Paragina de la băile cu cea mai mare salinitate din România. Turiștii înoată printre scânduri și coboară în lac pe o scară improvizată VIDEO

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 19-08-2023 10:15

 Zeci de turiști și localnici, în mare parte vârstnici și copii, își riscă viața intrând în ceea ce a mai rămas din Băile Minerale Telega, o paragină periculoasă și plină de capcane chiar și pentru un om în putere.

Lacul sărat despre care se spune, fără să existe un studiu recent, că are proprietăți curative în special în patologia reumatismală, este înconjurat acum de un munte de lemne și gunoaie, ruina a ceea ce a fost până nu demult zona de plajă a băilor.

Deși accesul în lac este o aventură periculoasă, oamenii nu renunță la apa sărată și se îmbăiază printre scânduri, cuie și gunoaie, folosind o scară improvizată din lemn putred.

Cât băile au fost funcționale (până în anul 2019) în jurul lacului era amenajat un podeț din lemn, folosit ca zonă de plajă, vestiare, grupuri sanitare, zona de duș, terase. Acum toate aceste construcții din lemn sunt prăbușite, formând un munte de scânduri pline de cuie ruginite.

 

 

Oficial, accesul în lac nu este permis, zona fiind chiar îngrădită cu un gard de sârmă, dar care a fost rupt și înlăturat de oamenii care insistă să meargă la tratament în ciuda dezastrului și pericolului de aici.

Băile Minerale Telega au reintrat în proprietatea primăriei, după un scandal care a durat mulți ani cu fostul concesionar care nu se dădea dus, deși nu respectase prevederile contractuale. După rezilierea contractului, băile au fost scoase la licitație, iar la începutul lunii iulie a fost desemnat și câștigătorul, o societate cu sediul în Telega. Rezultatul licitației a fost însă contestat de firma concurentă. Până la rezolvarea acestui litigiu, Băile Minerale de la Telega rămân în stadiul actual. 

 

Zeci de turisti isi risca viata in dezastrul de la Baile Termale Telega

 

Inițial, primăria anunțase că va iniția un proiect pentru atragere de fonduri europene în vederea reamenajării băilor, dar ideea a fost abandonată întrucât nu exista o axă de finanțare pentru domeniul agrement. Prin urmare, la începutul acestui an, Consiliul Local a decis tot pentru varianta concesionării băilor unui investitor. Câștigătorul desemnat în iulie 2023 ar trebui să redeschidă băile într-un an, iar în patru să amenajeze întreg complexul destinat cazării turiștilor.

Istoria Băilor Termale de la Telega începe undeva în anii ’30. În jurul acestor băi s-a dezvoltat turismul balneoclimateric. Caracteristicile fizico-chimice ale lacului central Telega, gradul ridicat de concentrație al sării (clorura de sodiu și altele) și stabilitatea apei conferă acțiuni terapeutice pentru boli ale aparatului locomotor după cum urmează:

– manifestări reumatismale degenerative, incluzând artroze (gonartroză, cocsartroză, manifestări artrozice la nivelul coloanei vertebrale) și periarticulare (periartrita la umăr, șold, genunchi, bursite, tendinite); – sechele post-traumatice;

– sindroame dureroase de tip neurologic;

– boli ginecologice (anexita, scleroza chistică, sterilitate)

– afecțiuni vasculare periferice: arteriopatie obliterantă-stadiul I și II, insuficiență veno-limfatică (varice la membrele inferioare, edem limfatic);

– afecțiuni ale căilor respiratorii superioare (rinite, rinosinuzita, faringita) sau bronșită cronică, potrivit site-ului primăriei.

Comuna Telega a fost declarată staţiune balneară la finele secolului al XIX-lea. Localitatea a avut avantajul unor mine de sare de unde se exploata „aurul alb“. Era una dintre cele mai bogate comunităţi din zonă, iar comuna avea undeva la 4.000 de locuitori. În 1897, la Telega erau deschise „restaurant, hoteluri, popice şi alte distracţii“, conform Dicţionar Geografic, citat de bailetelega.ro. Lacul salin s-a format într-o cavitate, odată cu prăbuşirea ocnelor de sare. Calitatea curativă a apei a fost valorificată din plin încă de la începutul anilor 1900, pentru ca în perioada interbelică Telega să cunoască gloria naţională. 

Profesorul Gheorghe Bilga, profesor care a cercetat istoricul comunei, notează că în primul deceniu al secolului XX, sezonul la băi începea în luna mai şi se închidea la 1 septembrie

„Trăsurile şi omnibusele asigurau curse regulate de la gara Doftana la Băile Telega, băi care „se deschideau de la 5 dimineaţa până seara târziu”, notează profesorul Gheorghe Bilga. Tot la băi funcţionau restaurant cu cu bucătărie românească, germană, franceză şi orientală, iar ”în berărie se punea la dispoziţia doritorilor prestigioasa bere «Bragadiru»”. Turiştii care veneau la tratament erau acompaniaţi de o fanfară adusă de la Bucureşti care susţinea concerte în parc sau la restaurantul băilor.

„În parcul public se dădeau serate, baluri, reprezentaţii teatrale, rulau filme”, notează Gheorghe Bilga pe pagina sa de Facebook.

Gloria băilor sărate a început să apună la începutul anilor 2000, odată ce au fost concesionate unei societăţi private. De la un an la altul complexul turistic s-a degradat din ce în ce mai mult, astfel că societatea care îl administra nu a mai reuşit să obţină avizele necesare funcţionării, dar nici nu a investit pentru modernizarea lui, aşa cum prevedea contractul de concesiune. 

Fostul concesionar, un SRL administrat de Virginica Cacarumbas (personaj notoriu în județ) nu doar că nu a investit, dar nici nu s-a lăsat dus. A fost nevoie de o lungă serie de procese care au durat mai bine de trei ani pentru ca primăria să reintre în posesia băilor în primăvara anului trecut.

Băile Sărate de la Telega au fost concesionate societăţii Oaky SRL în anul 2003 pentru o redevenţă anuală de 400 de lei. Valoarea mică a taxei plătită către Primăria Telega era justificată la acel moment prin faptul că societatea concesionară era obligată, prin caietul de sarcini, să facă investiţii serioase în jurul lacului şi să transforme băile într-un adevărat complex balnear care să atragă la tratament turişti din toată ţara.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Alina Gorghiu explică schimbarea legii în România: O mulțime de acte de la notar se vor face electronic
14/11/2024 19:41

  Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat după ce Guvernul a adoptat proiectul de Lege privind activitatea notarială electronică că oamenilor care apelează la notari le va fi mai uşor i ...

VIDEO Noul primar din Bistriţa a descoperit un studio TV într-o clădire a centrului cultural: Angajații au ridicat din umeri
14/11/2024 19:34

  Noul primar al municipiului Bistriţa, Gabriel Lazany, a declarat joi, intr-o conferinţă de presă, că a descoperit intr-o clădire din centrul istoric, administrată de centrul cultural, un stu ...

Parlamentul European a votat amânarea cu un an a aplicării noii legi privind combaterea despăduririi
14/11/2024 18:55

Parlamentul European a adoptat joi propunerea de amanare cu un an a aplicării legii privind combaterea despăduririi, după ce noul act normativ a fost criticat vehement in ultimele luni.  Propunerea de ...

DNA a descins peste un polițist din Mureş care aducea mașini din afară. Complicele său provoca accidente cu acestea ca să încaseze banii de la RCA
14/11/2024 17:56

  Un ofiţer de Poliţie din cadrul Inspectoratului de poliţie Judeţean Mureş a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat că a adus din afara Romaniei şi a vandut, timp de trei ani ...

VIDEO Imagini apocaliptice cu inundaţiile din Sicilia. Mai multe maşini au ajuns în mare
14/11/2024 17:51

  Autoritătile italiene au anuntat vreme extremă, iar protectia civilă regională siciliană a emis o atentionare pentru risc de inundatii. Furia apei nu a intarziat să apară si a ...

Tren Regio Timișoara – Iași, întârziat cu o jumătate de oră după ce a lovit o turmă de oi / Ciobanul a pierdut 12 animale și a fost amendat
14/11/2024 13:53

    Tren Regio Timisoara – Iasi, intarziat cu o jumătate de oră după ce a lovit o turmă de oi / Ciobanul a pierdut 12 animale si a fost amendat   12 oi au fost zdrobite, dar ...

Un general de top al NATO pune degetul pe rană - Adevăratul motiv pentru care Alianța nu intervine în Ucraina
14/11/2024 00:26

Seful comitetului militar al NATO, olandezul Rob Bauer, consideră că riscul ca Rusia să folosească arme nucleare descurajează tările occidentale să-si implice propriile trupe pentru a ajuta Ucraina in r ...

Joe Biden l-a primit pe Trump la Casa Albă. Atitudini complet schimbate față de campania electorală
14/11/2024 00:25

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Albă pentru a discuta despre transferul de putere cu preşedintele Joe Biden, după victoria sa in scrutinul din 5 noiembrie. "Bine ai venit ...

De ce își învelesc spaniolii mașinile în folie și le leagă de stâlpi?
14/11/2024 00:21

Imagini de film SF inundă Spania! Locuitorii din sud au inceput să-si invelească masinile in folie si să le lege de stalpi. Nu, nu este vorba de o nouă modă auto sau de o metodă inedită de protectie imp ...

Garduri ghimpate și sute de polițiști mobilizați la Parlamentul European pentru a face față unui protest al fermierilor
14/11/2024 00:19

In Cartierul European din Bruxelles, zona din jurul clădirii Parlamentului European a fost impanzită cu garduri metalice si garduri ghimpate, iar sute de politisti au fost mobilizati pentru a asigura ordinea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei