi contrare Directivei privind protecția avertizorilor de integritate și ar reprezenta un pas înapoi în raport cu nivelul actual de protecție, stabilit de legislația națională încă din 2004.
Principala îngrijorare este că acest lucru ar putea avea un efect de descurajare a potențialilor avertizori din România, afectând negativ nivelul de detectare a fraudelor cu bani UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent ce asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire publică în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv fraudă fiscală, corupție sau alte încălcări ale Dreptului Uniunii referitoare la punerea în aplicare a bugetul Uniunii sau la protecția intereselor financiare ale Uniunii”, se spune într-un comunicat al Parchetului European.
Mai multe ONG-uri vor sesiza Avocatul Poporului
Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege privind protecția avertizorilor de integritate, pentru transpunerea unei directive europene, contestat puternic de opoziție. În forma adoptată în plen a fost eliminată posibilitatea raportării anonime și a fost introdusă condiția de a divulga public informații doar după ce au trecut trei luni de când au fost raportate intern și extern. Mai multe organizaţii, printre care ActiveWatch şi Funky Citizens, au anunțat că vor sesiza Avocatul Poporului referitor la proiectul privind protecţia avertizorilor în interes public adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, şi atrag atenţia că România riscă să intre în procedură de infringement, pentru că actul normativ transpune selectiv Directiva europeană în materie.
Sesizarea care va fi trimisă Avocatului Poporului este semnată şi de mai mulţi avertizori de integritate. Conform acestora, legea adoptată de Parlament îngrădeşte posibilitatea de divulgare publică a cazurilor de încălcare a legii, dincolo de prevederile Directivei europene în materie şi sub standardele deja stabilite prin Legea nr. 571/2004. Pentru a putea divulga public încălcările legii, avertizorii de integritate trebuie să aştepte minim trei luni de la data la care au raportat atât pe canalul intern (în cadrul instituţiei din care fac parte), cât şi pe cel extern (către alte instituţii ale statului sau Agenţiei Naţionale de Integritate). Astfel, legea adoptată de Parlament diminuează nivelului protecţiei deja existent prin Legea nr. 571/2004. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau