Planul rușilor pentru regiunea Cernăuți. Voiau s-o rupă de Ucraina, cine urma să o anexeze
Dimensiune font:
Planul rușilor pentru regiunea Cernăuți, ce a făcut parte din România, a fost dezvăluit. Voiau s-o rupă de teritoriul ucrainean. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat, sâmbătă, ce urma să se întâmple cu ea. Au fost reținute mai multe persoane, care riscă mulți ani de închisoare.
Ce plan aveau rușii pentru regiunea Cernăuți
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arestat sâmbătă un grup de separatişti proruşi în regiunea Ivano-Frankivsk, în sud-vestul ţării. Aceștia voiau să creeze „noi republici populare”, după modelul autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk din Donbas, cărora Vladimir Putin le-a recunoscut independența înainte de a declanșa războiul.
„Agenţii de ordine ucraineni i-au reţinut pe organizatorii unor noi republici populare în vestul Ucrainei. Obiectivul colaboraţioniştilor era să destabilizeze situaţia în ariergarda militarilor ucraineni”, a transmis Serviciul de Securitate al Ucrainei.
Ulterior, din Republica Federativă a Ucrainei, așa cum avea să se numească regiunea creată de grupul prorus în zona de vest a țării atacate de armata lui Vladimir Putin, urmau să facă parte: Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Transcarpatia, Leopolis și Ternopol.
Câți ani de închisoare riscă cei reținuți
Potrivit planului, separatiștii proruși ar fi ucis militari și reprezentanţi ai autorităţilor. Ulterior, ar fi preluat conducerea administraţiilor locale şi ar fi anunţat proclamarea de „republici populare” ce s-ar fi reunit apoi într-un stat-marionetă controlat de Moscova. Conform Serviciului de Securitate al Ucrainei, separatiștii se așteptau să recruteze peste 500 de trădători în regiunile occidentale şi centrale ale țării. SBU nu a precizat câte persoane a arestat, dar a precizat că le-a deschis dosar penal.
Acuzația adusă împotriva celor reținuți de Serviciul de Securitate al Ucrainei este de desfășurarea unor acţiuni ce aveau ca scop schimbarea puterii şi ordinii constituţionale prin violenţă. Pentru această infracțiune, ei pot fi condamnați la zece ani de închisoare.
Cernăuți a fost parte din România
Cernăuți a aparținut României, începând din anul 1918, după ce s-a dezmembrat Austro-Ungaria. În iunie 1940, orașul și Bucovina de Nord au fost ocupate de Armata Roșie a URSS, în urma pactului Ribbentrop-Molotov. În acest fel, teritoriul a fost alocat Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene.
La un an de la acest eveniment, România, aliată la acea vreme cu Germania, a recucerit Cernăuțiul. N-a durat mult, însă, până când l-a pierdut din nou. În 1944, a fost reocupat de Armata Sovietică și reanexat la Uniunea Sovietică, tot în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Au murit în luptele de atunci pentru acest oraș 1.500 de soldați și ofițeri români și germani. După destrămarea URSS-ului, Cernăuți a devenit parte din Ucraina.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau