Românii din Italia votează la alegerile parlamentare pentru viitorul copiilor lor
Dimensiune font:
Românii din Italia continuă să voteze pentru alegerile parlamentare din România. Urnele s-au deschis duminică dimineaţă la ora locală 07:00 (08:00 ora României), procesul de votare urmând a se încheia la ora locală 21:00 (22:00 ora României).
Prezenţa la vot este destul de redusă la Roma, unde la secţia de votare de la sediul Ambasadei României, pe strada Nicolo Tartaglia, în primele cinci ore au votat circa 20 de persoane. Prezenţa la vot a fost mai consistentă la sediul Accademiei di Romania, în cartierul Valle Giulia, şi mai ales la secţia de votare organizată la centrul comercial 'La Strada', din cartierul Tiburtina, avantajat de poziţia sa, unde există legături bune cu toate mijloacele publice de transport.
Prezenţa la vot la Roma este mai redusă, probabil, şi din cauza temperaturii scăzute, neobişnuită pentru capitala Italiei. Mulţi români prezenţi la sediile electorale din capitala Italiei au renunţat să voteze, deoarece nu se informaseră suficient de bine în legătură cu necesitatea de a avea la ei şi documentul italian care atestă rezidenţa în Italia.
Valentina, în vârstă de 41 de ani, din Baia Mare, care trăieşte de 20 de ani la Roma, a votat la centrul comercial 'La Strada', deoarece este convinsă că 'numeroasa comunitate românească din Italia, peste un milion de persoane, trebuie să îşi exercite acest drept constituţional, pentru a putea pretinde, în viitor, o mai mare consideraţie din partea politicienilor români, oricine va câştiga alegerile parlamentare din decembrie 2012'.
Elena, în vârstă de 32 de ani, din Maramureş, care trăieşte de 10 ani la Roma şi lucrează ca îngrijitoare la o familie de italieni, a votat la sediul Accademiei di Romania, 'pentru a putea asigura un viitor mai bun'' pentru fata ei, în vârstă de 13 ani, ''care se va întoarce cu siguranţă în România'.
Mihai (51 de ani), medic aflat la Roma de peste 20 de ani, a votat la centrul comercial 'La Strada' pentru viitorul fiicei sale şi pentru că este convins 'că nu poţi critica politica şi politicienii din ţara ta, dacă nu îţi exerciţi, ca cetăţean, dreptul la vot, iar acest lucru este valabil în toate ţările, nu numai în România sau în Italia'.
Românii cu drept de vot şi care au reşedinţa în Italia îşi vor putea alege reprezentanţii în Parlamentul României (alături de toţi ceilalţi concetăţeni stabiliţi în statele reprezentate în colegiul uninominal 1 din cadrul circumscripţiei electorale 43), în 56 de secţii de vot, organizate în 17 din cele 20 de regiuni italiene, în 50 de oraşe din Peninsulă.
Secţiile de votare din Italia, distribuite pe regiuni, sunt următoarele:
Lazio (14 secţii): Roma (cinci secţii), Acilia, Albano, Guidonia, Ladispoli, Marcellina, Monterotondo, Ostia, Tivoli şi Viterbo.
Umbria (2 secţii): Perugia şi Terni.
Abruzzo (o secţie): Pescara.
Calabria (2 secţii): Reggio Calabria şi Cosenza.
Sardinia (2 secţii): Cagliari şi Olbia.
Campania (o secţie): Napoli.
Puglia (o secţie): Bari.
Sicilia (4 secţii): Catania, Canicatti, Caltanissetta şi Palermo.
Marche (o secţie): Ancona.
Lombardia (9 secţii): Milano (două secţii), Bergamo, Brescia, Como, Lecco, Lodi, Monza şi Varese.
Emilia-Romagna (2 secţii): Bologna şi Parma.
Piemonte (5 secţii): Torino (două secţii), Alessandria, Cuneo şi Ivrea.
Liguria (o secţie): Genova.
Veneto (4 secţii): Padova, Treviso, Veneţia şi Verona.
Toscana (3 secţii): Florenţa, Arezzo şi Grosseto.
Trentino-Alto Adige (o secţie): Trento.
Friuli-Veneţia Giulia (3 secţii): Trieste, Udine şi Pordenone.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a pus la dispoziţia alegătorilor harta interactivă a secţiilor de votare din afara ţării, o aplicaţie dezvoltată de MAE pe platforma Google Maps, pentru a facilita accesul cetăţenilor români din străinătate la secţiile de votare. De asemenea, în sprijinul cetăţenilor români care doresc să îşi exprime dreptul constituţional de vot, MAE a pus la dispoziţie Ghidul alegătorului român din străinătate.
Secţiile de vot au fost organizate luând drept referinţă prezenţa la urne a românilor din Italia la scrutinele anterioare: alegerile parlamentare din 2008, cele prezidenţiale din 2009, referendumul pentru demiterea preşedintelui din 2012, precum şi potrivit evoluţiei populaţiei şi prezenţei românilor în marile concentrări urbane, sau solicitărilor asociaţiilor de români de pe tot cuprinsul Italiei.
Ambasada României la Roma a publicat pe site-ul său toate informaţiile cu privire la adresele celor 56 de secţii de vot, precum şi cele legate de actele necesare pentru a putea vota.
Cetăţenii români rezidenţi în Italia vor trebui să prezinte un act de identitate valabil, eliberat de autorităţile române (carte de identitate sau paşaport simplu, inclusiv cel temporar), însoţit de un document emis de autorităţile italiene, care să ateste reşedinţa în Italia, adică carte de identitate italiană pentru străini eliberată de primăria locală (carta d'identita italiana rilasciata dal Comune), atestat de înregistrare în registrul de populaţie rezidentă de la primăria locală (attestazione di soggiorno permanente per i cittadini dell'UE rilasciata dal Comune/Ufficio Anagrafe), certificat de reşedinţă emis de primăria locală (certificato di residenza rilasciato dal Comune).
Cele mai recente date, publicate în luna mai 2012, de Institutul Italian de Statistică (ISTAT), arată că întreaga comunitate românească număra pe tot cuprinsul Italiei aproape un milion de persoane (mai precis 968.576 persoane). Românii reprezintă 21,2% din totalul celor 4,5 milioane de străini care se află în Italia şi au reşedinţa aici (practic unul din cinci străini), iar numărul lor a crescut cu 9,1% faţă de anul precedent. Românii reprezintă 1,6% din totalul populaţiei Italiei.
Cele mai mari comunităţi de români trăiesc în regiunea Lazio (circa 200.000), din centrul Italiei, şi în următoarele regiuni din nordul Peninsulei: Lombardia (137.000), Piemonte (137.000) şi Veneto (100.000).
Românii sunt cei mai numeroşi străini şi cei mai numeroşi cetăţeni comunitari stabiliţi legal în Italia. Conform datelor difuzate de asociaţia catolică Caritas Italia, numărul românilor care trăiesc în Peninsulă ar depăşi 1,5 milioane.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau