Românii din Spania vor avea dublă cetățenie
Dimensiune font:
Cei peste un milion de români care trăiesc în Spania vor putea deţine dublă cetăţenie, cu alte cuvinte vor putea obţine cetăţenia spaniolă fără să renunţe la cea română.
Un acord în acest sens ar urma să fie semnat în primele luni ale acestui an, când premierul spaniol este aşteptat în România.
Statutul de cetăţean spaniol va oferi românilor posibilitatea să obţină joburi mai bine plătite, dar şi funcţii în poliţie, armată sau în administraţie.
Chiar dacă se vorbeşte neoficial de peste un milion, după criteriul rezidenţei acordate de stat şi valabile, în Spania trăiesc 629.000 de români. Lor li s-ar aplica această măsură, bineînţeles dacă şi-ar dori-o şi dacă ar îndeplini criteriile care urmează să fie stabilite. Este un demers pornit în noiembrie 2022, când a fost în oraşul mediteranean Castellón de la Plana şedinţa comună a guvernelor României şi Spaniei. Atunci s-au stabilit un traseu comun de lucru şi comisii bilaterale, care să pună în practică această dublă cetăţenie. O veste primită atunci cu speranţă şi bucurie de către comunitatea românească.
În acest moment, dacă un român, de exemplu, ar vrea să devină cetăţean spaniol ar trebui să îndeplinească anumite condiţii, principala este să renunţe la cetăţenia română, un lucru costisitor şi nedorit, care a făcut ca numărul celor care au făcut acest pas să fie nesemnificativ până acum. Spania este unul dintre statele europene care nu acceptă dubla cetăţenie prin legea organică. Face doar două excepţii: pentru Franţa şi Portugalia, cei care au fugit de represiunile regimului Franco şi urmaşii lor pot primi cetăţenia spaniolă fără să o piardă pe cea a statului unde s-au refugiat – atunci, când au ajuns acolo li s-a retras automat cea spaniolă. Prin acest gest, Spania face o reparaţie istorică şi morală faţă de proprii cetăţeni. Dubla cetăţenie este un lucru pe care românii din Regatul Iberic l-au dorit şi cerut de mult timp. Prin obţinerea acestui drept se elimină în primul rând această obligativitate a renunţării la cea română, dar sunt şi avantaje punctuale. De exemplu, românii vor putea avea acces la meserii şi funcţii din poliţie, armată sau administraţie pe care rezidenţii nu le pot avea în acest moment, iar deţinerea paşaportului spaniol le-ar aduce avantaje aferente acestuia, inclusiv, de exemplu, călătoria fără viză în Statele Unite ale Americii. Însă trebuie menţionat că rezidenţii de pe teritoriul statului spaniol, inclusiv cei români, au aceleaşi drepturi ca și cetăţenii statului în care s-au mutat.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau