Spania va susține barurile și restaurantele prin reducerea chiriilor până la 50 la sută
Dimensiune font:
Guvernul spaniol a anunțat marți seara că va folosi fondurile europene pentru susținerea afacerilor afectate de COVID 19 prin realizarea unor parteneriate publice – private. Aprobările speciale vor trebui obținute doar pentru proiecetele mari din industrie.
Astfel guvernul a cerut proprietarilor de imobile să reducă cu până la 50 la sută chiriile în localurile unde își desfășoară activitatea barurile și restaurantele. Este una dintre cele mai afectate industrii, fiind cunoscut faptul că Spania are cea mai mare densitate de baruri și restaurante din Europa, peste 85 000 de mii de astfel de unități fiind nevoite să închidă activitatea în ultima perioadă. Este una dintre primele măsuri concrete luate în regim de urgent de către un guvern European.
Calculele guvernului arată că o astfel de măsură de susținere a micilor afaceri și menținere a consumului va aduce în piață lichidități de aproximativ 2,6 miliarde de euro. Proprietarii care vor reduce chiriile conform noii ordonanțe vor fi susținuți prin scutiri de taxe, parteneriate de finanțare cu statul spaniol și alte facilitați fiscale sau financiare.
Economiștii prevăd o contracție a economiei iberice cu 11.2 la sută în acest an, dar Spania începe schema de vaccinare de sapatamana următoare și dorește să folosească cele 140 miliarde de euro de la Uniunea Europeana pentru a relansa economia în 2021.
Tot mai multe guverne au început să foloseasesca finanțări speciale pentru a relansa economia în ansamblu sau a susține domenii cheie. Dacă Spania a decis sprijinirea barurilor și restaurantelor, Statele Unite au alocat sume substanțiale pentru susținerea liniilor aeriene, astfel că American Airlines și alte companii zonale au început să recheme angajații la lcuru, sperând într-o relansare a călătoriilor în primul trimestru din 2021, ținând cont de începerea vaccinării.
Mai prudente par a fi autoritățile britanice care – deși au anunțat printre primele începerea vaccinărilor – se confrumnta cu o nouă tulpină a COVID 19 care pare să se răspândească mai rapid decât varianta din prezent. Franța a închis temporar granița cu Marea Birtanie, iar cele două mari companii care au reușit să lanseze vaccinarea – atât Pfizer Biontech cât și Oxford Astrazeneca – au început deja teste pentru a adapta vaciinurile actuale și la noua tulpină apărută în mai multe zone din Europa.
Oricât va mai dura pregătirea vaccinului și derularea schemelor de vaccinare, este important să fie lansate masuri concrete de susținere a diverselor sectoare economice afectate. Dacă până acum ne-am aflat în faza de susținere a sistemelor sanitare naționale și regionale, ne aflăm déjà în momentul în care ar trebui să găsim soluțiile pentru relansarea economiilor în următoarele luni. Soluția de parteneriat public privat pentru susținerea sectoarelor cheie ale economiei – așa cum variază ele de la țară la țară – poate reprezenta o soluție eficientă. Vorbim de fonduri substanțiale alocate de către UE, fonduri ce vor trebui cheltuite eficient în următoarele 12 luni.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau