Polonia se opune la noile sancțiuni împotriva Rusiei: nimeni nu se aștepta la un așa motiv
Dimensiune font:
Uniunea Europeană nu a putut semna cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie - aniversarea invaziei în Ucraina, transmite Politico. Țările UE au ajuns la un acord cu privire la întregul pachet, dar Polonia se opune restricțiilor propuse privind importul de cauciuc sintetic, care, după cum susține Varșovia, nu sunt suficient de puternice.
"Nu blocăm sancțiunile. Vrem doar ca sancțiunile să aibă sens", a declarat un oficial polonez, cu condiția anonimatului pentru Politico. După cum se menționează în material, toate celelalte puncte ale pachetului de sancțiuni au fost deja convenite.
De ce e nemulțumită Polonia?
Obiecția Poloniei se referea la restricțiile propuse asupra importurilor de cauciuc sintetic din Rusia. Potrivit diplomatului UE, susținătorii sancțiunilor au cerut o interdicție totală, dar în încercarea de a liniști alte țări care depind de aceste importuri, Comisia a propus stabilirea unei limite a cotelor de 560.000 de tone metrice.
Potrivit unui oficial polonez, acest lucru este chiar mai mare decât importurile actuale. În timp ce mai mulți diplomați ai UE au declarat că Polonia este cel mai deschis opozant al cotei, alții și-au exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de scutirile pentru unele companii. Un diplomat UE a declarat că cota propusă "face sancțiunile lipsite de sens". Datele comerciale arată că importurile din Rusia nu au depășit această cotă în ultimul deceniu, transmite Politico.
Pachetul actual exclude deja alte puncte controversate, cum ar fi interzicerea importului de diamante rusești, simplificarea sancțiunilor împotriva membrilor familiei și anturajul oligarhilor sau sancțiunile împotriva angajaților individuali ai companiei nucleare de stat Rosatom.
Comisia a continuat negocierile cu unele țări ale UE în căutarea unui compromis. Potrivit diplomaților, vineri, 24 februarie, va avea loc o nouă reuniune a ambasadorilor din 27 de state membre UE pentru a încerca să semneze pachetul de sancțiuni.
Al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei gândit de UE
Pe 15 februarie 2023, Comisia Europeană a prezentat oficial cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Acesta propune introducerea de noi interdicții privind exportul către Rusia din UE de tehnologii critice și bunuri industriale în valoare de peste 11 miliarde de euro.
Suedia a declarat că cel de-al zecelea pachet de sancțiuni va fi puternic și echilibrat. La reuniunea ambasadorilor țărilor UE din 22 februarie, nu s-a luat nicio decizie cu privire la cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Începând cu 23 februarie 2023, țările UE au eșuat unul dintre punctele celui de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Peste zece țări din UE s-au opus introducerii de amenzi pentru neîndeplinirea obligațiilor de raportare cu privire la localizarea activelor rusești.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau