Președintele Bulgariei i-a spus în față lui Biden: Doar cu arme nu merge, este nevoie și de diplomație privind Ucraina
Dimensiune font:
Președintele Rumen Radev, care a reprezentat Bulgaria la reuniunea liderilor din cele 9 țări de pe flancul estic al NATO de la Varșovia cu președintele american Joe Biden, a declarat că acțiunile militare nu sunt suficiente pentru a se ajunge la pace în Ucraina.
„Avem nevoie nu doar de o strategie cuprinzătoare cu privire la modul în care poate fi oprit războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ci și privind modul în care poate fi câștigată pacea după aceea. Accentul ar urma să fie pus pe obținerea unui echilibru rațional între instrumentele militare, economice și diplomatice”, a spus Radev, citat din Biroul de presă al Administrației Prezidențiale de la Sofia și preluat de Rador.
Președinții Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României, Slovaciei, Ungariei, Cehiei și Poloniei s-au întâlnit miercuri după-amiază la Varșovia cu Biden și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și au primit asigurări de la președintele american că SUA le va proteja securitatea, dacă se va impune.
Președintele bulgar a spus că garanțiile de securitate pe care NATO le oferă membrilor săi trebuie să fie însoțite și de „acțiuni reale de consolidare a capacității naționale de apărare a diferitelor țări, care să contribuie la securitatea comună”.
El a menționat că „Bulgaria oferă sprijin Ucrainei, în limitele capacităţilor sale, şi va continua să sprijine eforturile internaţionale în căutarea unei soluţii durabile la războiul din Ucraina”.
Radev a amintit că războiul Rusiei împotriva Ucrainei „testează sistemele sociale și economice ale țărilor europene de peste un an și se impune căutarea de noi rute sigure pentru aprovizionarea cu energie și alte resurse pentru a face față crizei”.
Înainte de a pleca la Varșovia, Radev a declarat că posibilitatea înlocuirii armelor sovietice aflate în serviciu în armata bulgară cu altele occidentale mai moderne nu va rezolva problemele legate de modernizarea armatei, iar soluții mai cuprinzătoare ar trebui căutate de la guvernul ce se va forma după alegeri. Radev a recunoscut că posibilitatea înlocuirilor în favoarea armatei ucrainene, cunoscută sub denumirea de „acorduri triunghiulare” a fost deja pierdută.
Bulgaria este una dintre puținele țări NATO care are arme vechi, din epoca sovietică, care nu profită de această oportunitate. Liderii celor nouă țări reunite în formatul București 9 (B-9) au adoptat o declarație comună prin care condamnă războiul început cu un an în urmă de Rusia în Ucraina și definesc Rusia drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau