Recomandările CSM pentru instanţe după 15 mai sunt EVITAREA primirii directe de documente şi depunerea lor pe cale electronică - DRAFT
Dimensiune font:
Potrivit unui draft de document ce conţine Hotărârea secţiei de judecători a CSM privind felul în care se va desfăşura activitatea instanţelor în relaţia cu justiţiabilii după 15 mai se va evita pe cât posibil înmânarea directă de documente personalului instanţei, recomandarea Consiliului fiind aceea ca documentaţia să fie transmisă pe cale electronică.
Documentul intrat în posesia STIRIPESURSE nu este semnat, datat dar conţine antetul Cosiliului şi se referă la recomandările pe care Secţia pentru judecători urma să le stabilească marţi.
Astfel, articolul 14 din hotărârea Secţiei pentru judecători prevede: "Transmiterea cererilor de chemare în judecată, a căilor de atac. precum şi a oricăror alte cereri adresate instanţei care nu se depun direct în şedinţă, precum şl comunicarea acestora către părţi se recomandă a fi realizate prin mijloace electronice, preşedintele instanţei sau al completului de judecată urmând a aprecia situaţiile derogatorii în care este permisă depunerea sau transmiterea documentelor în formă fizică".
La articolul 15 judecătorii au notat: "Se recomandă evitarea, pe cât posibil, a depunerii de cereri sau înscrisuri în timpul şedinţei de judecată, acestea urmând a fi transmise la dosarul cauzei şi părţilor prin mijloace de comunicare electronice".
Următorul articol din acest draft prevede că "certificatul de grefă verificat şi semnat de grefierul-şef sau, după caz, de grefierul şef secţie, se expediază prin poştă".
Vacanţă scurtă pentru judecători
Potrivit aceluiaşi document judeătorii vor avea în acest an doar o lună de vacanţă judecătorească.
"Pentru anul calendaristic 2020, vacanţa judecătorească este de o lună, în intervalul 1 - 31 august. Concediul de odihnă anual pentru întregul personal al instanţelor judecătoreşti poate fi efectuat şi în afara duratei vacanţei judecătoreşti, fără a perturba buna desfăşurare a activităţii instanţei.
17. Colegiile de conducere ale instanţelor pot stabili ca pe durata vacanţei judecătoreşti să fie soluţionate şi alte tipuri de cauze decât cele urgente", se mai arată în document.
Justiţiabilii obligaţi să poarte echipament de protecţie (mască, mănuşi)
Unul dintre articolele din acest document draft prevede că "pe întreagă perioadă în care se află în incinta instanţei, personalul acesteia, justiţiabilii, alţi participanţi la procesele civile şi penale, precum şi publicul sunt obligaţi să poarte echipamentele de proiecţie individuale stabilite prin decizia conducătorului instanţei".
Următorul articol stabileşte şi consecinţa nerespectării acestei măsuri: "Completul de judecată şi preşedintele instanţei pot dispune înlăturarea din sala de judecată şi, respectiv, din incinta instanţei, a persoanelor care nu respectă obligaţia prevăzută la pct. 7".
Într-un alt articol judecătorii CSM arată că "şedinţa de judecată poate fi suspendată pentru motive justificate. Se recomandă suspendarea şedinţei de judecată pentru aerisirea/dezinfectarea sălii de şedinţă între intervalele orare stabilite de preşedintele completului pentru cauzele aflate pe lista de şedinţă" şi că "durata suspendării va fi anunţată şi afişată pe uşa sălii de şedinţă, prin grija grefierului".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau