Rotativa guvernamentală. Alina Gorghiu: Negocierile să se ducă în spatele uşilor închise
Dimensiune font:
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat, luni, că rotaţia la guvernare ar trebui să se facă în condiţii "fireşti", fără să fie afectată stabilitatea României, iar negocierile să fie purtate în spatele uşilor închise, pentru o funcţionare corectă a coaliţiei.
"În coaliţie nu s-a discutat la momentul acesta când anume, care este ziua, care este ora, secunda, în care se va întâmpla rotativa guvernamentală, dar eu cred că toţi colegii noştri care fac parte din coaliţie sunt oameni extrem de aşezaţi şi cu experienţă politică, maturi, motiv pentru care nu va fi niciun fel de problemă să stabilească de comun acord, în funcţie de interesul public, în funcţie de situaţie, în funcţie de obiectivele României, când va fi momentul potrivit. Este ultima grijă a acestei coaliţii care va fi ziua în care se va produce rotativa. Cred că prioritatea zero pentru Partidul Naţional Liberal, pentru celelalte partide, este ca această rotaţie la guvernare să se facă în condiţii fireşti, fără să fie afectată stabilitatea României. E tot ce ne dorim, e mai puţin importantă ziua, e mai puţin important cum se vor duce aceste negocieri. Important e ca ele să se ducă în spatele uşilor închise, pentru a nu afecta funcţionarea corectă a coaliţiei", a declarat Gorghiu, la Senat, conform Agerpres.
Se face rocada în septembrie?
Ea a fost întrebată dacă este posibil ca rocada guvernamentală să fie amânată până în toamnă, în cazul în care situaţia din Ucraina ar deveni mai gravă şi ar destabiliza situaţia la nivel european.
În ceea ce priveşte declaraţiile recente ale preşedintelui lui Klaus Iohannis potrivit cărora el este cel care decide când ar trebui schimbat premierul şi tot el este cel care îl numeşte, Gorghiu a punctat că acest atribut îi revine şefului statului conform Constituţiei. Ea a completat că preşedintele a fost cel care a agreat funcţionarea actualei coaliţii guvernamentale, într-o perioadă complicată, în care nevoia de stabilitate trebuie să primeze.
"Nu prea ai ce teorii să discuţi suplimentar că e Constituţia care îi dă acest atribut preşedintelui României. (...) Preşedintele României a fost cel care a agreat ca această coaliţie să funcţioneze, pentru că ştie foarte bine că în această perioadă complicată nevoia de stabilitate trebuie să primeze. Au fost câteva crize suprapuse, câteva crize consecutive, nu riscă nimeni instabilitatea, iar cel care va vorbi de alegeri anticipate şi va alege să plece de la guvernare sau să tot spună public despre plecarea de la guvernare, cred că va ajunge la periferia politicii româneşti. Deci, preşedintele a spus: da, eu am atributul de desemnare a premierului conform Constituţiei, dar aceasta este coaliţia care va merge cu propunerea de premier", a explicat Gorghiu.
"Se schimbă premierul şi câteva ministere"
Preşedintele interimar al Senatului a reiterat că actuala coaliţie funcţionează în baza unui protocol şi este prea devreme să se discute despre direcţia în care va merge negocierea.
"Pornind de la un protocol, se schimbă premierul şi se schimbă câteva ministere. De aici, până la ce discuţii vor avea colegii mei la momentul la care se va discuta protocolul, e cale lungă. Eu am încurajat toată lumea să încercăm să nu mai avem discuţii despre rotaţia la guvernare de la jumătate lunii februarie, pentru că aceasta, teoretic, conform protocolului, spre finalul lunii mai se va întâmpla. Orice discuţie în care vorbim despre un ministru că nu o să mai fie, cum va veni altul, despre figuri noi, despre figuri care pleacă, paralizează administraţia din acel minister şi blochează evoluţia corectă a unor proiecte esenţiale, inclusiv pe PNRR. De aceea, o să vă rog să-mi permiteţi să vă spun că avem un protocol acum, avem o coaliţie care va discuta la momentul oportun, acum este prea devreme să setăm direcţia în care va merge negocierea", a concluzionat Alina Gorghiu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau