Radiodifuzorii nu trebuie să mai dea indicii care să ducă la identificarea victimelor accidentelor grave
Dimensiune font:
Radiodifuzorii nu trebuie să mai dea niciun indiciu care să ducă la identificarea victimelor accidentelor grave, cu excepţia situaţiei în care există acordul acestora sau al familiei sau când prevalează un interes public justificat, potrivit unei completări aduse joi de CNA la proiectul de modificare a Codului audiovizual.
Potrivit CNA, în cazul accidentelor, în special al celor cu consecinţe juridice, informaţia difuzată trebuie să fie obiectivă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă, în raport cu toate persoanele implicate în accident; să respecte principiul prezumţiei de nevinovăţie; să fie completă, urmărindu-se finalitatea demersului juridic.
Preşedintele CNA, Laura Georgescu, a spus, în şedinţa de joi, că scopul CNA este să descurajeze astfel de ştiri.
'Scopul era să descurajăm astfel de ştiri, care sunt şi incomplete şi abuzive. Scopul este să avem jurnalism de calitate, să avem ceea ce se cheamă toate punctele de vedere - cine, unde, când şi cum', a arătat preşedintele CNA.
Christian Mititelu, membru al CNA, a precizat că prin această decizie Consiliul cere un lucru care nu va funcţiona.
'Ne referim la situaţia cine anunţă familia? Cine în România anunţă familia? Poliţia. După câtă vreme anunţă Poliţia? Sunt accidente de toate felurile, nu numai de circulaţie. Cred că cerem un lucru care nu ştiu dacă funcţionează. Soldaţii care mor în Afganistan nu se anunţă că au murit până nu se anunţă familia, pot să treacă şi trei zile', a susţinut Mititelu.
Un alt membru al CNA Narcisa Iorga a precizat că în astfel de cazuri informaţia trebuie să fie completă.
'Dacă este într-adevăr un accident cu consecinţe juridice grave, atunci mai mult ca sigur va fi subiectul unei serii de ştiri, până la final ea trebuie să fie completă. Dacă ştirile despre violenţa în şcoli ar fi complete, poate că nu s-ar mai întâmpla atâtea. Nu cred că e greşit să păstrăm să fie completă, e clar că ne referim la întregul parcurs al unei informaţii, nu doar la cea primară', a spus Narcisa Iorga.
CNA supune, pe site-ul său, consultării publice proiectul de decizie pentru modificarea şi completarea Codului de reglementare a conţinutului audiovizual. Observaţiile şi recomandările pot fi transmise până pe 28 martie. AGERPRESv
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau