S-a decis finala prezidențială în SUA: de 70 de ani nu s-a mai văzut un meci revanșă
Dimensiune font:
Preşedintele în exerciţiu Joe Biden şi fostul preşedinte Donald Trump au obţinut amândoi, marţi, nominalizarea din partea partidelor lor, dând startul primei revanşe a alegerilor prezidenţiale americane din ultimii aproape 70 de ani, transmite Reuters, informează News.ro.
Joe Biden avea nevoie de 1.968 de delegaţi pentru a obţine nominalizarea, iar marţi seară a depăşit acest număr, în timp ce au început să apară rezultatele din competiţia primară din Georgia, potrivit Edison Research.
De asemenea, au început să sosească rezultate din Mississippi, statul Washington, Insulele Mariane de Nord şi democraţii care trăiesc în străinătate.
Câteva ore mai târziu, Trump a obţinut cei 1.215 delegaţi necesari pentru a obţine nominalizarea republicană la preşedinţie, în timp ce patru state organizau competiţii, inclusiv Georgia, terenul de luptă în care Trump se confruntă cu acuzaţii penale pentru eforturile sale de a anula rezultatele din 2020 în acest stat. Marţi erau în joc 161 de delegaţi în Georgia, Hawaii, Mississippi şi statul Washington.
Biden, în vârstă de 81 de ani, a transmis o declaraţie după ce a sigilat nominalizarea democrată, vizând ceea ce el a numit "campania de resentimente, răzbunare şi represalii a lui Trump, care ameninţă însăşi ideea de America".
"Alegătorii au acum de făcut o alegere cu privire la viitorul acestei ţări. Ne vom ridica şi ne vom apăra democraţia sau îi vom lăsa pe alţii să o dărâme? Vom restabili dreptul de a alege şi ne vom proteja libertăţile sau îi vom lăsa pe extremişti să ni le ia?", a mai spus el.
Rezultatul scrutinului de marţi a fost în esenţă predeterminat, după ce ultima rivală a lui Trump rămasă pentru nominalizarea republicană, fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley, şi-a încheiat campania prezidenţială după performanţa dominantă a lui Trump săptămâna trecută, în Super Tuesday, când a câştigat 14 din cele 15 competiţii statale.
Între timp, Biden s-a confruntat doar cu o opoziţie simbolică în campania pentru alegerile primare democrate, deşi activiştii liberali frustraţi de sprijinul său pentru războiul Israelului din Gaza au convins o minoritate considerabilă de democraţi să voteze "neangajat" în semn de protest.
Ambii bărbaţi şi-au îndreptat deja atenţia către alegerile generale din 5 noiembrie, organizând sâmbătă mitinguri duel în Georgia.
La Rome, în Georgia, Trump, în vârstă de 77 de ani, a repetat din nou afirmaţia sa falsă că alegerile din 2020 au fost fraudate şi l-a acuzat pe procurorul comitatului Fulton, Fani Willis, că l-a urmărit penal din motive politice. De asemenea, el l-a atacat pe Biden pentru că nu a reuşit să oprească fluxul de migranţi la frontiera sudică a SUA, o problemă pe care intenţionează să o menţină în prim-plan pe tot parcursul campaniei, aşa cum a făcut-o şi în 2020
Campania lui Biden a lansat vineri o fază mai agresivă, anunţând că Biden va face un turneu în mai multe state din zona de bătălie, pe fondul unei achiziţii de publicitate de 30 de milioane de dolari. Campania a declarat că a strâns 10 milioane de dolari în cele 24 de ore de la discursul lui Biden despre Starea Uniunii, ceea ce sporeşte avantajul financiar al democraţilor în faţa republicanilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau