Pagubele provocate de buruieni la culturile agricole
Dimensiune font:
Pentru orice fermier, buruienile reprezintă plante nedorite în cultura sa, care trebuie înlăturate cât mai rapid sau a căror apariție trebuie împiedicată prin aplicarea unor metode eficiente de prevenție.
În cele ce urmează vom explica de ce este importantă eliminarea buruienilor din cultura agricolă și vom prezenta principalele pagube pe care aceste plante spontane le pot provoca.
Consumă apa și elementele nutritive din sol
Cantitatea de apă necesară într-o cultură în care sunt prezente buruieni va fi mult mai mare decât într-una neinfestată, iar acest lucru este cauzat de faptul că buruienile consumă de până la patru ori mai multă apă decât plantele de cultură. Mai mult, în condiții de secetă pedologică, buruienile vor consuma, cu prioritate, rezervele de apă din sol, ceea ce va crește semnificativ stresul la secetă al plantelor din cultură. Acest fenomen poate fi observat cu ușurință în orice cultură de câmp, unde plantele cultivate care se ofilesc sunt cele înconjurate de buruieni.
Modul în care buruienile își dezvoltă sistemul radicular le permite acestora să aibă rădăcini mai adânci decât plantele de cultură, ceea ce va favoriza o absorbție mai rapidă a apei, dar și a elementelor nutritive din sol. Printre buruienile cele mai păgubitoare pentru o cultură se numără: Teișorul (Abutilon theophrasti), Pirul târâtor (Agropyron repens), Pălămida (Cirsium arvense), Meișorul (Digitaria spp.) , Costreiul (Sorghum halepense). Indiferent de cultura agricolă deținută, este necesar ca dezvoltarea buruienilor să fie limitată pe cât posibil, prin folosirea unui erbicid postemergent cu eficiență dovedită.
Favorizează dezvoltarea altor tipuri de dăunători
Pe lângă efectele negative directe pe care le au asupra dezvoltării plantelor cultivate, buruienile pot afecta și în mod indirect cultura de câmp. Acestea pot servi ca gazdă pentru diferite boli și dăunători, a căror dezvoltare va fi favorizată de buruieni și care vor ataca plantele de cultură chiar de la pornirea în vegetație a acestora. Vorbim, de exemplu, de dăunători precum viermele sârmă (Agriotes spp.) sau Ploșnița cerealelor (Eurygaster spp.), și boli precum septorioza (Septoria spp.) sau făinarea (Blumeria graminis). De aceea, pentru a limita cât mai mult apariția buruienilor în cultură și pentru a reduce potențialele costuri ulterioare, cu anumite tratamente fitosanitare necesare combaterii dăunătorilor și a bolilor, se recomandă aplicarea unor erbicide potrivite.
Îngreunează lucrările agricole
Într-o cultură în care sunt prezente buruieni, lucrările agricole se vor desfășura cu dificultate, iar costurile generate de desfășurarea acestora va fi unul simțitor mai mare decât într-o cultură neinfestată. Astfel, cantitatea de apă și de îngrășăminte ce trebuie aplicate în cultură va fi mult mai mare, întrucât accesul plantelor de cultură la inputuri va fi limitată de buruieni, care vor consuma o mare parte din acestea.
Același lucru se aplică și atunci când vine vorba despre lucrările solului sau de recoltare, când productivitatea mașinilor agricole poate fi redusă chiar și cu 30%, aspect care încetinește ritmul de executare a lucrărilor și crește consumul de combustibil al utilajelor. De asemenea, în cazuri de îmburuienare majoră, lucrările sezoniere nu pot fi executate la timp, ceea ce crește și mai mult pierderile de producție.
Afectează calitatea recoltei
Pe lângă pierderile cantitative, cauzate în mod direct sau indirect de îmburuienare, buruienile pot cauza și pierderi calitative. În culturile de cereale în care se găsesc buruieni, privarea plantelor de apa necesară și de elementele nutritive din sol va avea ca rezultat obținerea de boabe de o calitate scăzută, al căror preț de comercializare va fi mult mai scăzut.
De asemenea, semințele unor specii de buruieni se vor amesteca cu produsul agricol recoltat, ceea ce va afecta negativ atât gustul produsului, cât și calitatea generală a acestuia. De exemplu, în cazul grâului, seminţele buruienii punguliță (Thlaspi arvense), combinate cu boabele de grâu în timpul treieratului, vor conferi făinii un gust amar, ceea ce o va face inutilizabilă pentru consum uman. Mai mult, buruienile pot pune în pericol și sănătatea animalelor, iar specii precum Glyceria aquatica sau Ranunculus sardous pot provoca intoxicații grave dacă ajung în furaje.
Cunoașterea principalelor pagube pe care buruienile le pot cauza într-o cultură este importantă, pentru a putea înțelege importanța luării unor măsuri eficiente de eliminare a acestora din exploatația agricolă.
Sursă foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau