Schimbare radicală a vremii. Ce ne așteptă în următoarele săptămâni/ Unde ninge și unde predomină ploile
Dimensiune font:
Vremea se schimbă radical de marți, 10 ianuarie. Sunt așteptate ploi abundente în mare parte din țară, iar la munte, precum și în nord-estul țării se anunță ninsori. Temperaturile vor scădea de la o zi la alta, însă de săptămâna viitoare cresc din nou.
Vremea va rămâne schimbătoare în următoarele două săptămâni, iar probabilitate de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în zilele de 11 şi 12 ianuarie. La munte, precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare, conform prognozei publicată de ANM, valabilă pentru perioada 9 - 22 ianuarie.
În Banat, valorile de temperatură, cu mici variații de la o zi la alta, vor fi în scădere în prima săptămână de prognoză până la medii ale maximelor de 6-7 grade Celsius și ale minimelor de 0-1 grad Celsius.
"Pe parcursul celei de a doua săptămâni, temperatura aerului va crește ușor și va atinge medii ale maximelor de 9-10 grade Celsius și ale minimelor de 2-3 grade Celsius. Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată în intervalul 10 – 11 ianuarie", arată ANM.
În Crișana, valorile termice vor fi în scădere pe parcursul primei săptămâni de prognoză, până la medii ale maximelor de 6-7 grade Celsius și ale minimelor de 1-2 grade Celsius. În a doua săptămână, temperatura aerului nu va avea variații semnificative, astfel se vor atinge medii regionale ale maximelor de 6-9 grade Celsius și ale minimelor de 0-2 grade Celsius. În intervalul 10 – 11 ianuarie probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată.
În Transilvania, pe parcursul celor 2 săptămâni, temperaturile maxime medii nu vor avea oscilații semnificative și se vor încadra între 5 și 8 grade celsius. Temperaturile minime medii, în prima săptămână vor avea ușoare fluctuații de la o zi la alta și se vor încadra între minus 1 și 3 grade Celsius, iar în doua săptămână nu vor avea variații semnificative și se vor încadra între minus 2 și 0 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată pe 11 ianuarie.
În Maramureș, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, valorile termice, în scădere de la o zi la alta, vor coborî până la medii ale maximelor de 5-6 grade Celsius și ale minimelor de 1-2 grade Celsius.
"În a doua săptămână, temperatura aerului nu va avea variații semnificative, astfel se vor atinge medii regionale ale maximelor de 5-8 grade Celsius și ale minimelor de minus 1-1 grad Celsius. Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată pe 11 ianuarie", anunță meteorologii.
În Moldova, în cea mai mare parte a intervalului estimat valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice regiunii, cu medii ale maximelor de 6-8 grade Celsius, iar ale minimelor de 0-4 grade Celsius. Ușor mai rece se estimează pentru zilele de 11 și 12 ianuarie, când maximele vor coborî la valori de 4 grade Celsius mediat regional. Probabilitatea de precipitații pe arii mai extinse va fi ridicată în 11 și 12 ianuarie, iar în restul timpului acestea se vor semnala doar pe alocuri.
În Dobrogea, intervalul de prognoză va debuta cu vreme deosebit de caldă raportat la normele specifice regiunii, apoi se va răci, astfel că în zilele de 12, 13, 14 și 15 ianuarie va fi doar ușor mai cald decât normal, după care iar se va încălzi în cea mai mare parte a regiunii. În aceste condiții, mediile valorilor maxime vor varia între 8 și 12 grade Celsius, iar ale celor minime între 3 și 7 grade Celsius. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în 11 și 12 ianuarie, apoi acestea se vor semnala doar pe alocuri și trecător.
În Muntenia, valorile termice vor oscila de la o zi la cealaltă, însă pe tot parcursul intervalului se vor situa peste normele climatologice specifice perioadei.
"Astfel, mediile maximelor vor fi de la 6-8 grade Celsius în zilele de 11, 12, 13, 21 și 22 ianuarie, până spre 10 grade Celsius în a doua zi din interval și din nou în perioada 16-20 ianuarie. Minimele se vor situa între 0 și 4 grade Celsius, valori mediate regional. În 11 și 12 ianuarie vor fi precipitații pe arii extinse, iar în restul timpului probabilitatea de apariție a acestora va fi mai scăzută", se arată în prognoza ANM pentru perioada 9-22 ianuarie.
În Oltenia, regimul termic se va situa în general peste cel climatologic specific perioadei, însă temperaturile vor avea totuși variații de la cele mai mici valori, cu media maximelor de 6 grade Celsius la debut, precum și în 12 ianuarie, până spre 10 grade Celsius în intervalul 16-19 ianuarie. Minimele vor avea și ele variații, între 0 și 4 grade Celsius, cu cele mai calde nopți între 10 și 13 ianuarie și din nou între 18 și 21 ianuarie. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în 10, 11, 19, 20 și 21 ianuarie, iar în restul timpului acestea se vor semnala trecător și izolat.
La munte, vremea se va răci ușor și treptat până în data de 13 ianuarie, astfel că mediile maximelor vor coborî de la 2 spre minus 2 grade Celsius și ale minimelor de la minus 2 până la minus 6 grade Celsius. După acest proces regimul termic va deveni oscilant, astfel că valorile diurne vor fi de minus 1-2 grade Celsius, iar cele nocturne de minus 6- minus 2 grade Celsius. Precipitațiile iși vor face apariția pe aproape tot intervalul estimat, dar cu o probabilitate mai mare ca acestea să fie extinse în zilele de 10 și 11 ianuarie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau