Povești mai puțin știute despre inflație:Cum profită China de inflația altora
Dimensiune font:
În privința relațiilor cu Africa, spunea președintele chinez Xi Jinping la summitul Forumului de Cooperare China–Africa în 2018, China aplica politica „celor cinci negații“: „Nici un amestec în treburile interne ale țărilor africane, nici o încercare de impunere a voinței noastre asupra lor, nici o încercare de condiționare politică a asistenței acordate Africii și nici o încercare de a obține câștig politic egoist din investițiile și din finanțări. Statul chinez, a spus Xi, va fi întotdeauna „un prieten, un bun partener și un bun frate pentru Africa“.
Atențiile Chinei au fost primite cu brațele deschise de personalități ca Olusegun Obasanjo, președinte al Nigeriei între 1999 și 2007, care a remarcat ca statul chinez reprezinta o sursă de inspirație pentru națiunile africane.
O poveste asemănătoare se petrece și în relațiile Chinei cu America de Sud, unde China a jucat un rol important într-o serie întreaga de proiecte, referitoare îndeosebi la infrastructură, dar și la energie.
Conform unor estimări, în ultimii 15 ani s-au acordat guvernelor din America Latină ți Caraibe împrumuturi de peste 220 de miliarde de dolari — fara sa punem la socoteala împrumutul de 5 miliarde de dolari către Venezuela, țară bogata în petrol, dar unde au loc tulburări și unde se manifestă o criză acută de lichidități, cu inflație anuala de peste 24 000%, în iunie 2018.
Când Venezuela are nevoie de fonduri urgente ca să ramâna pe linia de plutire, se întoarce spre China pentru sprijin — în parte, pentru ca nu mai are la cine sa apeleze.
Salvarea de la faliment a unui stat eșuat spune multe despre cât de nerăbdător este Beijingul sa obțină ceea ce are nevoie: în jur de 700 000 de barili de petrol pe zi, în cazul exporturilor venezuelene spre China
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau