Mierea, unul dintre alimentele cel mai ușor de falsificat
Dimensiune font:
Mierea este unul dintre cele mai sănătoase alimente provenite direct din natură, iar beneficiile pentru sănătate sunt imense. Lucrurile se schimbă radical atunci când produsul este falsificat.
Beneficiile mierii pot varia în funcție de tipul și calitatea acesteia, precum și de modul în care este consumată. Condiția esențială este ca aceasta să fie naturală, dar în piață există multe sortimente falsificate sau cu diverse adaosuri, care scad mult proprietățile acestui aliment.
Cum se falsifică mierea
Prof. Univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi a explicat care sunt metodele folosite pentru falsificarea mierii în volumul său, „Noua ordine alimentară: şi noi ce mai mâncăm“.
„Mierea poate fi uşor falsificată prin metode directe sau indirecte. Aceste falsificări pot consta în:
adaos de substanţe îndulcitoare naturale: zahăr, zahăr invert, sirop de glucoză, siropuri de porumb (care pot fi obţinute şi din porumb modificat genetic), melasă;
adaos de substanţe îndulcitoare de sinteză: zaharina (E-954), aspartam (E-951), ciclamaţi (E-952), sucraloza (E-955);
adaos de substanţe îngroşătoare: amidon, gelatină, clei de oase, pectine, albuş de ou, gume (caruba E-41 O, guma arabică E-414);
adaos de coloranţi: caramel (E-150), derivaţi anilinici;
adaos de conservanţi: acid salicilic şi sărurile lui, acid benzoic şi benzoaţii (E-21 O până la E-219);
adaos de neutralizanţi: carbonaţi de sodiu (E-500), sodă caustică (E-524);
adaos de polen pentru corectarea spectrului polinic: polen recoltat de albine sau recoltat manual;
adaos de corectare a spectrului enzimatic: culturi de drojdii, extract de malţ“.
Să deosebim un produs natural de unul falsificat poate fi dificilă în unele cazuri, deoarece falsificatorii folosesc tehnici tot mai avansate pentru a imita mierea autentică. Totuși, există câteva indicii care pot ajuta la identificarea mierii falsificate. Iată câteva aspecte de care ar trebui să țineți cont.
Cum deosebim mierea falsificată de cea naturală
Etichetarea și ambalajul: Verificați eticheta produsului și asigurați-vă că sunt prezente informații complete, precum denumirea produsului, adresa producătorului, termenul de valabilitate și posibile certificări sau sigle specifice (de exemplu, certificarea ecologică). Dacă eticheta pare confuză, conține erori de ortografie sau gramatică sau pare puțin profesionistă, poate fi un indiciu de falsificare.
Consistența și aspectul: Mierea autentică are o consistență vâscoasă și uniformă, iar culoarea variază în funcție de tipul de flori de la care a fost colectată. Dacă mierea pare foarte lichidă, apoasă sau conține cristale mari de zahăr, ar putea fi un indiciu că este falsificată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau