Ministerul Afacerilor Externe explică taxa de 55 de euro plătită de români din Marea Britanie pentru cererile de viză de muncă
Dimensiune font:
MAE precizează că reducerea de 55 de lire aplicată de autoritățile britanice taxei pentru solicitările de viză de muncă reprezintă o măsură adoptată de autoritățile britanice în aplicarea Cartei Sociale Europene din 1961, la care Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și 22 de state membre ale Uniunii Europene sunt părți:
”Ulterior, în 1996, a fost adoptată Carta Socială Europeană revizuită, care modernizează documentul juridic din 1961, România devenind parte, în mod firesc, doar la acest din urmă tratat. Cu toate acestea, Regatul Unit nu a devenit parte și la varianta revizuită, din 1996, a Cartei Sociale Europene, motiv pentru care aplică măsura vizată (reducerea de 55 de lire) numai în raport cu acele state care sunt părți la varianta din 1961 a Cartei, inclusiv cele 22 de state membre ale Uniunii Europene”, a explicat ministerul.
Această măsură nu vizează în mod direct lucrătorii români, în aceeași situație juridică regăsindu-se și cetățenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene care au ratificat versiunea din 1996 a Cartei.
De asemenea, MAE a semnalat aceste aspecte atât părții britanice, cât și la nivel european și a transmis argumentele pertinente care să fundamenteze continuarea dialogului pe această temă.
Explicațiile vin după ce europarlamentarul USR-PLUS Dragoș Pîslaru, fost ministru al muncii în guvernul Cioloș, a spus joi că românii care doresc să lucreze temporar în Marea Britanie plătesc o taxă de 55 de lire care nu este aplicată și la muncitori sezonieri din alte state ale Uniunii Europene:
”Site-ul guvernului britanic a fost actualizat zilele trecute cu informația relativă la obținerea vizei pentru muncitorii sezonieri. Nimic ieșit din comun până aici. Dar imediat ce ajungi la paragraful referitor la taxe, îți sare în ochi un detaliu: o reducere de 55 de lire pentru cetățenii anumitor state. Ei bine, România nu se află pe acea listă, ceea ce înseamnă că cetățenii români vor plăti cu 55 de lire mai mult decât polonezii, spaniolii sau croații dacă își doresc să devină muncitori sezonieri în Regatul Unit”, scria pe Facebook Dragoș Pâslaru.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau