Şeful IŞMB: Vom discuta cu directorii şcolilor, cu elevii şi părinţii problematica organizării taberelor şcolare
Dimensiune font:
Şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Constantin Trăistaru, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că vor fi organizate întâlniri cu directorii de unităţi de învăţământ, cu elevi şi părinţi, în cadrul cărora va fi abordată problematica organizării taberelor şcolare.
Trăistaru a precizat că tabăra de la Buşteni în care o elevă olimpică şi-a pierdut viaţa era organizată de un ONG, în acest caz IŞMB neavând autoritate.
'Nu au cum să respecte paşii din metodologia IŞMB pentru că (n.r organizatorii taberei de la Buşteni) metodologia este dată pentru organizatorii din sistemul de învăţământ preuniversitar. Eu nu am autoritatea decât pe unităţile de învăţământ şi resursele din sistemul preuniversitar. Nu avem (n.r. IŞMB) autoritate pe ONG-uri. Organizatorii (n.r. taberei de la Buşteni) erau ONG. Ca să nu se repete astfel de cazuri o să prelucrăm cu directorii şi să discutăm cu elevii în formele lor de organizare aspecte de acest gen inclusiv cu părinţii. O să căutăm să implicăm şi mai mult asociaţiile de părinţi. Marţi mă voi întâlni cu preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Mihaela Gună, şi vom aborda acest aspect. Se va discuta şi cu elevii. Ei au astfel de lucruri de discutat la orele de dirigenţie, dar ei au şi o organizare proprie la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ (reprezentanţi ai Consiliului elevilor) şi aici trebuie să discute despre această problematică, comportamentul în astfel de activităţi organizate fie de şcoală, fie de terţi şi să fie mult mai atenţi', a explicat Trăistaru.
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a făcut publică în 25 octombrie 2012 procedura privind organizarea şi desfăşurarea taberelor, excursiilor, expediţiilor şi drumeţiilor şcolare.
Procedura stabileşte modul în care se organizează, aprobă şi derulează taberele, excursiile, expediţiile şi drumeţiile şcolare de către unităţile de învăţământ din municipiul Bucureşti şi modul în care se asigură respectarea cadrului legal al deplasărilor realizate în afara localităţilor cu elevii şi preşcolarii, cu participarea cadrelor didactice.
Orice tabără, excursie, expediţie, drumeţie, cu elevi şi preşcolari, organizată cu aprobarea conducerii unităţii de învăţământ, se va realiza în afara orarului şcolar numai în condiţii de legalitate şi siguranţă, directorii unităţilor de învăţământ şi conducătorul delegat al activităţii purtând întreaga răspundere, se prevede în document.
Procedura precizează că nu se va solicita avizarea de către IŞMB a taberelor şcolare, excursiilor şi drumeţiilor.
'Pentru orice deplasare cu elevii, cadrul didactic organizator este obligat să anunţe conducerea unităţii de învăţământ şi să prezinte documentaţia specifică', se arată în documentul IŞMB.
Potrivit IŞMB, nerespectarea cerinţelor privind întocmirea documentaţiei în vederea organizării excursiilor, taberelor şi drumeţiilor, precum şi de anunţare a conducerii unităţii de învăţământ privind deplasarea atrage răspunderea exclusivă a cadrului didactic.
Excursiile vor fi asigurate cu cadre didactice şi personal sanitar. Astfel la 10 - 15 elevi câte un învăţător sau un profesor sau animator, la 5 - 7 elevi câte un cadru didactic pentru excursiile în străinătate, la 100 - 200 de elevi câte un cadru sanitar mediu.
În ceea ce priveşte taberele pentru preşcolari la 15 - 20 de copii sunt necesare două educatoare şi o supraveghetoare de noapte, iar la 100 de preşcolari câte un cadru sanitar mediu.
La taberele pentru elevi la 10 - 15 elevi va trebui să fie prezent câte un cadru didactic, iar la 300 de elevi un cadru sanitar mediu.
În taberele izolate cu efectiv mai mic de o sută de elevi sunt necesari un cadru sanitar mediu şi un medic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau