Pandemia a salvat un sat condamnat la depopulare
Dimensiune font:
Gósol, un sat spaniol din Munții Pirinei, se luptă de zeci de ani cu pericolul depopulării, iar autoritățile au tot lansat apeluri către oamenii din țară să vină și să se stabilească în localitate. Împinse de pandemie, câteva zeci de persoane au sosit în 2020 în căutarea liniștii și au salvat, măcar temporar, școala și poate chiar satul amenințat de dispariție, scrie New York Times, citat de Libertatea.
Populația satului Gósol a scăzut dramatic în ultimele decenii, cu fiecare recensământ. Școala era pe punctul de a se închide, din cauza lipsei elevilor. Primarul a fost nevoit să meargă la televizor pentru a lansa un apel disperat. Veniți în Gósol, a spus el, altfel, satul va dispărea.
Dar strigătul acesta disperat nu a avut un mare succes. Apoi, a venit pandemia. Prin toate colțurile lumii, oamenii au părăsit orașele, pentru a se refugia în liniștea și siguranța ruralului, departe de aglomerație, de lockdown-uri și de focarele de infecție. La fel s-a întâmplat și în Spania.
Printre cei care s-au mutat în Gósol s-a aflat Gabriela Calvar, o femeie de 37 de ani care ținea un bar lângă Barcelona. Afacerea i s-a prăbușit, din cauza pandemiei, așa că ea a luat decizia de a reîncepe viața în micul sătuc din Pirinei.
María Otero, un webdesigner care muncește de la distanță, și-a adus în Gósol soțul și copiii. Satul era locul de naștere al bunicilor săi, iar femeia ajungea aici doar ocazional, în vacanțele de vară. În jur de 20-30 de persoane s-au mutat în sat, o creștere substanțială a populației pentru localitatea care ajunsese la 140 de oameni. Iar la școală au sosit noi elevi.
„Dacă nu ar fi fost pandemia, școala s-ar fi închis”, spune pentru New York Times Josep Tomás Puig, un fost poștaș, pensionat între timp, care a fost întreaga viață martor la exodul tinerilor din sat către orașele țării. „Și dacă școala s-ar fi închis, și satul s-ar putea închide foarte bine”, adaugă el.
Gósol nu este nici pe departe singurul sat confruntat cu problema depopulării. De zeci de ani, micile localități sunt abandonate de locuitori, în special de tinerii care preferă zonele urbane, unde găsesc mai multe posibilități și în special locuri de muncă. España Vacía – sau Spania goală – este formula care a fost găsită pentru a descrie criza.
Pensionarii sunt cei care au rămas în aceste mici localități, cu străzi goale și fără școli. În 2005, un britanic a cumpărat un întreg sat abandonat în regiunea Galicia cu doar 45.000 de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau