Ofensiva secretă a lui Putin în Europa: ambuscade, sabotaj, spionaj și activarea 'lupilor singuratici'
Dimensiune font:
În ultimele zile alarmele s-au înmulțit, iar pe harta continentului s-au aprins multe „luminiţe” roșii. Raportând incidente, evidențiind coincidențe, în timp ce la Kiev s-a anunțat că a fost zădărnicit un posibil plan de eliminare a președintelui Volodimir Zelenski. Un război paralel cu cel de pe Frontul de Est, o poveste care a început cu mult înainte de invazie.
Cu câteva săptămâni în urmă, din Grecia s-a scurs o poveste incredibilă, asemănătoare unui roman. Un cuplu de ruși, care locuiau în țară sub acoperire aveau o vilă superbă pe care o transformaseră într-un hotel care servea de fapt drept bază pentru bărbații și femeile din Unitatea 29155, echipa specială a informațiilor militare ruse (GRU) însărcinată cu eliminarea adversarilor și organizarea actelor de sabotaj. Reședința de la sud de Salonic a fost „frecventată” de elemente implicate în explozii care au devastat două depozite de muniții din Cehia în 2014, în alte acțiuni similare din Bulgaria și în atacul eșuat de la Salisbury (tentativa de otrăvire cu Noviciok) împotriva lui Serghei Skrypalk. O campanie preventivă, condusă cu scopul de a a crea probleme oponenților Kremlinului şi de a interfera cu aprovizionarea Georgiei și Ucrainei.
Ofensivă sub acoperire
Când a început conflictul, în februarie 2022 și NATO a lansat planul de asistență, aparatul de securitate a luat imediat în considerare pericolul unei relansări a ofensivei „acoperite” din partea Moscovei. Numai că a fost nevoie de câteva luni de zile până când aceasta a intrat într-o fază operațională. Spionajul rus a ales două căi: a folosit infiltrați, oameni cu identități false, pentru a culege informații în țările alianței unde fost descoperiți de altfel mai mulți; a recrutat muncitori consumabili, indivizi dispuși dornici să „facă” şi care puteau fi sacrificaţi.
Polonezii au descoperit probabili sabotori, apoi un „explorator” trimis să monitorizeze fluxul de echipamente pe aeroportul Rzeszow, un nodul logistic unde tranziteză proviziile pentru Ucraina. Alții au fost angajați să supravegheze linia de cale ferată, o altă sursă vitală indispensabilă. Au urmat numeroase evenimente. Deraieri în Suedia, acte de vandalism în Estonia, probleme cu rețeaua GPS, vineri în Marea Britanie un bărbat a fost inculpat sub acuzația că ar fi provocat un incendiu într-un depozit legat de Ucraina și mai multe arestări în Germania.
Spionaj low-cost
În Estonia, tineri cu antecedente penale au fost recrutați pe bani puțini pe Telegram pentru a vandaliza mașina unui ministru și câteva monumente naționale: o duzină dintre ei au fost arestați în ultimele luni și s-a descoperit că făceau parte dintr-un plan de interferență „low-cost”. Aceleași metode de care se tem și serviciile lituaniene, care vorbesc despre cetățeni baltici recrutați pe rețelele de socializare pentru provocări și atacuri. Cazul german este însă mai robust decât precedentul, întrucât prezintă două personaje interesante, printre care și un veteran din Donbass, care ar fi trebuit să atace baze militare. Misiunea era împărțită între ipoteze de sabotaj și clasica muncă de culegere a informațiilor.
Spionii ruși nu se grăbesc,„cârtiţa” reprezintă o investiție pe termen lung, cu cât agentul sub acoperire continuă să aibă un profil mai „scăzut”, cu atât cresc șansele lui de a-și lărgi cercul de relații.
Lupi singuratici
Războiul hibrid al Moscovei în Europa combină ambuscade, propagandă, infiltrarea pe rețelele sociale, activarea „lupilor singuratici”, planificarea de sabotaje și răzbunări exemplare pentru trădători. Aşa cum s-a întamplat în cazul pilotului dezertor care a predat elicopterul rusesc ucrainenilor și s-a ascuns în Spania sub o nouă identitate şi tot nu a reuşit să se salveze de asasinii ruși, scrie Avvenire, conform Rador Radio România.
In Bavaria tensiunea este foarte mare. Un cetățean rus arestat sub suspiciunea că a înjunghiat doi soldați ucraineni aflaţi în convalescenţa este acuzat de crimă și tentativă de omor. Potrivit poliției, soldații trimiși la un spital german pentru tratarea rănilor suferite în luptă au fost găsiți sâmbătă cu răni grave de cuţit în fața unui centru comercial din orașul bavarez Murnau am Staffelsee. Unul dintre ei, în vârstă de 36 de ani, a murit pe loc. Celălalt, în vârstă de 23 de ani, e pe moarte la spital. Ambii erau în remisie și aveau să se întoarcă în curând pe front. La scurt timp după atacul cu cuțitul, poliția a arestat un bărbat de 57 de ani cu pașaport moscovit. Ambasada Rusiei nu a răspuns solicitărilor de lămuriri.
Anchetatorii iau în considerare două ipoteze complementare: activarea, din ordinul Moscove, celulelor rusești latente în Europa, sau începerea unei faze teroriste în care „maverick-ii” individuali pot intra în acțiune pentru a ataca cetățenii ucraineni fără a fi neapărat în contact cu agenţi secreţi ruși. Serviciile de informații de la Berlin au intensificat monitorizarea prezenței ruse în țară, după ce doi cetățeni ruso-germani au fost arestați luna trecută sub acuzația de complot de sabotaj împotriva instalațiilor militare, în ceea ce oficialii care anchetau cazul au considerat că este „un plan de subminare a sprijinului militar pentru Ucraina”.
Germania a devenit ținta principală a atacurilor. În februarie, doi baschetbalişti ucraineni au fost înjunghiați și uciși. După înjunghierea de sâmbătă din Bavaria, acum sunt reexaminate chiar și incidentele minore, în speranţa de a găsi un fir comun. Fie că sunt sportivi sau soldați, se simt amenințați toţi cei care poartă o „uniformă” ucraineană.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau