Rusia, mutare militară ce sporește tensiunile cu SUA: Imagini istorice cu trei submarine care ies simultan de sub gheața Arcticii VIDEO
Dimensiune font:
Relațiile dintre Statele Unite și Rusia au ajuns la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece, iar tensiunile sunt în continuare ridicate. Acum, Moscova va lua o măsură militară agresivă înființând o nouă flotă în regiunea arctică, o zonă sensibilă, plină de bogății subterane, care așteaptă să fie exploatate.
Rusia intenționează să creeze ”Flora Arctică”, o nouă divizie a Marinei sale, care va fi responsabilă pentru susținerea și protejarea intereselor țării în regiune, în apropierea coastelor Statelor Unite, potrivit The Defense Post.
”Planul este ca noua infrastructură să fie separată de Flotele de Nord și din Pacific. În viitor, aceasta va avea în componență nave și echipamente speciale, adecvate Arcticii”, scrie presa rusă, citând o sursă militară.
În prezent, Marina Rusiei mai are Flote în Marea Baltică și Marea Neagră. La începutul acestui an, imaginile din satelit dezvăluiau că Rusia și-a consolidat prezența militară în regiunea arctică.
Imaginile au surprins acumularea de trupe și echipamente la bazele militare rusești și o instalație subterană, despre care se spune că este o zonă de depozitare a armelor de înaltă tehnologie.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Thomas Campbell, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dezvoltarea bazelor Moscovei, afirmând că ”acțiunile Rusiei în Arctica arată că țara sa vrea să dețină controlul în această zonă”.
La câteva luni după publicarea fotografiilor din satelit, Rusia a executat prin Flota de Nord o serie de exerciții militare de amploare în Arctica, inclusiv manevre terestre și aeriene, care au implicat peste 10.000 de militari, 15 avioane și aproximativ 15 nave de luptă, submarine și vase de sprijin.
Atunci, trei submarine nucleare rusești au ieșit simultan de sub gheața Arcticii, în martie 2021, în cadrul exercițiile denumite Umka-21, pentru prima dată în istoria Marinei Rusiei, pe o distanță de doar 300 de metri (așa cum se poate vedea din video-ul de la sfârșitul știrii), conform The Barents Observer.
Geopolitica arctică a devenit unul dintre obiectivele strategice ale marilor puteri, ceea ce s-a reflectat în declarațiile făcute de președinții Joe Biden și Vladimir Putin, după întâlnirea din iunie de la Geneva, scrie The Arctic Institute.
Deși Arctica este considerată o zonă de cooperare și pace, militarizarea sporită și exercițiile militare din regiune, precum și apariția Chinei ca potențial rival, au crescut tensiunile în nordul Europei și Americii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau