Militarii români din Afganistan au primit veste antiglonţ ergonomice;specialiştii lucrează şi la un tip de bocanci mai flexibili

default

Dimensiune font:

| 23-04-2013 12:15

Militarii români care execută misiuni în Afganistan au veste antiglonţ ergonomice de mai bine de trei luni, iar în scurt timp soldaţii care sunt dislocaţi în zonele de conflict vor avea şi un nou model de bocanci, mai uşori şi mai elastici, adaptaţi condiţiilor regiunii afgane.

"Echipamentele româneşti au fost modificate în permanenţă, având la bază lecţiile învăţate în teatrele de operaţii (...) Anul trecut, în decembrie, am terminat o etapă de modernizare a vestelor şi le-am făcut ergonomice pentru că vestele noastre aveau câteva elemente dificile în ceea ce priveşte utilizarea. Pentru un militar rănit era foarte greu să scoată vesta pentru că trebuia să o dea jos pe cap. După ultima modificare s-a făcut un nou sistem de prindere şi se poate da jos fără să-i mai atingă capul. Echipamentele de protecţie ale Forţelor Terestre sunt adecvate teatrelor de operaţii. În ultima perioadă s-au făcut mai multe cercetări şi avem acum în experimentare un nou tip de bocanci pentru că şi bocancii aveau anumite probleme. Este greu să ai un echipament care să fie comod. Noii bocanci sunt puţin mai uşori, talpa este mai acceptabilă la mers", a declarat pentru AGERPRES generalul de brigadă Mihai Ciungu, şeful Instrucţiei şi Doctrinei din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre.

Operaţiunea din Afganistan a început în anul 2001 cu un Batalion de Infanterie. Acum, România are numai în provincia Zabul peste 1.000 de militari şi alte câteva zeci pe aeroportul din Kandahar.

"Primul Batalion de Infanterie care a intrat în Afganistan a fost Batalionul 26 Infanterie, iar din anul 2001 şi până în prezent efectivele în teatrul de operaţii Afganistan au fluctuat, s-au mărit în funcţie de condiţiile misiunilor pe care Forţele Terestre le-au primit în această perioadă. Începând cu anul 2003, pentru Forţele Terestre a fost un efort deosebit pentru că în atunci am intrat şi pe al doilea teatru de operaţii cu încă un Batalion de Infanterie, misiune care s-a desfăşurat simultan în două teatre de operaţii până în 2009, iar la ora actuală în Afganistan avem două Batalioane de Infanterie dislocate în Provincia Zabul de-a lungul Autostrăzii 1, cu o lungime de aproximativ 140 de kilometri, partajată aproape egal între cele două batalioane de manevră. Iniţial, primul batalion care a fost dislocat în teatrul de operaţii a avut undeva la 800 de persoane. La ora actuală, batalioanele pe care le avem dislocate au câte 510 persoane, deci în total peste 1.000 de persoane doar în Provincia Zabul. Mai avem pe aeroportul din Kandahar o companie de infanterie care este destinată sau a cărei misiune principală este asigurarea siguranţei terestre a aeroportului pe zona îndepărtată", a spus generalul Mihai Ciungu.

Trupele române urmează să se retragă din Afganistan până în anul 2014, atunci când vor mai rămâne aproximativ 100 de militari români dislocaţi în zonele de conflict.

"La ora actuală se desfăşoară un program naţional de reducere progresivă a efectivelor pe care le avem dislocate în Afganistan şi este prevăzut în planul nostru ca începând din jumătatea acestui an efectivele din Afganistan să rămână până la sfârşitul anului cu un batalion şi o companie, este vorba despre un batalion în Provincia Zabul şi companie pe Aeroportul din Kandahar. Batalionul care va rămâne în continuare în teatrul de operaţii probabil se va retrage undeva către jumătatea anului viitor, urmând ca după jumătatea lui 2014, în funcţie şi de acordurile care se vor încheia cu aliaţii şi cu administraţia afgană, să continuăm participarea cu elemente de sprijin în ceea ce priveşte trainingul, instrucţia armatei afgane. E greu de precizat câţi militari vom avea după 2014 pentru că aceşti militari cu certitudine vor fi grupaţi în ceea ce noi numim "NATO training mission Afganistan", echipa care va asigura şi va ajuta la instruirea armatei afgane. La ora actuală această echipă este sub o sută de militari", a precizat generalul Ciungu.

Tehnica pe care o utilizează militarii români în Afganistan este împrumutată de la partenerii americani. Humvee-urile şi MRAP-urile sunt folosite de români încă din anul 2011, iar de atunci au fost salvate zeci de vieţi.

"Este o tehnică pe care militarii români o apreciază foarte mult. De când acţionăm în totalitate pe această tehnică, respectiv de la jumătate anului 2011, nu am mai avut niciun mort, iar numărul răniţilor a scăzut. Dacă în 2011 am avut doi morţi şi 11 răniţi, dacă îmi aduc aminte bine, în 2012 am avut zece răniţi, dar nicio persoană decedată", a afirmat oficialul Statului Major al Forţelor Terestre.

România a pierdut în teatrele de operaţii 23 de militari, iar alţi 122 au fost răniţi.

"Iniţial, militarii mergeau în teatrele de operaţii pe principiul voluntariatului, însă din 2009 este obligativitate pentru toţi să participe la misiuni. De regulă, militarii participă cu unităţile nominalizate. Doar pentru anumite microstructuri şi cu un nivel mai mare de specificitate se apelează la militari din mai multe structuri, însă de regulă este desemnată o structură şi pe baza ei se constituie statul de misiune pentru ceea ce înseamnă batalionul care se desfăşoară în Afganistan. Nu există o restricţie în numărul de participări în teatrele de operaţii. Sunt militari care au probabil şi şase, şapte misiuni. De când am început misiunile în teatrele de operaţii, de la primul război din Golf şi până la ora actuală, un număr de aproximativ 30.000 de militari au participat la misiuni în teatre de operaţii din aproximativ 42.000-43.000 de militari pe care îi are Armata română", a declarat generalul Mihai Ciungu.

În toţi aceşti ani, de când România execută misiuni în Afganistan, americanii s-au dovedit a fi nu doar parteneri, ci şi prieteni. Ei au împrumutat tehnică şi echipamente militarilor români care au fost folosite pe timpul misiunilor. Mai mult, americanii le-au şi donat soldaţilor noştri cinci autospeciale EOD care aparţin acum Forţelor Terestre.

"Ne-au ajutat cu echipamente EOD, câteva echipamente de observare pe timp de noapte, însă cea mai parte sunt sub formă de împrumut. O parte dintre ele au fost şi donate. Avem donate cinci autospeciale EOD din care patru sunt în teatru şi una este în ţară pentru instruire. În momentul în care ne retragem din teatru, cele patru sunt ale noastre, în dotarea Forţelor Terestre. Militarii americani ne-au mai dat şi ochelari de protecţie pentru Afganistan şi câteva costume de protecţie EOD. Şi noi avem în dotare echipamente EOD. La ora actuală, în cadrul Forţelor Terestre sunt cinci grupuri EOD şi toate sunt dotate cu echipamente cu ultimă generaţie. La momentul la care ni le-au donat americanii, noi nu făcusem achiziţia. Primele au fost donate undeva prin 2009, iar noi am făcut achiziţia în 2011 şi 2012. Acum avem la fiecare grup EOD câte trei autospeciale EOD", a completat generalul Ciungu.

Misiunile din Afganistan nu sunt deloc uşoare. Militarii români se pregătesc mai bine de şase luni înainte de plecarea în teatrele de operaţii.

Toate exerciţiile se fac în poligonul de la Cincu, acolo unde soldaţii simulează evenimentele din Afganistan, având la dispoziţie toate elementele existente în realitate: FOB-uri, blindate, echipamente EOD şi chiar Autostrada 1.

"După nominalizarea unui batalion pentru a fi dislocat în teatrul de operaţii, militarii urmează un program de pregătire de şase luni. Această perioadă este împărţită în perioada de selecţie, care de regulă durează o lună şi ceva, urmând perioada de pregătire individuală care se face în garnizoana unde toţi militarii iau contact cu principalele categorii de instrucţie necesare în teatrele de operaţii cum ar fi EOD, misiuni, comunicaţii, tot ceea ce înseamnă arta, cultura şi istoricul zonei unde vor acţiona. Apoi se trece la pregătirea colectivă, urmărindu-se realizarea unor structuri bine pregătire care să poată să acţioneze ca o echipă. Evaluarea se face în centrul de instruire pentru luptă a Forţelor Terestre din Cincu, într-un exerciţiu care durează 19-20 de zile. În cadrul acestui exerciţiu, cu ajutorul tehnicii putem să desfăşurăm o instrucţie prin simulare constructivă, simulare reală sau instrucţie "live", în teren. Am reuşit, cu sprijinul partenerilor americani, să dezvoltăm acest centru printr-un program care a început în 2007 şi la ora actuală, pe timpul acestui exerciţiu, în Cincu se simulează întreagă zonă de operaţii din Afganistan: cu localităţi, jucători de roluri, sate afgane, Autostrada 1", a spus oficialul Statului Major al Forţelor Terestre. AGERPRES

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei