Primul animal din Spania confirmat cu coronavirus
Dimensiune font:
O echipă de cercetători a anunțat infectarea primului animal de companie din Spania cu tulpina britanică a coronavirusului. Potrivit ultimelor studii, 95% dintre câini se infectează cu noul virus în urma interacțiunii cu factorul uman.
Cercetători din cadrul Universității Complutense din Madrid (UCM) au depistat tulpina britanică a noului coronavirus la un pudel de talie mare. Este primul caz de animal, din Spania, infectat cu tulpina britanică. Echipa de cercetători a transmis că va ține animalul de companie sub observație, astfel încât să poată studia rolul animalelor în răspândirea coronavirusului, precum și particularitățile tulpinilor SARS-COV-2.
Un pudel de talie mare din Spania a fost confirmat cu varianta britanică a noului coronavirus. Animalul de companie a fost supus la două teste PCR, nazal și rectal, iar în cele din urmă a fost confirmat pozitiv.
Cercetătorii au izolat virusul, au secvenţiat proteina Spike şi au remarcat prezența a până la 12 mutaţii genetice, dintre care 9 erau particulare variantei britanice B.1.1.7, transmite Universitatea în cadrul unui comunicat de presă.
Animalul de companie prezintă, potrivit cercetătorilor, o mare încărcătură virală, însă este asimptomatic. Echipa de cercetători a subliniat că va ține animalul sub supraveghere astfel încât să poată studia dezvoltarea tulpinii britanice și particularitățile pe care le prezintă, precum și rolul animalelor în răspândirea pandemiei de Covid-19.
Momentan, cercetătorii nu au putut remarca, concret, felul în care evoluează infecția cu coronavirus la animale. Cert este că tulpina britanică este asociată deseori cu apariția de cardiomiopatii, în cazul animalelor de companie din Marea Britanie.
Aproximativ 800 de câini şi pisici, aproape 100 de dihori, 24 de râşi şi 1 vizon sălbatic au fost supuși mai multor teste de către aceeași echipă de cercetători. Animalele au fost împărțite în două categorii – cele care au intrat în contact cu oameni și cele care au trăit în mediul natural, fără a interacționa cu factorul uman.
Potrivit ultimelor informații, 95 % dintre câinii sau pisicile infectate cu SARS-CoV-2 s-au contagiat după ce au intrat în contact cu persoane confirmate cu coronavirus. Cercetătorii spun că animalele nu dezvoltă simptome aproape deloc sau prezintă forme uș0are de Covid-19.
Ecipa de cercetare este condusă de profesorul universitar Jose Manuel Sánchez-Vizcaino de la Centrul de Supraveghere Sanitară Veterinară (Visavet) al UCM, care lucrează în colaborare cu universităţile din Castilla-La Mancha şi Cordoba, potrivit agerpres.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau