S-au încheiat alegerile locale din Republica Moldova. Primele rezultate de la Chișinău

vot  sondaj4_50244700

Dimensiune font:

| 06-11-2023 08:33

Urnele s-au închis în Republica Moldova. Prezența la vot a fost mai scăzută decât la alegerile din 2019.

Update ora 23:00. Lupta pentru primăria Chișinăului. După numărarea primelor voturi, actualul primar, Ion Ceban, are cele mai multe voturi - 55,88%. Acesta este urmat de candidatul Lilian Carp cu 23,65% și socialistul Adrian Albu - 5,07%.

Update. Alegerile locale de duminică din Republica Moldova au fost invalidate în opt din cele 898 localităţi în care s-a desfăşurat scrutinul, ca urmare a unei prezenţe la urne sub 25%, a anunţat, duminică seară, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Update ora 22:00. Datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) arată că, din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, 1.147.394 şi-au exprimat dreptul de vot, ceea ce reprezintă 41,4% din totalul persoanelor cu drept de vot.

Rata de participare la vot la nivel naţional este mai mică decât în 2019, atunci când a fost înregistrată o prezenţă la urne de 41,68%.

În Chişinău, prezenţa la vot a fost de 40,95%, numărul votanţilor fiind de 266.947.

Pentru ca alegerile să fie validate, prezenţa la vot într-o localitate trebuie să depăşească 25% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

În ceea ce priveşte alegerile pentru funcţia de primar în cele 898 de localităţi ale Republicii Moldova, este desemnat câştigător candidatul care întruneşte 50%+1 din voturi. În cazul absenţei unei majorităţi simple, primii doi concurenţi, care au obţinut cel mai mare număr de voturi, se califică în turul al doilea, care va avea loc pe 19 noiembrie.


Update ora 18:38. Peste 38% dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 18.00, la scrutinul pentru alegerea primarilor şi consilierilor locali, arată datele centralizate de Comisia Electorale Centrale (CEC).

Update, ora 14:19 - Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a mers la vot

„Am votat pentru o capitală europeană, pentru primari și consilieri care să ne reprezinte, nu cei care ne vând țara pentru 30 de arginți”, a declarat acesta, în fața jurnaliștilor.

Update, ora 14:00 - Dosar penal pentru un fost primar care a împiedicat accesul unei femei la urna de vot

Fostul primar al localității Chirsova din UTA Găgăuzia, Serghei Sapunji, care anterior a fost candidat din partea Partidului „ȘANSĂ” pentru funcția de primar în aceeași localitate, se confruntă acum cu posibilitatea de a primi o amendă sau chiar o pedeapsă cu închisoarea, din cauza faptului că a împiedicat o alegătoare să-și exercite dreptul de vot, scrie deschide.md.

Update, ora 13:00 - Maia Sandu a mers la vot

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, duminică, la ieşirea de la vot, că "nimeni nu este mai presus de lege", "nici chiar cei care au miliarde de lei de origine rusă", referindu-se la Partidul "Şansa", care a fost eliminat, vineri, din alegerile locale, ca urmare a faptului că a fost asimilat cu o grupare de criminalitate organizată.

Liderul de la Chişinău a subliniat că toţi "cei care folosesc bani nedeclaraţi şi mai ales bani de provenienţă din afara ţării pentru a finanţa aceste activităţi nu corespund standardelor democratice", explicând astfel decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale de a anula candidaturile Partidului "Şansa".

Update, ora 10:49 - Ion Ceban, primarul Chișinăului, a mers la vot

Primarul în exerciţiu al municipiului Chişinău, Ion Ceban, care candidează pentru un nou mandat, consideră că votul la alegerile locale de duminică este foarte important pentru viitorul Capitalei Republicii Moldova. El s-a pronunţat, la ieşirea de la urne, în favoarea dezvoltării Chişinăului şi a lansat un apel la populaţie să iasă la vot, scrie Agerpres.

Update, ora 10:35 - Marcel Ciolacu le urează succes candidaților din Republica Moldova

„Le urez mult succes tututuror candidaților care reprezintă forțele democratice și proeuropene în alegerile locale de azi din Republica Moldova! Baftă și colegilor din Partidul Social Democrat European! Avem nevoie ca localitățile din Republica Moldova să fie conduse de aleși locali cu o viziune clară către valorile occidentale. Eliminarea așa-zisei limbi moldovenești nu ar fi fost posibilă fără susținerea unei administrații proeuropene în Republica Moldova”, a scris premierul României, pe Facebook.

Update, ora 10:00 - Prezență la vot mică în rândul tinerilor

Peste 200.000 de cetățeni moldoveni au participat la procesul de vot până în acest moment. Persoanele cu vârste cuprinse între 56 și 65 de ani s-au dovedit a fi cele mai matinale, în timp ce tinerii rămân mai puțin activi la orele dimineții.

Update, ora 09:30 - Candidatul PAS la Chișinău a mers la vot

„Am votat pentru un oraș mai confortabil, un oraș în care proiectele ce sunt implementate să nu fie de mântuială, care la prima ploaie le scoate în evidență neajunsurile. Am votat pentru un oraș în care să avem curți amenajate, în care să avem transport public, am votat pentru normalitatea în care trebuie să se întoarcă municipiul”, a declarat Lilian Carp.

Update, ora 08:27 - Primarul din Nihoreni, exclus din alegeri

Constantin Macovei, care ocupă funcția de primar în satul Nihoreni, în raionul Rîșcani, și este membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a fost eliminat din competiția electorală după ce a ales să nu-și suspende activitatea pe durata campaniei electorale și să se retragă într-un "concediu anual de odihnă".

Știrea inițială:

Aceasta este ultima rundă de alegeri la nivel național înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, într-un moment în care această fostă republică sovietică își continuă eforturile de a adera la Uniunea Europeană și de a se elibera de influența Rusiei.

Președintele pro-europeană, Maia Sandu, a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Moscova că plănuiește să o înlăture de la putere printr-o lovitură de stat. În această săptămână, ea a făcut acuzații cu privire la Rusia, acuzând "cumpărarea" voturilor și direcționarea a 5 milioane de dolari către "grupuri criminale" conduse de omul de afaceri fugar, Ilan Șor, în ultimele două luni.

Scrutinul pentru selectarea a 12.000 de oficiali a pus în competiție numeroase partide, inclusiv Partidul de Acțiune și Solidaritate (PAS) al lui Sandu și partidul pro-rus Renașterea, legat de Shor, care a fost condamnat în absență pentru fraude.

Vineri, partidul Şansă, de asemenea asociat cu Șor, a fost exclus din cursă, din motive de securitate.

Bătălie încinsă pentru primăria din Chișinău
Aceste alegeri reprezintă un test important pentru direcția pe care o va urma Sandu, în special în localitățile mai mici, după victoria sa zdrobitoare din 2020.

În capitala Chișinău, primarul Ion Ceban candidează pentru un al doilea mandat în fața lui Lilian Carp din partidul PAS. Ceban, care a avut în trecut o poziție pro-rusă, a înființat un partid pro-european în 2022, dar PAS încă îl consideră un potențial aliat al Moscovei.

Într-un apel televizat către alegători vineri seara, Sandu a cerut o prezență mare la vot pentru a susține eforturile sale pro-europene.

"Prin votul vostru, Moldova are șansa de a deveni membru în familia europeană. Nu lăsați satele noastre să ajungă în mâinile hoților", a spus ea.

În replică la comentariile lui Sandu din această săptămână, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a numit-o pe președintele moldovean o "rușine" și a spus că încearcă să abată atenția de la eșecurile guvernului său.

Șor, privit de pro-europeni drept un inamic național
Serviciul de securitate națională l-a acuzat pe Șor că a contribuit la direcționarea de fonduri pentru a organiza proteste anti-guvernamentale în timpul conflictului din Ucraina și pentru a "cumpăra" voturi.

Șor a declarat că banii trimiși în Moldova au fost destinați pentru a ajuta pensionarii, la finanțarea proiectelor de infrastructură socială și pentru anumiți politicieni. El a negat legătura acestor fonduri cu Rusia.

Șor a fost condamnat în absență la 15 ani de închisoare, în aprilie, pentru rolul său într-un scandal de corupție bancară de 1 miliard de dolari. Un partid cu numele său a fost interzis de Curtea Constituțională în iunie, iar partidul Şansă a fost înființat pentru a ocoli această decizie.

Secțiile de votare sunt programate să se deschidă la ora locală 07:00 (05:00 GMT) și să se închidă la ora 21:00. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
De teama unui război, femeile din Finlanda au început antrenamentele militare
24/11/2024 18:50

Multi finlandezi se tem de eventualitatea unui război cu Rusia, tară aflată la granită cu Finlanda. Din cauza unei posibile escaladări a conflictului, mai multe femei au inceput să ia cursuri de formare, ...

Îndemnul lui David Popovici după ce a fost la urne
24/11/2024 15:45

Campionul la inot, David Popovici, a votat, duminică, la alegerile prezidentiale, iar apoi a transmis, apoi, un mesaj romanilor, pe o retea de socializare. David a publicat o fotografie cu stampila de pe cart ...

Zelenski tună și fulgeră împotriva lui Putin: Ucraina nu este un poligon de testare pentru arme
24/11/2024 15:31

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică, pe canalul Telegram, că Ucraina trebuie să işi consolideze apărarea aeriană pentru a proteja populaţia, după ce unităţile sale de apăr ...

Cutremur în România, în ziua alegerilor prezidențiale
24/11/2024 08:42

Un cutremur de 4 grade s-a produs, duminică dimineata, chiar in ziua alegerilor prezidentiale. Seismul a avut loc in zona seismică Vrancea-Buzău, la ora 7.16 minute. In ziua de 24 Noiembrie 2024, la ora 07 ...

De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
24/11/2024 00:08

Racheta rusească Oresnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei si Occidentului. Potrivit sursei citate, opinia este exprimată ...

Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
24/11/2024 00:06

Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei in 2022 se intorc la casele lor din Donbas sub ocupatia rusă, deoarece nu pot tine pasul cu costul vietii pe teritoriul controlat de Ucraina. 130.000 de ucraineni s- ...

Noua metodă prin care Vladimir Putin vrea să îngroașe rândurile armatei ruse pe frontul din Ucraina. A semnat decretul
24/11/2024 00:02

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sambătă o lege prin care soldaţii care semnează un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate, reiese de pe ...

CFR: Trenurile circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi şi a temperaturilor scăzute / Trei trenuri staţionează în gări
23/11/2024 14:45

 CFR SA anunţă că sambătă dimineaţă se circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor regionale Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi pe şine sau pe firul de contact ...

GAFĂ DE PROPORȚII a echipei de campanie a lui Geoană: Au transmis presei un mesaj de susținere care era pentru un suporter Farul Constanța
23/11/2024 11:52

Gafă de proportii a echipei de campanie a candidatului independent la prezidentiale Mircea Geoană: vineri seara a transmis un mesaj de sustinere pentru acesta din partea galeriei echipei de fotbal Farul Const ...

Cum se folosesc fermele de troli și boți pentru influențarea alegerilor din România
23/11/2024 11:22

Fermele de troli si boti au devenit arme digitale puternice in campaniile electorale din Romania. Aceste retele creează un flux constant de dezinformare si manipulare pe retelele sociale, influentand perceptia ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei