SUA își va redeschide frontierele pentru călătorii vaccinați. Apelul OMS privind moratoriul, RESPINS
Dimensiune font:
Statele Unite intenționează să-și redeschidă frontierele pentru călătorii vaccinați împotriva COVID-19 și resping apelul OMS pentru un moratoriu privind administrarea rapelului de consolidare a vaccinului.
Statele Unite, ale căror graniţe rămân închise pentru un număr mare de călători străini, intenţionează să le redeschidă în cele din urmă pentru persoanele complet vaccinate, a anunţat miercuri un oficial al Casei Albe, transmite Agerpres, citând AFP.
Washingtonul elaborează o "abordare pe etape, ceea ce ar însemna, cu excepţii limitate, că toţi cetăţenii străini care vin în Statele Unite - din toate ţările - trebuie să fie complet imunizaţi", a spus sursa, fără a menţiona un calendar.
Grupurile de lucru dedicate acestei chestiuni "sunt în procesul elaborării unei politici pentru a fi pregătiţi să evoluăm spre acest nou sistem la momentul potrivit", a spus oficialul.
De ce în prezent călătorii din Europa nu pot intra în SUA
Tonul este unul foarte precaut, dar reprezintă totuşi un progres pentru Statele Unite, care pe 26 iulie încă nu doreau să audă de teste sau vaccinuri pentru a-şi redeschide graniţele şi nu au răspuns apelului la reciprocitate, venit în special din partea europenilor.
În prezent, călătorii din Europa, India, Brazilia sau China nu pot intra în Statele Unite, cu excepţia unor motive întemeiate şi convingătoare.
În timp ce ţările Uniunii Europene au decis să îşi redeschidă frontierele pentru cetăţenii americani, cu condiţia ca aceştia să fie vaccinaţi sau să facă dovadă unui rezultat negativ al testării, călătorii provenind din spaţiul Schengen, Marea Britanie şi Irlanda nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite din martie 2020.
SUA resping apelul OMS
Casa Albă a respins miercuri apelul OMS pentru un moratoriu privind administrarea cele de-a treia doze (de consolidarea) a vaccinurilor anti-COVID-19, afirmând că Statele Unite nu trebuie să aleagă între a le administra cetăţenilor săi sau a le dona ţărilor sărace, precizează Agerpres, citând AFP.
"Este o alternativă falsă", a comentat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, solicitarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
"Credem că putem face ambele" şi "nu trebuie să alegem" între a administra americanilor doza de consolidare a vaccinului, care nu este încă prevăzută oficial, şi a acorda ajutor ţărilor sărace.
Peste o sută de milioane de doze de vaccin, distribuite țărilor sărace
Psaki a reamintit că Statele Unite au distribuit deja peste o sută de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 ţărilor mai puţin privilegiate, ceea ce, potrivit Washingtonului, depăşeşte donaţiile tuturor celorlalte ţări ale lumii împreună. Statele Unite nu au luat încă o decizie cu privire la administrarea dozelor de rapel.
Germania şi Israelul au anunţat deja campanii pentru a treia doză, pentru vaccinurile care necesită două doze, în special în cazul persoanelor în vârstă. OMS a făcut apel miercuri ca moratoriul să dureze "cel puţin până la sfârşitul lunii septembrie" în încercarea de a soluţiona inegalităţile dintre ţările bogate şi cele sărace.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau