Pieleanu spune că Ministerul Sănătății a fost de acord să ajute victimele cutremurului din Siria, dar s-a opus Ministerul Afacerilor Externe
Dimensiune font:
Cutremurul cu magnitudinea 7,8 produs luni dimineață a devastat orașe întregi din Turcia și Siria. Au urmat zeci de replici, cea mai puternică având o magnitudine de 7,5 grade.
Sociologul Marius Pieleanu și-a exprimat revolta că, în spațiul public, se vorbește doar despre morții din Turcia și mai nimeni nu discută despre decesele din Siria. S-ar părea că în Siria au murit aproximativ 10.000 de oameni, a spus profesorul.
„Există informații clare, pe care le am de la un bun prieten vechi, medic, cu dublă cetățenie româno-siriană, care locuiește de 35 de ani în București, conform cărora zona de graniță a Siriei cu Turcia este practic rasă de pe fața pământului. De exemplu: orașul Alep este distrus. Pe lângă război, a venit și cutremurul care a pus la pământ aproape tot. Se pare că, în Siria, cifra morților este de peste 10.000 de persoane. În plus, pe partea de graniță a Siriei cu Turcia, pe teritoriul turcesc, există o comunitate foarte numeroasă de refugiați sirieni. Mulți dintre ei fie au murit, fie au fost răniți în urma cutremurului, dintr-un motiv foarte simplu: sunt foarte săraci. Ei locuiau în cele mai precare condiții, în cele mai puțin sigure locuințe, care au căzut primele la cutremur. Din nefericire, nu vorbește nimeni despre cifrele uriașe de morți și răniți din rândul sirienilor”, a zis Marius Pieleanu pentru DC News.
De asemenea, profesorul a spus că are informații care arată că există voluntari români care ar fi vrut să plece pentru a ajuta victimele din Siria. Marius Pieleanu ne-a zis că Ministerul Sănătății a fost, în principiu, de acord, dar s-ar fi opus Ministerul Afacerilor Externe.
De luni, comunitatea internaţională s-a mobilizat pentru Turcia, oferind ajutor de urgenţă. Ţări precum Franţa, Germania sau SUA au promis de asemenea sprijin pentru victimele din Siria, fără a declanşa însă imediat acţiuni de salvare.
„Vă mai spun o altă chestiune foarte gravă. Există voluntari în România, poate de origine siriană, poate nu, care și-au manifestat dorința să meargă în Siria, mai ales medici și asistente medicale, pentru a ajuta umanitar populația aflată sub această tragedie. Ministerul Sănătății a fost, în principiu, de acord să trimitem ajutoare materiale specifice și personal medical calificat pentru a ajuta. Așa este firesc pentru că noi, ca oameni, empatizăm cu astfel de tragedii.
Problema este că... Ministerul Afacerilor Externe a spus că nu este oportună o astfel de mișcare a României, invocând fel și fel de motive, inclusiv acela că, în caz de complicații, Ministerul Afacerilor Externe nu poate să extragă personalul medical de acolo, ceea ce este o aberație. Practic, MAE refuză ajutorul umanitar către Siria, în condițiile în care președintele sirian a solicitat oficial ajutor tuturor țărilor care sunt dispuse să-l acorde. Este inadmisibil să procedăm așa cu o țară care, dincolo de regimul pe care îl are, se află într-o mare situație de urgență. Nu mai spun că o parte a elitei din Siria a fost școlită pe la noi, de-a lungul timpului. Nu înțeleg de ce noi nu empatizăm și cu Siria, ci doar cu Turcia. Vina o are MAE care nu înțelege situația de nevoie în care Siria se află și pur și simplu refuză ajutorul. Lucrurile acestea, în istorie, pe termen lung, le vom plăti”, ne-a mai spus sociologul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau