Marina columbiană a confiscat cel mai mare narco-submarin din istoria sa
Dimensiune font:
Marina columbiană a anunțat vineri, 12 mai, că a capturat cel mai mare narco-submarin din istoria Columbiei, cu o lungime de 30 de metri și o lățime de trei metri, având la bord trei tone de cocaină. Nava a fost oprită marți în timp ce se îndrepta spre America Centrală, una dintre cele mai aglomerate rute pentru traficul ilegal către Statele Unite, principalul consumator mondial de cocaină columbiană, potrivit Le Figaro.
Imaginile difuzate de autorități au arătat nava, cu încărcătura debarcată pe uscat, respectiv sute de pachete de droguri etichetate „Toyota” (traficanților le place să dea o semnătură, adesea aleasă dintre cele mai importante mărci din lume, livrărilor lor) și, în mijloc, trei bărbați capturați. Aceasta este cea mai mare navă semisubmersibilă identificată de când a început acest tip de captură, în 1993, în cea mai mare țară producătoare de cocaină din lume.
În trei decenii, marina a confiscat 228 de astfel de nave, care pleacă încărcate cu tone de droguri din Oceanul Pacific spre SUA sau chiar traversează Atlanticul spre Europa. Cei trei suspecți columbieni arestați în ultima captură au declarat că au fost „forțați de o organizație de trafic de droguri să urce la bord și să conducă semisubmersibilul cu alcaloidul spre America Centrală”. Cei trei bărbați, în vârstă de 63, 54 și 45 de ani, au fost duși la Tumaco (sud) pentru a fi aduși în fața justiției.
Potrivit estimărilor Marinei, captura reprezintă o pierdere de 103 milioane de dolari pentru traficanți. Aceste ambarcațiuni de fabricație clandestină, care sunt în același timp rustice și ușoare, se deplasează aproape de suprafața apei, parcurg distanțe mai mari decât ambarcațiunile rapide ale autorităților și sunt greu de reperat. Legislația columbiană pedepsește utilizarea, construcția, comercializarea, deținerea și transportul de semisubmersibile cu pedepse de până la 14 ani de închisoare.
După o jumătate de secol de război împotriva drogurilor finanțat și susținut de SUA, Columbia continuă să atingă niveluri record de producție de cocaină. Până în 2021, cultivarea coca, din care se extrage drogul, acoperea peste 204.000 de hectare, iar producția de clorhidrat de cocaină se ridica la 1.400 de tone, potrivit ONU.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau