Nicolas Sarkozy, fostul presedinte francez, judecat in dosarul "interceptarilor" pentru coruptie si trafic de influenta

ciocan  codul-penal-18330160

Dimensiune font:

| 23-11-2020 18:09

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy este judecat la Tribunalul Corectional din Paris, incepand de luni si pana la 10 decembrie, cu privire la coruptie si trafic de influenta in dosarul "interceptarilor", impreuna cu fostul sau avocat Thierry Herzog, relateaza AFP.

Fostul presedinte al Republicii franceze a sosit la tribunal in fata unei mari de camere de luat vederi, fara sa faca vreo declaratie, purtand un costum negru, o camasa alba si o masca chirurgicala.

In sala de audieri, el a salutat avocatii si procurorii financiari, dupa care s-a asezat pe un scaun rosu, alaturi de Thierry Herzog.

Scaunul celui de-al treilea inculpat, Gilbert Azibert, a ramas gol. Avocatul sau a formulat o cerere de pronuntare preliminara pentru clientul sau, in varsta de 73 de ani. Este necesar ca instanta sa o solutioneze sau sa o respinga inainte de proces. Ea poate, de asemenea sa dispuna o expertiza medicala, ceea ce ar antrena o suspndare.

Inainte de Nicolas Sarkozy, un singur fost presedinte francez, Jacques Chirac, a fost condamnat, in 2011, cu privire infiintarea unor posturi fictive la Primaria Parisului, insa fara sa fi comparut vreodata in fata judecatorilor, din cauza starii sanatatii sale.

Denuntand un "scandal care va ramane in anale", Nicolas Sarkozy, in varsta de 66 de ani, a promis sa fie "combativ" in instanta si clameaza ca nu este "un putred".

 

 


Dosarul "interceptarilor" - cunoscut de asemenea drept dosarul "Bismuth" - isi are originea in alt dosar judiciar, cu privire la o presupusa finantare libiana a campaniei sale prezidentiale din 2007, care i-a adus o cvadrupla inculpare.

In acest dosar, judecatorii au decis in septembrie 2013 sa-l plaseze pe fostul presedinte sub ascultare si au descoprit, la inceputul lui 2014, ca acesta folosea o linie secreta - sub aliasul "Paul Bismuth" - pentru a comunica cu Thierry Herzog.

Potrivit acuzarii, unele dintre convorbirile lor au dezvaluit existenta unui "pact al coruptiei".

 

 

Nicolas Sarkozy a intentionat sa-l "impulsioneze", prin intermediul avocatului sau, pe Gilbert Azibert, oferindu-i un post la Monaco pe care acesta il ravnea si pe care nu l-a obtinut.

In schimb, acest magistrat de rang inalt i-a furnizat informati acoprite de secret cu privire la o procedura angajata de catre fostul sef de stat la Curtea de Casatie, in marja dosarului Bettencourt.

Nicolas Sarkozy, care a beneficiat de o abandonare a procedurii in acest dosar, la sfarsitul lui 2013, a sesizat inalta jurisdictie pentru a obtine anularea confiscarii agendelor sale prezidentiale, susceptibile sa intereseze justitia in alte proceduri.

In conversatii inflorite cu avocatul sau, care se afla la baza acuzatiilor, fostul sef de stat se angaja sa intervina in favoarea lui Gilbert Azibert.

"Eu am sa-l fac sa urce", "il voi ajuta", i-a spus el lui Herzog.

Cateva zile mai tarziu, el spunea ca a renuntat la orice "demers", potrivit autoritatilor din Monaco.

In opinia anchetatorilor, aceasta razgandire brusca ar fi putut avea loc dupa ce cei doi au descoperit ca telefoanele lor oficiale erau interceptate.

"Toate acestea sunt crampeie de fraze scoase dintr-un context", a respins luni, la FranceInfo Paul-Albert Iweins, avocatul lui Thierry Herzog, evocand "conversatii intre prieteni foarte vechi". "Este un dosar pe care generalul De Gaulle l-ar fi calificat un dosar delirant din care se incearca sa se faca un caz de stat", a apreciat el.

Intr-un rechzitoriu dur, in octombrie 2017, Parchetul National Financiar (PNF) a comparat metodele lui Nicoas Sarkozy cu cele ale unii "delincvent cu experienta".

Sarkozy s-a retras din viata politica dupa ce a fost infrant in alegerile primare ale dreptei, in 2016, insa este in continuare influent in Partidul Les Republicains (LR, dreapta).

El risca pana la zece ani de inchisoare si o amenda de pana la un milion de euro cu privire la coruptie si trafic de incluenta, la fel ca ceilalti doi inculpati - judecati in plus cu privire la incalcarea secretului profesional.

Cei trei inculpati contesta orice "pact de coruptie".

"Domnul Azibert nu a obtinut nimic. Nu am facut demersuri si am fost respins de Curtea de Casatie" in privinta agendelor, sublinia fostul presedinte francez in 2014.

Sarkozy denunta neincetat o instrumentalizare politica a justitiei si si-a multiplicat recursurile, insa fara succes.

Alt proces il asteapta pe Nicolas Sarkozy in primavara, in dosarul Bygmalion cu privire la cheltuieli de campanie in alegeril prezidentiale din 2012. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene
19/04/2024 15:41

Un strănepot indepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene pe o listă suveranistă din Franta, a anunţat el vineri intr-un comunicat de presă pentru AFP, preluată de Agerpr ...

A fost stabilit juriul de 12 persoane în procesul Donald Trump-Stormy Daniels
19/04/2024 11:40

Un juriu complet de 12 persoane a depus jurămantul pentru procesul penal istoric al fostului presedinte american Donald Trump la New York, transmite BBC.   „Avem juriul nostru”, a declarat j ...

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța
17/04/2024 10:50

Rusia va fi invitată să participe la ceremoniile dedicate celei de-a 80-a aniversări a Debarcării Aliatilor in Normandia din 6 iunie 1944. O invitatie oficială urmează să fie transmisă curand prin amba ...

Mai multe drone neidentificate au supravegheat Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu
17/04/2024 08:22

Cateva drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, in cursul nopţii de luni, in apropierea aeroportului, iar surse militare au precizat că acestea erau probabil de tip comercia ...

Gina Pistol va prezenta MasterChef cu Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu + Vedeta vine la PRO TV după Smiley?
16/04/2024 22:06

Anuntul zilei vine de la PRO TV! Postul din Pache Protopopescu a anuntat oficial că cei trei chefi Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu sunt juratii emisiunii MasterChef. După ce s-a l ...

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu revin la PRO TV! Cei trei sunt juratii sezonului 9 MasterChef Romania!
16/04/2024 21:49

Au inspirat milioane de romani prin gastronomie, au dăramat granitele bucătăriei de acasă si, cu pasiune, au transformat fiecare farfurie intr-o adevărată operă de artă. Au arătat că si cei pasionati ...

Statele Unite au dat startul noii generații de arme care să le protejeze în fața unui atac cu rachete balistice intercontinentale
16/04/2024 21:03

Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract in valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii impotriva unui ...

Războiul se mută pe teritorilul olimpic: Ucraina ar folosi armistiţiul olimpic pentru a încerca să se regrupeze
16/04/2024 20:53

Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu in conflictele internaţionale in timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunand că Ucraina ar putea folo ...

Un primar PNL din Alba a fost găsit spânzurat în locuința sa - Era urmărit penal
16/04/2024 20:22

Primarul comunei Vinţu de Jos din judeţul Alba, Petre Ion Barbu, a murit, marţi după-amiază, fiind găsit spanzurat intr-o anexă a locuinţei. Poliţia Judeţeană Alba face verificări pentru a stabili i ...

Israelul, 'nemulțumit' de răspunsul Chinei după atacul Iranului: 'Speram o condamnare mai puternică și o recunoaștere clară a dreptului la autoapărare'
16/04/2024 20:06

Israelul se declară „nemultumit” de răspunsul Chinei in ceea ce priveste atacul Iranului. Declaratia a fost făcută de un diplomat israelian din China. Chinezii nu au condamnat atacul asupra Israelului. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei