O populaţie nomadă pune la îndoială tot ce se ştie despre monogamie şi paternitate
Dimensiune font:
O populație încă nomadă din nordul Namibiei a dat peste cap ceea ce se știa de fapt despre căsătorie și relații între persoane de sex opus, ideile lor despre viață fiind total diferite de cele din restul lumii.
Nu doar că sexul în afara căsătoriei este acceptat, dar bărbații Himba nu au probleme în a crește copii care nu sunt biologic ai lor, arată IFL Science.
Cele mai multe culturi au monogamia adânc înrădăcinată în istorie, cel puțin când vine vorba despre femei. A fost întotdeauna important pentru bărbați să-și transmită genele mai departe. Și am avut întotdeauna drept model, punct de plecare, exemple din regnul animal, unde masculul dominant nu doar că pedepsește femela care a îndrăznit să se împerecheze cu altcineva, dar adesea îi ucide puii care nu sunt sânge din sângele său.
Studiile arată că monogamia a început să fie practicată abia după introducerea agriculturii.
Deși se spune că acei copii din afara căsătoriei se nasc adesea în timpul unui mariaj, realitatea e că doar 1-2% dintre totalul lor vin pe lume în urma unei aventuri extraconjugale. Cel puțin așa arată studiile facute în Occident. În rândul populației Himba, însă, acest procent ajunge la 48%, arată cercetarea realizată de dr. Brooke Scelza, de la UCLA, care a și trăit în rândul lor timp de 7 ani.
Dacă majoritatea bărbaților ar avea o problemă să crească copii care nu sunt ai lor, nu e și cazul celor din această cultură. Ei știu că nu sunt copiii lor biologici, dar nu consideră că acest aspect este important, crescându-i fără a face diferențieri, se arată în studiul publicat de Science Advances.
Ei consideră că e copilul lor dacă s-a născut în timpul căsătoriei și pentru ei paternitatea nu e importantă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau